Home » Life & Style » Povestea uimitoare a unui năsăudean. Și-a crezut soția moarta și s-a recăsătorit. Incredibil ce s-a petrecut 25 de ani mai târziu

Povestea uimitoare a unui năsăudean. Și-a crezut soția moarta și s-a recăsătorit. Incredibil ce s-a petrecut 25 de ani mai târziu

Alexandru Cazacu / 17.05.2021, 11:21
Povestea uimitoare a unui năsăudean. Și-a crezut soția moarta și s-a recăsătorit. Incredibil ce s-a petrecut 25 de ani mai târziu

O fotografie făcută în anul 1930, în Seatle, Statele Unite ale Americii, a scos la iveală o poveste de dragoste impresionantă. Un bărbat și-a crezut soția moartă și a decis să se recăsătorească. Ce s-a întâmplat 25 de ani mai târziu, puteți afla mai departe.

Povestea uimitoare a unui năsăudean. Și-a crezut soția moarta și s-a recăsătorit

Este vorba despre năsăudeanul Petre Nașcu. Bărbatul a lăsat-o acasă pe soția sa Elisabeta ca să emigreze în Statele Unite. Cei doi aveau de gând să se reîntâlnească după ce Petre strângea destui bani pentru a o aduce și pe soția sa în America. Însă, după câțiva ani, năsăudeanul a aflat că partenera lui de viața a murit. Așadar el a decis să se recăsătorească, însă din nefericire și cea de-a doua soție s-a stins din viață.

Este incredibil ce a putut să afle Petre Nașcu după 25 de ani de când a părăsit România. Mai exact, acesta a aflat dintr-un anunț în ziar că femeia pe care a lăsat-o acasă, și pe care a crezut-o moartă, este încă în viață și îl caută. O fotografie document a fost expusă la Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, care surprinde clipa în care cei doi s-au reîntâlnit, după nu mai puțin de 25 de ani. Se pare că întâlnirea a avut loc în terminalul de autobuze ”Union Depot” din Seatle, a data de 9 august, 1931.

”Fotografia ne-a fost pusă la dispoziție prin bunăvoința dlui Nica Sorin, SUA (Proiect Photo Historia) pentru care îi adresăm mulțumirile noastre, și va putea fi admirată în cadrul expoziției organizată de către Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud (vernisajul, sperăm, la sfârșitul lunii martie)“, a spus Cornelia Vlașin, șef Serviciul Județean Bistrița-Năsăud al Arhivelor Naționale, potrivit observatorbn.ro.

Povestea uimitoare a unui năsăudean. Și-a crezut soția moarta și s-a recăsătorit
Povestea uimitoare a unui năsăudean. Momentul întâlnirii celor doi. Sursă foto: Nica Sorin, (Proiect Photo Historia)

Expoziție dedicată fenomenului emigrării în America la începutul secolului XX

Începând de vineri, 14 mai, la sediul Arhivelor Naționale Bistrița-Năsăud, s-a deschis expoziția dedicată fenomenului emigrării în Statele Unite la Americii la începutul secolului al XX-lea. Cei interesați pot vedea expoziția numită ”Și-am plecat spre Eldorado” până la data de 1 septembrie, cu respectarea măsurilor impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

America reprezenta promisiunea unui trai mai bun, fiindcă principala cauză a emigrării era sărăcia. Zvonuri privind câștiguri substanțiale erau alimentate de cei care aveau interese în transport, dar și de cei care erau interesați în atragerea brațelor de muncă ieftine.

La început cei care au plecat nu s-au dus cu gândul de a rămâne definitiv, ci cu dorința unui câștig și apoi a reîntoarcerii acasă. Odată ajunși în America, majoritatea s-au transformat din agricultori în muncitori necalificați, încet-încet și-au constituit micro-comunități și și-au organizat societăți de ajutorare, și-au menținut legătura cu familiile de origine, pe care le susțineau, au făcut economii și-și plănuiau întemeierea de gospodării, fie în America, fie acasă în țară. Însă reîntorși acasă, ei se reintegrează rapid în comunitatea de origine, impactul câștigurilor bănești, a achizițiilor tehnice ale emigranților în satul de origine fiind unul minim”, a transmis Cornelia Vlașin, potrivit sursei citate.