Home » Știri » Știri sociale » Păreri despre emigrarea în Canada – ce spun românii care au încercat o nouă viață peste Ocean

Păreri despre emigrarea în Canada – ce spun românii care au încercat o nouă viață peste Ocean

Ileana Mladinoiu / 19.01.2021, 12:24
Păreri despre emigrarea în Canada – ce spun românii care au încercat o nouă viață peste Ocean

Primii români s-au stabilit în Canada la sfârșitul secolului al XIX-lea, iar una din primele așezări românești din Canada este Boian, un cătun din Alberta, înființată de emigranți bucovineni, care nu aveau niciun ban și nu vorbeau nicio boabă de engleză.

De ce au ales românii Canada

Un val consistent de migranți a fost constituit din cei care au fugit în Canada ca să scape de dictatura lui Nicolae Ceaușescu. Alții, conform Wikipedia, au plecat din motive economice.

Într-un interviu pentru ziarul Lumina, profesorul Mihaela Fîrşirotu, vorbind despre șansele integrării unui roman în Canada astfel încât să ajungă să fie mulțumit din toate punctele de vedere spune:

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Canada este o ţară blândă, deschisă şi tolerantă din punct de vedere social şi cultural faţă de imigranţi. Dar în ciuda acestui fapt, spun experţii şi am remarcat şi eu, sistemul de imigraţie, atât la nivel federal, cât şi la nivel provincial, în Québec, nu răspunde în mod optim aşteptărilor.

Mă refer deocamdată doar la aspectul economic al imigrării. Din păcate, noii imigranţi, la sosirea în Canada, se găsesc adesea în dificila situaţie de a nu-şi găsi locuri de muncă adecvate, ceea ce conduce la plasarea lor în rândul celor cu venituri scăzute. Probabilitatea de a intra în această categorie pentru nou-veniţi este, ne arată datele statistice, de aproape 40% în primii doi ani. Şi acest lucru este valabil pentru toate categoriile, inclusiv pentru cei care vin în cadrul categoriei „lucrători calificaţi.

Ce nu apare în statistici, precizează românca, ține de nerecunoaşterea de firmele canadiene, în foarte multe cazuri, a diplomelor străine şi a experienţei anterioare de muncă. După care urmează lipsa de experienţă şi barierele de limbă.

La acestea se adaugă faptul că multe profesii (medic, farmacist, inginer, avocat, dentist, infirmier) nu pot să fie practicate nicăieri în Canada şi deci nici în Québec fără o acreditare din partea corporaţiilor profesionale respective care nu este deloc facilă. Pentru că, menționează interlocutoarea, “este nevoie de ani de studiu, examene multe, cunoştinţe avansate de limbă, resurse financiare relativ importante şi o voinţă deosebită pentru a depăşi toate obstacolele”.

Mărturisiri din propria experienţă

Mihaela Fîrșirotu a sosit în Canada în 1977, când s-a angajat la o firmă de export-import. Salariul de angajare era sub nivelul unei secretare sau al unui coleg canadian, mult mai puţin calificat decât ea, angajat în acelaşi timp. După trei luni de la angajare, Mihaela s-a înscris la doctorat, la Universitatea McGill din Montreal.

Emigrare Canada
Emigrare Canada

Precizăm că în România fusese asistent universitar, făcuse jumătate din parcursul studiilor doctorale (iubea cercetarea şi profesoratul, care pentru ea constituiau o vocaţie).

Vocația a fost calea spre integrarea rapidă în mediul canadian. Acolo, la universitate, nu conta cine eşti, de unde vii, cum te cheamă. Mihaelei Fîrșirotu i s-au echivalat o parte din studii, însă, ca să fie admisă la doctorat, a fost nevoită să facă şi un an de masterat.

În 1979, s-a angajat (nu terminase studiile) ca asistent universitar la o altă universitate din Montreal, unde predă şi în prezent, în calitate de profesor universitar, şef de catedră. A câştigat mai multe premii, printre care, în 1985, şi premiul pentru cea mai bună teză de doctorat din America de Nord, oferit de Academy of Management din Statele Unite.

Diploma canadiană a reprezentat pentru ea un nou certificat de naștere dincolo de ocean.

Călin Rovinescu, cel mai bun CEO din Canada

Despre Călin Rovinescu, se spune că a plecat din ţară doar cu hainele de pe el, iar acum este votat pentru a doua oară drept cel mai bun CEO din Canada, numit  şi strategul anului de publicaţia The Globe şi Mail’s Report.

Viziunea îndrăzneaţă a lui Călin a ghidat transformarea de succes a Air Canada în ultimul deceniu. Un lider înnăscut, el a instaurat o gândire antreprenorială în organizaţie, concomitent cu luarea unor decizii strategice care au deblocat potenţialul operatorului aerian.

Boardul Air Canada îl felicită pe Calin pentru onoarea de a fi numit CEO-ul anului pentru a doua oară şi ca strateg al anului de liderul publicaţiilor naţionale ale Canadei, a spus Vagn Sørensen, preşedinte al consiliului director al Air Canada, potrivit Business Insider.

“Pentru a te mişca rapid într-o economie dificilă, trebuie să ai un plan de comunicare bun. Apoi, este nevoie de curaj pentru a face o schimbare, chiar şi atunci când este vorba despre renunţare, fie că vorbim despre angajaţi sau despre furnizori”, a descris Rovinescu cele mai importante calităţi ale unui bun lider, conform businessmagazin.ro.

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128