Home » Life & Style » Rețetă de mâncare simplă de gutui. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Rețetă de mâncare simplă de gutui. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Ileana Mladinoiu / 16.11.2021, 10:47
Rețetă de mâncare simplă de gutui. Cum se prepară și de ce ingrediente ai nevoie

Gutuiul sau Cydonia Oblonga face parte din familia Rosaceae, foarte popular la greci și romani. În Grecia antică gutuia era simbolul iubirii și fertilității, iar proaspeții căsătoriți trebuiau să mănânce fructul înainte de a intra în camera miresei.

Cum se face alegerea gutuilor

Nativ din sudul Europei și al țărilor de pe malul Mării Caspice, recoltarea fructelor gutuiului începe la sfârșitul lunii septembrie și pot fi păstrate până aproximativ în februarie. Gutuia are un aport caloric redus, circa 28 kcal/100 de grame.

Cel mai des, gutuia se consumă gătită în preparate dulci: compoturi, jeleuri, dulceață, gemuri simple sau în amestec cu mere, pere.  Este foarte bogată în vitamina C (parțial distrusă la gătit), depășind în această privință perele, merele, piersicile, și în fibre.

Gutuia nu face parte din categoria citricelor și nu este foarte dulce. Ciudată pentru unii, familiară altora, uneori acest fruct este trecut cu vederea. O privire mai atentă a formei și ținind cond de parfumul gutuii, imediat ajungem în copilărie, când mamele/bunicile le coceau în cuptor stropite cu vin și scorțișoară.

Se cunosc multe alte metode de a fi preparate. Chiar și lichiorul de gutui are o aromă specială. În Orient, gutuia  se presară cu sare și piper.

Gutuia este coaptă când emană un miros plăcut, are coaja galbenă și un puf fin care se desprinde ușor prin frecare. Se mai recomandă să fie fermă și intactă și poate fi  păstrată în locuri răcoroase, bine aerisite câteva săptămâni.

Gutui
Gutui

Rețetă de mâncare simplă de gutui

Rețeta, de fapt, rețetele propuse sunt din “repertoriul” mâncărurilor din fructe, fără carne. Toate se prepară repede și foarte simplu.

Mâncare de gutui cu sos de zahăr ars, bulion și vin

Ingrediente:

  • 3-4 gutui;
  • 1-2 linguri de unt (25 de g);
  • 1 linguriță de făină;
  • sos de zahăr ars din 2-3 linguri de zahăr (60-90 de g);
  • puțin bulion de roșii;
  • 1 păhărel de vin

Mod de preparare

Se spală și se șterg gutuile, se taie în sferturi, se scoate partea tare cu semințe și se trag în unt fierbinte sau untdelemn. Se prepară un sos de ceapă tocată și înmuiată puțin în unt/untdelemn, amestecând apoi cu făină, zahăr ars, puțin bulion de roșii și vin. Se așează gutuile în acest sos și se lasă să fiarbă acoperit până scade, dar nu de tot.

Mâncare de gutui fără bulion și vin

Ca ingrediente vă trebuie:

  • 1 kg de gutui;
  • 100 g de unt;
  • 100 g de zahăr;
  • 20 g de făină;
  • sare

Preparare

Se taie felii gutuile după spălare și ștegere. Li se scot apoi sâmburii și partea cornoasă. Se rumenesc în unt, se așează într-o cratiță și se toarnă deasupra făina dezlegată cu apă și sosul caramel. Se lasă să fiarbă la foc moale, amestecând cu atenție să nu se zdrobească gutuile.

Mâncare de gutui

Rețeta propusă de petitchef.ro.

Ingrediente:

  • 3 gutui mari;
  • 100 g de zahăr;
  • 50 g de făină;
  • apă, ulei

Preparare:

Se curăță gutuile de semințe și se taie cubulețe. Se călesc gutuile în puțin ulei până  se înmoaie. Se scot gutuile cu o paletă și se lasă deoparte. Într-o altă cratiță se caramelizează cele 100 g de zahăr, dar nu foarte tare pentru că devine amar.

După ce s-a caramelizat zahărul se stinge cu doua pahare de apă și se adaugă gutuile. Se lasă să mai fiarbă circa 20 de minute, apoi se îngroașă cu un rântaș făcut din făină și apă rece.