Home » Life & Style » Poiana Inimii sau Poiana Ursoi, colțul de Rai din România. Cum se ajunge în “locul decupat de Dumnezeu”. FOTO

Poiana Inimii sau Poiana Ursoi, colțul de Rai din România. Cum se ajunge în “locul decupat de Dumnezeu”. FOTO

Voicu Costin / 27.04.2022, 11:49

Aproape de Alba Iulia, dar și de Teiuș, în Munții Trascău, găsim o poiană foarte interesantă, în formă de inimă, de unde a primit şi numele, Poiana Inimii. Decupată nu de om, cu drujbe și topoare, ci de Dumnezeu, cine știe acum cât timp, poiana atrage tot mai mulţi turişti, de când a început să fie promovată. Unde este localizată şi cum putem ajunge acolo?

Poiana Inimii, un loc creat de Dumnezeu, special pentru oameni

Poiana Inimii, cunoscută printre localnici sub numele de Poiana lui Ursoi, a devenit, dintr-un loc ignorat și rareori pozat, un obiectiv turistic celebru. Forma neobișnuită și locul plin de verdeață, a reușit să atragă privirile tuturor românilor, dar și a turiștilor străini. Localizată în județul Alba, în apropiere de Alba Iulia, cine ajunge să viziteze zona, este păcat să nu facă și o mică drumeție spre acest loc frumos lăsat de Dumnezeu.

Este una din cele mai neobişnuite poieni din România şi se află lângă Piatra Craivei (apropo, la Piatra Craivei se găsește o veche cetate dacică). Această poiană romantică este cunoscută de localnici sub denumirea de Poiana Ursoi, dar popular este numită Poiana Inimii datorită formei asemănătoare cu o inimă. Conturul de inimă poate fi observat cel mai bine de pe versantul opus.

Accesul este relativ uşor, satul din apropiere fiind la 16 kilometri de Alba Iulia. Puteți ajunge acolo fie dinspre Alba Iulia, fie dinspre Teiuș (prin Cricău). Efortul merită din plin, întrucât priveliştile sunt deosebit de pitoreşti. Poiana va fi, în curând, arie naturală protejată, și este deja folosită ca simbol pentru a promova turismul în județul Alba.

Cum ajungem la Poiana Inimii

Rută: Alba Iulia – Șard (DN 74) – Bucerdea Vinoasă (DJ 107 H)

Descrierea rutei: din DJ 107 H, pe direcţia Ighiu-Cricău, se desprinde un drum la stânga, ce duce în satul Bucerdea Vinoasă. Drumul continuă până la ieşirea din sat, de unde se desprinde la stânga o potecă, ce străbate pădurea până la intrarea în poiană. Coordonate: 46°11’40” lat. N, 23°30’20” long. E.

Distanţa de la Albă Iulia la Poiana Inimii: 15 km

Durată: aproximativ 2 ore, fără popasuri

Ce mai putem vizita în județul Alba

Cetatea Alba Carolina

Situată chiar în reşedinţa de judeţ este o cetate cu bastioane de tip Vauban construită în formă de stea la începutul secolului al XVIII-lea, şi care se află în prezent într-un amplu proces de restaurare fiind tot mai valorificată din punct de vedere turistic.

Cetatea este împărţită în mai multe trasee turistice şi astfel, cei interesaşi pot să parcurgă Traseul celor Trei Fortificaţii, Traseul Porţilor, Traseul Neamului Românesc, Traseul Sudic, Traseul Estic sau Traseul Nordic. În plimbarea pe aceste trasee, turiştii se vor întâlni cu soldaţi îmbrăcaţi în uniforme militare austriece care asigură securitatea pe parcursul traseelor.

Gheţarul de la Scărişoara

Este primul gheţar ca mărime din ţară şi al doilea din lume şi se bucură de o mulţime de vizitatori care coboară până în inima peşterii pentru a vedea cu ochii lor acest mare gheţar. Vechi de peste 4000 de ani, gheţarul are o grosime de 22 m şi este lung de 400 m. Principalul motiv pentru care merită vizitat Gheţarul de la Scărişoara este aventura de a coborî în adâncuri. Accesul se face printr-un aven de 48 de metri adâncime, de până la 60 de metri diametru.

Transalpina

Sau Drumul Regelui este o șosea pe cât de spectaculoasă, pe atât de periculoasă fiind cea mai înaltă şosea din România. Transalpina străbate Munţii Parâng de la nord la sud, prin judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj şi ajunge până la altitudinea de 2.154 de metri în Pasul Urdele. Peisajele de poveste care se întâlnesc în cei aproximativ 140 de kilometri parcurşi pe Transalpina şi istoria acestui drum sunt o dovadă a potenţialului turistic pe care îl deţine judeţul Alba şi implicit România.

Satul Rimetea

Este un loc unde se poate vedea un peisaj unic în lume, cu case albe şi ferestre verzi care fiind neschimbate de sute de ani atrag foarte mulţi turişti în fiecare an. Special la acest sat care are o populaţie majoritară de origine maghiară este faptul că din cele 300 de case mai mult de jumătate dintre acestea îşi păstrează culoarea albă specifică secolului XIX.

Castelul Bethlen Haller

Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă este un castel construit în secolul al XVII-lea în stilul renașterii franceze. Situat la mijlocul distanței dintre Târnăveni și Blaj, pe malul Târnavei mici, castelul a avut mai multe utilizări pe parcursul anilor.

De la grădină, închisoare, cantină, carmangerie și până la secție de șampanizare. Construit după modelul castelului Chambord din Franța, castelul a suferit mai multe schimbări în timp, însă numele construcției vine de la cel căruia îi aparținea domeniul la acea vreme, fratele principelui Transilvaniei, István (Ștefan) Bethlen.