Home » Life & Style » Fenomene astronomice 2021. Ce fenomene spectaculoase au loc anul acesta

Fenomene astronomice 2021. Ce fenomene spectaculoase au loc anul acesta

Manolică Anca / 07.04.2021, 12:30
Fenomene astronomice 2021. Ce fenomene spectaculoase au loc anul acesta

An de an, oamenii de ştiinţă întocmesc așa-numitele calendare astronomice. Vestea bună este că și în 2021 vor exista fenomene astronomice spectaculoase, ce vor putea fi vizibile și din România. Iată ce fenomene spectaculoase au loc anul acesta.

Ce fenomene astronomice au loc în 2021

Cerul nopții a fascinat oamenii încă din cele mai vechi timpuri. Fenomenele planetare sau celești sunt întotdeauna spectaculoase și stârnesc curiozitatea tuturor. Iată un calendar al celor mai notabile fenomene astronomice din 2021. De la ploi de meteori la eclipse, iată cele mai frumoase evenimente astronomice pe care nu trebuie să le ratezi anul acesta.

Fenomene astronomice 2021. Ploaia de meteoriți Lyrid – aprilie

Ploaia de meteoriți Lyrid este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute fenomene. Prima dată a fost observată în 687 î.Hr., potrivit NASA. Anul acesta, va avea loc între 16 aprilie și 25 aprilie, vârful fiind înainte de răsăritul soarelui din 22 aprilie. Acești meteoriți tind să lase o urmă de praf strălucitor, care poate fi văzut câteva secunde, conform Live Science.

Ploaia de meteoriți Eta Aquarids – mai 2021

Această ploaie de meteoriți va fi ceva mai spectaculoasă pentru cei din emisfera sudică. Cel mai bine va putea fi văzută cu o oră sau două înainte de zorii zilei de 5 mai. Deoarece acești meteori provin din cometa Halley, cunoscuți fiind pentru viteza lor, vor lăsa în urmă „cozi” strălucitoare care vor lumina cerul timp de câteva secunde până la minute.

Fenomene astronomice 2021. Ploaia de meteoriți Eta Aquarids
Fenomene astronomice 2021. Ploaia de meteoriți Eta Aquarids

Fenomene astronomice 2021. Eclipsa totală de Lună – mai

O eclipsă totală de Lună sau „Luna Sângerie” va avea loc în 26 mai. Aceasta ar trebui să se vadă din estul Asiei, Australia, zone din Oceanul Pacific și din America. O eclipsă de Lună se întâmplă numai atunci când este lună plină. O eclipsă totală de lună înseamnă că umbra Pământului blochează complet Luna. O eclipsă totală de lună poate determina, de asemenea, ca luna să ia o culoare sângerie din cauza luminii de la soare care trece prin atmosfera Pământului, spre lună.

Eclipsa solară inelară – iunie 2021

Pe 10 iunie, ar putea fi vizibilă o „eclipsă de Soare inelară”, numită și „inel de foc”. Aceasta apare atunci când luna trece între Soare și Pământ, însă nu acoperă în totalitate Soarele, creând un inel strălucitor (de foc) în jurul umbrei. Eclipsa inelară va fi vizibilă doar în nordul Groenlandei, Canadei și Rusiei. Atenție, nu privi niciodată către soare în timpul unei eclipse de soare, pentru că este foarte periculos.

Eclipsa solară inelară
Eclipsa solară inelară

Fenomene astronomice 2021. Perseidele – august

Cel mai spectaculos curent de meteori din an. În punctul culminant, vor putea fi observați până la 100 de meteori pe oră. Perseidele vor culmina în noaptea de 11 spre 12 august, dar ar trebui să fie vizibile și în nopțile de dinainte și de după. Această ploaie de meteoriți este cel mai bine văzută din emisfera nordică, înainte de răsăritul soarelui.

Ploaia de meteoriți Orionid – octombrie 2021

Orionidele, foarte strălucitoare și rapide, sunt considerate a fi printre cele mai frumoase ploi de meteoriți, potrivit NASA. Fenomenul va putea fi vizibil atât din emisfera nordică, cât și din cea sudică după miezul nopții. Punctul culminant al orionidelor va fi între 20 și 21 octombrie.

Fenomene astronomice 2021. Eclipsa de lună parțială – noiembrie

În luna noiembrie, America, Australia și anumite zone din Europa și Asia vor putea vedea o eclipsă parțială de Lună. Acest fenomen are loc atunci când umbra Pământului acoperă doar parțial Luna. Spectacolul va putea fi observat pe 19 noiembrie și va fi a doua și ultima eclipsă de lună din acest an.

Ploaia de stele Geminide

Ploaia de meteoriți Geminid va avea loc între 4 și 20 decembrie și va putea fi observat din toate colțurile lumii. Potrivit Organizației Internaționale a Meteorilor, Geminidele sunt „de obicei cea mai puternică ploaie de meteori ai anului”. Apogeul va fi atins în noaptea de 13 decembrie.