Home » Life & Style » Povestea Mărțișorului. De unde provine tradiția și care este legenda lui

Povestea Mărțișorului. De unde provine tradiția și care este legenda lui

Voicu Costin / 01.03.2022, 11:46

Mărțișorul este un mic obiect de podoabă legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu, care apare în tradiția românilor și a unor populații învecinate. Împreună cu mărțișorul se oferă adesea și flori de primăvară, cea mai reprezentativă fiind ghiocelul (considerat și vestitorul primăverii). Cum a apărut Mărțișorul la români și ce tradiții sunt?

Legenda apariției Mărțișorului

O legendă a mărțișorului, originară din Moldova, povestește despre o vrăjitoare a iernii ce se înverșunase să nu lase primăvara să se aștearnă peste pământ. Zâna Primăvară dacă a văzut că nu o scoate la capăt cu vrăjitoarea a recurs în cele din urmă la un gest extrem. Și-a tăiat un deget, iar sângele scurs din rană a căzut peste zăpadă.

În momentul când picăturile calde de sânge au căzut din rană, în zăpada albă, acestea au topit-o pe loc. În acest fel, iarna a fost alungată, iar întrepătrunderea dintre albul zăpezii și roșul sângelui a inspirat șnurul mărțișorului simbolizând ziua de 1 martie.

Baba Dochia torcea firul anului primăvara

Printre legendele semnificative ale românilor referitoare la obiceiurile moştenite de la strămoşii noştri, alături de “Mioriţa”, regăsim şi legenda despre “Baba Dochia”, care spune că firul Mărţişorului este o funie de 365 sau 366 de zile şi ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce-şi urca turma de oi la munte. Ca şi ursitoarele care torc firul vieţii copilului la naştere, tot aşa Dochia torcea firul anului primăvara, la 1 martie, când se năştea acest anotimp calendaristic.

Pentru George Coşbuc, mărţişorul era un odor (veșmânt scump) religios

Referindu-se la această tradiţie, poetul George Coşbuc explica într-un studiu al său de ce trebuie să purtăm mărţişorul :

„Scopul purtării mărţişorului este să fii aproape de Soare, purtându-i cu tine chipul cu acelaşi rost, cum purtăm noi o cruce ori un chip al lui Hristos în sân. Printr-asta te faci prieten cu Soarele, ţi-l faci binevoitor, să-ţi dea ce-i stă în putere: mai întâi frumuseţe ca a lui, apoi veselie şi sănătate, cinste, iubire şi curăţie de suflet”.

În acelaşi studiu, poetul face referire la puterea tămăduitoarea a acestui obiect, comparat cu odoarele religioase:

„Ţăranii pun copiilor mărţişoare ca să fie curaţi ca argintul şi să nu-i scuture frigurile, iar fetele zic că-l poartă ca să nu le ardă soarele şi cine nu le poartă are să se ofilească. Tradiţia populară spune că mărţişorul trebuie purtat ca un odor sfânt şi, în nici un caz, nu trebuie considerat podoabă sau o jucărie”.

Mărțișorul și tradițiile din România

În prezent, mărțișorul este purtat întreaga lună martie, după care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede că aceasta va aduce belșug în casele oamenilor. Se zice că dacă cineva își pune o dorință în timp ce atârnă mărțișorul de pom, aceasta se va împlini numaidecât. La începutul lui aprilie, într-o mare parte a satelor României și Moldovei, pomii sunt împodobiți de mărțișoare.

În unele județe ale României, mărțișorul este purtat doar primele două săptămâni. În localitățile transilvănene mărțișoarele sunt atârnate de uși, ferestre, de coarnele animalelor domestice, întrucât se consideră că astfel se pot speria duhurile rele. În județul Bihor se crede că dacă oamenii se spală cu apa de ploaie căzută pe 1 martie, vor deveni mai frumoși și mai sănătoși.

În Banat fetele se spală cu zăpadă pentru a fi mereu iubite. Tot aici, dar și în Bucovina, fetele sunt cele care oferă mărțișoare băieților (in mod tradițional mărțișoarele sunt făcute de ele însele). În Dobrogea mărțișoarele sunt purtate până la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea să fie mare și înaripată. Sărbătoarea mărțișorului se poate întâlni în zona Balcanilor la Aromâni și Megleno-Români, precum și la Bulgari care o numesc Martenița.

În Republica Moldova, în fiecare an are loc festivalul muzical „Mărțișor”, care începe pe data de 1 martie și durează până la 10 martie.