Home » Life & Style » Ploaie de stele căzătoare aprilie 2021 – Lyride. Data exactă când poate fi observată

Ploaie de stele căzătoare aprilie 2021 – Lyride. Data exactă când poate fi observată

Manolică Anca / 07.04.2021, 15:04
Ploaie de stele căzătoare aprilie 2021 – Lyride. Data exactă când poate fi observată

Ploaie de stele căzătoare aprilie 2021 – Lyride. Cele mai importante ploi de stele căzătoare se produc în aprilie, august, noiembrie şi decembrie, acestea fiind lunile în care meteorii pot fi observați cel mai bine, grație curenților mai bogați. Iată care este data exactă în care vom putea vedea spectacolul Lyride pe cer.

Ploaie de stele căzătoare aprilie 2021 – Lyride

Ploaia de meteori este un eveniment ceresc în care mai mulți meteori (fenomen luminos) pot fi observați pe cerul nopții, aparent radiind dintr-un punct fix (numit radiant). Aceste „ploi” apar din cauza fluxurilor de corpuri cosmice numite meteoroizi care intră în atmosfera Pământului la viteze extrem de mari pe direcții paralele. Majoritatea meteoroizilor sunt mai mici decât un bob de nisip, aproape toți dezintegrându-se în atmosferă, fără a lovi vreodată suprafața Pământului.

Ploaie de stele căzătoare aprilie 2021 – Lyride. Aceasta este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute fenomene atronomice și se mai numește „Alpha Lyride” sau „Lyride din aprilie”. Prima dată a fost observată de către chinezi, în 687 î.Hr.. Anul acesta, fenomenul va avea loc între 16 aprilie și 25 aprilie, vârful fiind înainte de răsăritul soarelui din 22 aprilie. Acești meteoriți tind să lase o urmă de praf strălucitor, care poate fi văzut câteva secunde. În general, au fost numărați între 5 și 20 de meteori pe oră, în medie 10.

„Pentru a putea vedea meteorii nu aveţi nevoie de instrumente astronomice. Trebuie doar să priviţi înspre cer, aşezaţi comod, timp de minim o oră, cândva între miezul nopţii şi răsăritul Soarelui. Nu trebuie să priviţi într-o direcţie anume, pentru că meteorii pot apărea în orice direcţie”, se arată pe site-ul Observatorului astronomic.

Ploaie de stele căzătoare aprilie 2021 - Lyride - va putea fi văzută pe 22 aprilie
Ploaie de stele căzătoare aprilie 2021 – Lyride – va putea fi văzută pe 22 aprilie

Care este diferența dintre meteori și meteoriți

Sistemul solar păstrează resturi rămase de la formarea planetelor, de diverse mărimi. Cele mai mari bucăţi se numesc asteroizi şi comete, iar cele medii ca mărime, de la bolovani imenşi până la praf foarte fin, se numesc meteoroizi. Toată această materie se regăsește în spaţiul dintre planete.

Iar atunci când planeta noastră trece prin aceste regiuni bogate în meteoroizi, pentru pentru câteva ore, în atmosferă intră mii şi mii de asemenea obiecte. Așa se formează ploile de stele. Meteoroizii intră în atmosferă cu o viteză enormă, cuprinsă între 15 şi 65 km/s, moment în care, aerul din jurul lor, precum şi ei se aprind, din cauza frecării cu aerul. Acesta se încălzeşte la o temperatură de câteva mii de grade, astfel că noi putem vedea o dâră luminoasă pe cer, numită meteor.

Meteoroizii se încălzesc atât de tare, încât se sfărâmă în atmosferă. Se întâmplă să și explodeze, producând o lumină puternică, numită bolid. În cazuri foarte rare, meteoroidul nu arde complet în atmosferă şi o parte din el cade pe Pământ. Acesta este un meteorit.

Următoarea ploaie de meteoriți este Eta Aquarids și va fi vizibilă cu o oră sau două înainte de zorii zilei de 5 mai.