Povestea piesei Jerusalema. Cum a ajuns un fenomen global și ce semnificație nebănuită au versurile melodiei

de:
06 10. 2020, 11:44

Milioane de oameni din întreaga lume o ascultă zi de zi. Internetul este plin de filmulețe cu oameni care imită coregrafia sau o reinterpretează. Piesa „Jerusalema” a ajuns, în doar câteva luni, un adevărat fenomen global. Însă puțini știu adevărul din spatele hitului. Ce semnificație nebănuită au versurile melodiei? Chiar și interpreta a mărturisit că plânge mereu când se gândește la mesajul „Jerusalema”.

Povestea incredibilă a piesei „Jerusalema”.  Cum a ajuns o piesă gospel un fenomen global?

Povestea „Jerusalema” a început în octombrie 2019. Piesa cu ritmuri gospel și cu o puternică încărcătură religioasă, spirituală, a fost compusă de artistul Master KG. Vocea liniștitoare ce dă viață versurilor aparține lui Nomcebo Zikode, o artistă din Africa de Sud. În vara anului 2020, „Jerusalema” a strâns peste 100 de milioane de vizualizări, pe YouTube, și se aude la posturile de radio din întreaga lume.

Succesul nebun al „Jerusalema” a pornit cu un trend pe rețelele sociale. În doar câteva zile, platforme precum TikTok erau pline de videoclipuri scurte în care oamenii dansau pe un fragment din piesă. În scurt timp, „Jerusalema” urca pe prima poziție în topul căutărilor utilizatorilor YouTube.  Nimeni nu putea să bănuiască vreodată ce impact va avea piesa, la nivel mondial. Nomcebo Zikonde este convinsă că „Jerusalema” este dovada clară că muzica poate uni oamenii, indiferent de rasă, naționalitate, vârstă sau religie.

Povestea piesei Jerusalema. Cum a ajuns un fenomen global și ce semnficiație nebănuită au versurile melodiei

Compozitorul „Jerusalema” a dezvăluit că cea mai mare dorință a sa a fost să îl vadă pe fotbalistul Christiano Ronaldo ascultându-i piesa. Și-a văzut dorința împlinită! Sportivul s-a înregistrat dansând piesa-fenomen. În mai puțin de 12 ore, clipul a fost urmărit de peste 11,3 milioane de persoane.

Nu eram foarte fericită. Versurile fac referire la faptul că îi cer lui Dumnezeu să mă ducă într-un loc unde e fericire şi bucurie”

Nomcebo Zikonde a mărturisit că nu s-a gândit nicio clipă că „Jerusalema” ar fi putut vreodată să aibă succes în afara granițelor Africii de Sud. Artista este copleșită și acum de emoții când se gândește că o piesă a cărei versuri sunt în limba zulu și vorbesc despre importanța credinței în Dumnezeu, a devenit un fenomen global.

„Mi s-a părut uimitoare reacţia oamenilor. Am plâns, pentru că este ceva incredibil pentru Africa de Sud şi mi-am spus: „Doamne, nu îmi vine să cred, toată lumea ascultă cântecul meu”. Şi acum am momente când plâng sau când râd când mă gândesc la impactul cântecului.  Faptul că un cântec interpretat în zulu are un asemenea succes e o dovadă a limbajului universal al muzicii şi al emoţiilor transmise, indiferent de limba în care e interpretat un cântec. Muzica se simte, se trăieşte”, a dezvăluit artista, pentru Adevărul.

Povestea piesei Jerusalema. Cum a ajuns un fenomen global și ce semnficiație nebănuită au versurile melodiei

„Jerusalema” a apărut într-un moment de cumpănă pentru ea. În acea perioadă, Nomcebo Zikonde a dezvăluit că își căuta calea în viață, cu ajutorul religiei.

„Cred că „Jerusalema” este un cântec spiritual. Cântecul spune printre altele: „Ierusalim e casa mea/Ia-mă de aici/Casa mea e în Ierusalim/Vino cu mine într-un loc unde e fericire”. Când am înregistrat cântecul, nu eram foarte fericită, aşa că m-am gândit ca versurile să facă referire la faptul că îi cer lui Dumnezeu să mă ducă într-un loc unde e fericire şi bucurie”, a mai spus artista, pentru aceeași sursă.