Maioneza este un sos rece care face parte din bucătăria noastră, și nu numai, realizat pe bază de ulei emulsionat într-un amestec de gălbenuș de ou cu suc de lămâie. Ce veți face dacă ați adoptat o dietă vegană, dar nu puteți renunța la un preparat care să nu accepte absența maionezei. Zicem să nu vă panicați, fiindcă există și rețete de maioneză vegane foarte simple, fără ouă, care vă vor seduce prin gust bun, textură ușoară și versatilitate.
Sugerată de expertul Thao Nguyen rețeta 100% vegană vă va determina să preparați maioneza pe bază de năut, gustoasă, ideală pentru a însoți cartofii prăjiți, un burger sau orice doriți.
Puteți adăuga usturoi sau ierburi proaspete pentru un pic mai multă aromă. Foarte ușor de realizat, consistența sa seamănă cu adevărat cu maioneza tradițională.
O puteți păstra la rece câteva zile și o puteți folosi pentru tot felul de preparate.
Ingrediente pentru 4 persoane:
Puneți sucul de lămâie, muștarul, aquafaba, care se obține prin fierberea boabelor de năut sau îl recuperați din conserve. Se amestecă până obțineți o textură groasă.
Se toarnă uleiul într-un recipient mic și se adaugă treptat la celelalte ingrediente, frecând ușor timp de un minut bun, cu pauze.
În cele din urmă, integrați piperul și curcuma dozate în funcție de gusturile dumneavoastră.
Puneți preparatul într-un borcan de sticlă și păstrați maioneza la frigider timp de o oră.
În vasul unui blender, turnați crema de soia, sucul de lămâie, oțetul de mere, muștarul, piperul și sarea. Se amestecă aceste prime ingrediente.
Țineți uleiul deoparte, deschis și gata de turnare. În timpul turnării uleiului maioneza crește și se va îngroșa. Mai condimentați dacă este nevoie.
Știați că maionezele se pot colora? Pentru culoarea roșie se încorporează puțină sfeclă roșie fiartă sau coaptă și dată prin sită. Pentru culoarea verde se adaugă puțin pireu de spanac sau puțin din zeama în care a fiert spanacul. Pentru a obține culoarea portocalie se adaugă puțină zeamă de morcov.
Din muștar cu sare, lămâie și ulei adăugat treptat. Textura si culoarea pot ieși foarte potrivite și gustul e foarte bun, dar cel de muștar e cam puternic pentru o maioneză tradițională.
Mujdeiul poate ieși exact ca o maioneză, foarte gros si pufos, perfect emulsifiat. Secretul este să frecați usturoiul presat prin presa de usturoi cu o linguriță de marginea castronelului sau într-un mojar până devin puțin cleios. Apoi adaugați ulei, câte foarte, foarte puțin la început și amestecați de fiecare dată până uleiul e încorporat complet.