Home » Life & Style » Povestea sufletului pereche, între mit și realitate. Ce înseamnă sufletul pereche, cum a luat naștere expresia și cum ne influențează de fapt

Povestea sufletului pereche, între mit și realitate. Ce înseamnă sufletul pereche, cum a luat naștere expresia și cum ne influențează de fapt

Manolică Anca / 21.02.2022, 15:05
Povestea sufletului pereche, între mit și realitate. Ce înseamnă sufletul pereche, cum a luat naștere expresia și cum ne influențează de fapt

Conceptul de a avea un suflet pereche a existat practic dintotdeauna. Ideea din spatele acestuia este simplă: există o persoană care este destinată să fie jumătatea ta. Și auzim multe persoane în jurul nostru care spun că scopul lor final în materie de relații este să găsească sufletul pereche. Acel spirit înrudit cu care sunt meniți să fie împreună pentru totul restul vieții. Descoperă povestea sufletului pereche, între mit și realitate.

Sufletul pereche descris de Platon

Găsirea sufletului pereche este un subiect destul de controversat. Imaginea alinierii tututor planetelor care apare în filme, emisiuni TV și cărți nu se desfășoară chiar așa și în viața reală de cuplu. În timp ce unii oameni sunt de acord cu ideea de a avea un suflet pereche, alții cred că este o prostie. Mulți oameni se află și undeva la mijloc, fiind convinși că poți avea mai multe „suflete pereche” în timpul vieții.

Mitul sufletului pereche a fost descris pentru prima data de filozoful grec Platon. Acesta se regăsește în lucrarea sa „Banchetul”. Cu ajutorul unuia dintre personajele sale, Platon a scris că, în vremurile de demult, oamenii erau ființe androgine, cu trăsături atât feminine, cât și masculine, trăind în cuplu, lipiți la propriu, spate în spate, cu o singură inimă.

Cum aceștia nu erau prea iubiți de zei, fiind invidioși pe fericirea lor, au decis să îi separe, fiecare păstrând însă din caracteristicile perechii sale. Și se spune că de atunci, fiecare persoană rătăcește pe Pământ în căutarea jumătății sale. Acesta speră că, la un moment dat, va ajunge să se reunească și să formeze un tot unitar alături de perechea sa.

Sufletul pereche
Sufletul pereche

Ce înseamnă sufletul pereche

De-a lungul timpului, sociologii au realizat o mulțime de studii legate de sufletul pereche, ajungând la concluzia că acest concept este mult mai mult decât un simplu mit. Cum nimeni nu poate oferi o definiție standard pentru acesta, majoritarea îl definește ca fiind acel tip de potrivire și completare perfectă dintre două persoane.

De regulă dintre doi iubiți, care se pot înțelege rapid doar din priviri, care știu să provoace unele dintre cele mai puternice și intense trăiri, care au acel ceva ce nu poate fi explicat prin cuvinte. Însă, mai degrabă, acest concept ar purta numele de suflet geamăn. Sufletul pereche diferă de un suflet geamăn. Se spune că putem avea multiple suflete-pereche de-a lungul vieţii (acestea pot fi chiar mama, tatăl, bunica, fratele, sora), dar sufletul geamăn este unul singur, oglinda ta, persoana care îţi trezeşte sufletul. Acel cineva despre care aminteam mai sus.

Se spune că sufletele gemene au trăit o iubire intensă într-o alta viață, iar acum, când se reunesc în viața actuală, își continuă acea iubire. Din păcate, nu toți reușesc însă să își găsească acest suflet. Mulți ajung să se mulțumească cu un singur partener în viață din diverse alte motive: comoditate, frica de a nu rămâne singur/ă, apariția copiilor.