Home » Life & Style » Plante care înfloresc iarna. Aceste specii iubesc frigul

Plante care înfloresc iarna. Aceste specii iubesc frigul

Ileana Mladinoiu / 20.10.2022, 13:08
Plante care înfloresc iarna. Aceste specii iubesc frigul

Plante care înfloresc iarna. Iarna nu trebuie să fie un anotimp plictisitor în grădina sau în apartamentul vostru, dacă vă gândiți la plante, pentru că unora dintre ele le place frigul și înfloresc de la debutul iernii până în primăvară. Fiecare floare de iarnă are propriile nevoi. Multe, însă, au avantajul de a fi rezistente, fără a fi nevoie de o protejare specială. Chiar dacă unii sunt convinși că plantele de interior vor înflori doar în perioada caldă a anului,  în realitate lucrurile se prezintă altfel, în sensul că begoniile, mușcatele, crăciunițele, ca să dăm câteva exemple, sunt capabile să sublimeze un mic colț lipsit de suflet și să influențeze modul nostru de viață actual.

Plante care înfloresc iarna.  Ce cuprinde lista

Ghioceii

Sunt primele plante care înfloresc iarna. Florile albe au o înălțime de 10 până la 15 centimetri. Ies din ianuarie până în martie. Bulbii se plantează din toamnă până la sfârșitul lunii decembrie, dar înflorirea lor se va produce mai târziu, la sfârșitul lunii februarie sau martie. Este foarte posibil să creșteți ghiocei în ghivece. Luați în considerare plasarea unui strat de drenaj în partea de jos a vasului (pietricele de lut sau pietriș). Acesta va necesita udare regulată pentru a păstra substratul proaspăt, având grija sa goliți farfuria în mod sistematic.

Caprifoiul de iarnă

Florile caprifoiului de iarnă (lonicera fragrantissima ) ies iarna și sunt foarte parfumate. Cele mai numeroase apar în februarie și dau fructe pe care păsările le plac. Se plantează într-o groapă umplută cu îngrășământ organic, expus la soare, la începutul toamnei sau primăvara. Poate fi tuns primăvara pentru a menține o formă armonioasă. Caprifoiul generează buchete mici de flori albe, ceroase, cu un parfum puternic care se difuzează în toată grădina. Frunzele se desfășoară imediat ce înflorirea este completă.

Spânzul

Este o plantă perenă care produce flori foarte frumoase roz, violet, galbene, verzi sau albe din decembrie până în martie. A se planta toamna la umbră sau parțial. Florile apar din anul al doilea de plantare. Îndepărtarea frunzelor și florilor ofilite va face ca plantele să fie mai sănătoase și mai puternice. Mulcirea în timpul iernii ajută la protejarea rădăcinilor de frig. Spânzul poate fi cultivat în ghivece și jardiniere.

Plante care înfloresc iarna. Cum se îngrijesc

Camelia

Este un arbust ale cărui flori magnifice albe, roz, roșii sau galbene, simple sau duble, înfloresc din decembrie până în martie, sau chiar aprilie în funcție de specie. Cameliile pot fi găsite în centrele de grădină pe tot parcursul anului și, prin urmare, teoretic pot fi plantate pe tot parcursul anului, deși cel mai bine este să le plantați din noiembrie până în martie. Camelia preferă solurile acide și umbra parțială. Se poate planta in ghiveci (în amestec de 2/3 pământ de erica și 1/3 turbă, pe câțiva centimetri de bile de lut pentru a scurge bine apa). Se tem totuși de îngheț, așa că protejați-le rădăcinile cu mulci iarna. Îndepărtați florile decolorate și udați regulat vara.

Cyclamenul

Este planta cu bulbi care înflorește din februarie în martie, în alb sau roz. Frunzele sale rotunjite sunt diverse, cu pete alb. Se plantează toamna. Una dintre cele mai nepretențioase plante de interior, cyclamenul te va bucura cu nuanțe intense până la primăvară. Atunci când alegi floarea Cyclamen, fii atent la numărul de muguri. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Ca înflorirea să nu încetinească, va trebui să înlături corolele ofilite cu tot cu tulpinuțe, răsucindu-le foarte atent. Trebuie udată la fiecare 3 zile. Cel mai bun loc este în apropierea ferestrei, dar astfel încât razele solare să nu cadă direct pe floare, iar temperatura camerei să nu depășească 22 de grade C.

Iasomia de iarnă

Cu mănunchiul său de ramuri verzi aproape lipsite de frunze adevărate, această plantă cățărătoare va oferi din decembrie până în aprilie o constelație de mici stele galbene strălucitoare, ideale pentru iluminarea colțurilor umbrite.

Anemona de iarnă

O altă plantă potrivită pentru înviorarea grădinii în timpul iernii este Eranthis hyemalis sau anemona de iarnă. Este o planta perenă, cu flori mari, galbene care înfloresc în perioada ianuarie-martie. Pe cât de frumoasă, pe atât de nepretențioasă este, așa că puteți să-i găsiți anemonei un loc pe balcon sau în gradină.