Home » Life & Style » Picturi și tablouri celebre din lume care valorează peste 50 milioane de euro

Picturi și tablouri celebre din lume care valorează peste 50 milioane de euro

Ileana Mladinoiu / 19.05.2021, 13:33

Se știe că uneori arta este scumpă, și chiar foarte scumpă, mai ales când se discuță despre picturile marilor maeștri. În zilele noastre, prețul unor lucrări poate ajunge până la câteva sute de milioane de euro. Cel mai adesea, ele nu sunt licitații, ci tranzacții private între colecționari și institute.

Opere de artă care valorează peste 50 milioane de euro

De menționat că nu întotdeauna artiștii pe care ni i-am imaginat se află în clasament. Printre numeroasele opere de artă pe care le puteți găsi pe piață, unele sunt accesibile,  altele mult mai puțin.

1.Bal, la Moulin de la Galette, de Pierre-Auguste Renoir

Renumit pictor impresionist, Pierre-Auguste Renoir reprezintă pe această pânză (1876) o scenă care are loc la Moara Galette din Montmartre, un fel de hangar mare/tavernă, într-o frumoasă după-amiază de duminică. Aici, oamenii se dedică cu entuziasm dansului, discuțiilor, flirtului.

Pe măsură ce industria divertismentului și epoca de agrement s-au dezvoltat și atunci când se putea dansa duminica, de la 15 până la căderea nopții, mâncând clătite, atmosfera veselă de libertate și plăcere a atras deopotrivă lumea boemă și artiști. Cei din urmă au găsit acolo ca modele oameni obișnuiți cărora le plăcea să se distreze, dar și mici burghezi.

Pictorul a vrut să evidențieze mixul social, făcând loc indivizilor din diferite clase sociale. Prin prețul său de 143 de milioane de dolari, tabloul lui Renoir oferă perspectivă prețioasă unui decor de interior.

2.Portretul doctorului Gachet, de Vincint Van Gogh

Dacă artistul olandez este cunoscut pentru un număr semnificativ de lucrări, aceasta din urmă se dovedește a fi una dintre cele mai scumpe. A fost vândută pentru 152 de milioane de dolari către Ryoei Saito. Pictată în Auvers-sur-Oise în ultimele luni ale vieții lui Van Gogh, opera este un portret al medicului său, cel care a avut grijă de el până când a părăsit această lume.

Se poate vedea un bărbat sprijinit pe o masă cu o privire binevoitoare și în cazul acesta putem înțelege de ce această pânză este atât de importantă.

3.Visul, de Pablo Picasso

Valorând 158 milioane de dolari, această capodoperă este, de asemenea, una dintre cele mai scumpe tablouri vândute pe piață. Cumpărătorul său este nimeni altul decât Steven A. Cohen, manager al SAC Capital Advisors.

Lucrarea scoate la iveală un portret al iubitei sale Marie-Thérèse Walter. Fotoliul roșu în care ea se predă viselor spune multe despre pasiunea amoroasă dintre cei doi îndrăgostiți.

4.Jucătorii de cărți, de Paul Cesane

Pentru această pictură în ulei pe pânză, artistul a realizat diferite versiuni. Prima compoziție care a apărut evidențiază mai multe personaje, iar în ultima există doar două dintre ele, pictura înlocuind deci o natură moartă. La un preț destul de rezonabil- 274 de milioane de dolari- a fost vândut familiei regale din Qatar.

5.Portretul lui Adele Bloch Bauer, de Gustav Klimt

Este cunoscut ca “Doamna în aur” sau “Femeia în aur”. Lucrând neobosit timp de trei ani pe această pânză, Klimt a reușit să prezinte un amestec subtil de aur și argint.

A fost vândută cu 158 milioane de dolari omului de afaceri și colecționarului de artă Ronald Lauder, ce a plasat-o în Neue Galerie din New York fondată de el însuși..

6.Nr. 5, de Jackson Pollock

Pictura expresionistă de renume a fost deținută mai întâi de Samuel Irving Newhouse și expusă la MoMa, New York.

După mai multe vânzări la prețuri unele mai substanțiale decât altele, în cele din urmă a fost vândută pentru suma de 165 milioane de dolari cuiva ce nu este cunoscut. Este considerat cel mai scump tablou de artă contemporană vândut vreodată.

7.Când te căsătorești?, de Paul Gauguin

A fost realizată în Polinezia Franceză de către artistul postimpressionist Paul Gauguin și  vândută la prețul de 300 de miliarde de dolari în Qatar.

8.Nud culcat, de Amedeo Modigliani

Reprezentă o femeie goală, întinsă pe un covor în tonuri roșii. Această lucrare a fost, de asemenea, pusă la un preț ridicat de 170 de milioane de dolari, iar asta, pentru miliardarul Lui Yiqian, cu domiciliul în Shanghai.

9.Salvator Mundi, de Leonardo da Vinci

O rară bijuterie în valoare de 450 de milioane de dolari. Acest portret al lui Hristos s-a vândut în 2017, deși mult timp a fost considerat o copie, inainte ca expertii sa ii ateste autenticitatea.