Home » Life & Style » 1 Martie. Ce spune legenda despre Mărțișor, ce origini are și ce simbolizează șnurul alb-roșu

1 Martie. Ce spune legenda despre Mărțișor, ce origini are și ce simbolizează șnurul alb-roșu

Violeta Badea / 27.02.2021, 15:13
1 Martie. Ce spune legenda despre Mărțișor, ce origini are și ce simbolizează șnurul alb-roșu

1 Martie. Ce spune legenda despre Mărțișor, ce origini are și ce simbolizează șnurul alb-roșu. Ziua de 1 martie marchează începutul primăverii și sărbătorea Mărțișorului. Acesta este un simbol al renașterii, al soarelui și al veseliei. De asemenea, este un obiect mic prins într-un şnur alb cu roşu pe care îl oferi persoanelor dragi. În acest articol veți afla legenda despre Mărțișor, ce origini are și care este simbolistica șnurului.

1 Martie. Ce spune legenda despre Mărțișor

Mărțișorul este un simbol al primăverii și reprezintă un mic talisman prins într-un şnur alb cu roşu oferit femeilor pe data de 1 martie. Dar probabil vă întrebați cum a luat naștere această tradiție? Ei bine, povestea începe la începutul secolului XX, iar Mărţişor, Marțișug sau Mart era consemnat de etnologii ca obicei pe data de 1 martie. Tradiția se regăsea la români, la bulgarii şi la albanezii din Balcani. Țăranii aveau acest obicei în fiecare an, odată cu începutul primăverii. Acesta era considerat ocrotitorul oamenilor împotriva bolilor şi ghinionului.

În trecut, copiilor de la sate li se lega o monedă de argint la mână cu un fir răsucit de lână sau de bumbac de culoare alb şi roşu ca să fie feriţi de boală. Ulterior, șnurul era legat de un pom pentru a da roade. De asemenea, animaleleor din curte li se lega fir roşu cu alb ca să fie sănătoase.

Care este istoria Martisorului
Care este istoria Martisorului

Ce simbolizează șnurul alb-roșu

Mărțișorul este asociat cu șnurul alb și roșu. Semnificația lui are o vechime de mii de ani. Se spune că cele două culori reprezintă următoarele: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul înseamnă înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

De asemenea, există și o legendă legată de simbolistica șnurului alb şi roşu. Astfel se spune că Soarele ar fi coborât pe pământ în chip de fată frumoasă şi ar fi fost ţinut prizonier de un zmeu. Pentru a-l elibera, un voinic s-a luptat cu zmeul vărsându-şi sângele în zăpadă. Soarele a urcat din nou pe cer şi, în locurile în care zăpada s-a topit, au răsărit ghiocei, considerați și în zilele noastre vestitori ai primăverii.

În trecut, mărțișorul era confecționat din două fire răsucite de lână colorată (albă şi neagră sau albă şi albastră) și era oferit în prima zi a lunii martie. La romani, mărţişorul, ca obiect simbolic, a fost alăturat Dochiei, personaj mitologic, a cărei zi era sărbătorită la 1 martie.

Cercetătorul Ion Ghinoiu spune despre şnurul de mărţişor că este o funie a timpului, de 365 sau 366 de zile, toarsă de însăşi legendara Dochie, în timp ce urca cu oile la munte. Asemănător ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia toarce firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic.

Cercetările arheologice efectuate pe teritoriul României au scos la iveală amulete identice cu mărţişorul, datând din urmă cu circa 8000 de ani. Amuletele semnifică nişte pietricele perforate şi purtate la gât sub formă de coliere. Pietricele amuletelor erau colorate în alb şi roşu, aranjate alternativ.

Așa cum v-am prezentat mai sus, nu se știu cu exactitate care sunt originile Mărțișorului, dar se consideră că sărbătoarea a luat naștere pe vremea Imperiului Roman, când Anul Nou era celebrat în prima zi a primăverii, în luna lui Marte.

Tradiții de Mărțișor

Pe data de 1 martie, Mărțișorul este oferit femeilor, ca demn de sosire a primăverii. Acestea trebuie să-l poarte în piept, deoarece acest lucru aduce belșug, noroc și le protejează de boli. Copiilor li se leagă la mână un șnur de culoare alb și roșu pentru a-i proteja de deochi și de cele rele.

În timp, Mărțișorul a evoluat și în loc să fie confecționat din șnur și bănuț, a fost înlocuit cu interpretari mai moderne, care simbolizează primăvara, belșug și noroc. Cel mai popular Mărțișor din țara noastră este coșarul despre care se spune ca aduce noroc.

Mărţişorul a devenit element de patrimoniu cultural imaterial și a fost înscris de UNESCO, în anul 2017, în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității.