Home » Life & Style » 4 rețete de post delicioase. Ce poți să prepari rapid și ușor, în Postul Crăciunului

4 rețete de post delicioase. Ce poți să prepari rapid și ușor, în Postul Crăciunului

Nechifor Ioana / 15.11.2021, 18:29

Rețete de post delicioase. Dacă te-ai hotărât să respecți Postul Crăciunului, atunci acesta material sigur îți va veni în ajutor. Ți-am mai pregătit mai jos sugestii și recomandări culinare care să îți servească drept sursă de inspirație. Aceste rețete de post sunt ușor și rapid de preparat, dar și extrem de gustoase!

Rețete de post. Sugestii și recomandări pentru Postul Crăciunului

Rețete de post. Pe 15 noiembrie începe Postul Crăciunului și se încheie pe 24 decembrie. Credincioșii care și-au propus să respecte postul culinar, trebuie să se orienteze spre mâncăruri specifice.

Tocmai din acest motiv, ne-am propus să realizăm un material cu sugestii și recomandări privind mâncărurile de post care se pot pregăti în această perioadă.

4 mâncăruri de post delicioase. Varză călită
Varză călită de post

Sunt rețete simple, dar și gustoase, care nu te vor ține prea mult timp în bucătărie. Se prepară rapid și ușor, iar gustul este incredibil de bun.

Rețete de post. Humus

Ingrediente:

  • 500 g năut;
  • sucul de la 2 lămâi;
  • 100 ml ulei de măsline;
  • 2 linguri pastă de susan;
  • 4 căţei de usturoi;
  • pătrunjel.

Mod de preparare

Humusul este un preparat oriental care se poate pregăti ușor și simplu acasă. Ai nevoie de câteva ingrediente banale. Rezultatul? Un preparat gustos, ușor și rapid de preparat.
Fie cumperi boabe de năut, iar apoi le fierbi, fie mergi pe o variantă mult mai simplă și anume năutul la conservă.

Iată ce trebuie să faci:

Se lasă năutul în apă rece, cu o seară înainte de preparare. A doua zi, după ce s-au înmuiat boabele, se pun la fiert. Când sunt gata, se scurg de apă și se mixează. Peste pasta de năut, se adaugă apoi
restul ingredientelor: pasta de susan, sucul de lămâie, usturoiul pisat. Se mixează totul foarte bine împreună. La sfârșit, se pot face câteva șanțuri deasupra peste care se toarnă puțin ulei de măsline.

Peste humus se poate presăra și câteva frunze de pătrunjel. Se poate servi singur sau alături de o salată de legume.

Rețete de post. Burger vegetarian

Delicioșii burgeri pot fi la loc de cinste în această perioadă. Sigur, cu mici modificări. Propunem mai jos o rețetă de burger vegetarian. Iată de ce ingrediente ai nevoie și ce pași trebuie să urmezi!

Ingrediente:

  • chifle pentru burger;
  • salată;
  • ardei roșu;
  • ardei mare verde;
  • 2 morcovi;
  • 3 cartofi;
  • 1 ceapă albă;
  • 1 ceapă roșie;
  • 1 dovlecel;
  • 1 cartof dulce;
  • roșie;
  • ulei de măsline;
  • sare;
  • piper;
  • făină;
  • pătrunjel.

Mod de preparare:

Se pun cartofii albi la fiert. Legumele menționate mai sus se dau pe răzătoarea mare, urmând ca prin același proces să treacă și cartofii fierți.

Într-o tigaie, se pune puțin ulei și se adaugă ceapa albă. După ce o călim, se adaugă treptat morcovii, ardeii și dovlecelul. Se lasă în tigaie aproximativ 5 minute, până se înmoaie. Ulterior, se ia de pe foc, iar peste se adaugă cartofii, 2 linguri de făină. Se amestecă totul, se adaugă sare și piper după gust și se lasă la răcit.

Într-o tavă se pune hârtie de copt, iar peste se așază sub formă de chiftele amestecul de legume. Se lasă la cuptor, la 180 de grade, 25 de minute.

Între timp, se taie cartoful dulce în felii subțire, pe care ulterior le prăjim pentru a obține astfel și o garnitură pentru burgerul vegetarian.

Pregătim apoi salsa. Într-un bol punem jumătate de ardei roșu, ceapă roșie,o roșie, pătrunjel, sare și ulei.

Urmează ultima etapă, cea în care ne folosim de toate ingredientele pentru a realiza burgerul vegetarian. Tăiem chiflele în două bucăți, punem puțin ketchup, salată, o chiftea din legume și salsa. Te asigurăm că rezultatul va fi unul pe măsura așteptărilor. Burgerul este ingredibil de gustos!

Rețete de post. Fasole verde la tigaie

O altă rețetă extrem de simplă și gustoasă are la bază fasoalea verde. Iată cum o poți pregăti!

Ingrediente:

  • 600 g fasole verde;
  • 6 căței de usturoi tocați;
  • 3-4 cepe medii;
  • 5 roșii;
  • sare, piper, mărar și pătrunjel tocat.

Mod de preparare

Fasoale verde se taie în bucăți de 2-3 cm, care se fierb pentru scurt timp, în funcție de timpul precizat pe ambalajul produsului. Ulterior, se scot și se scurg de apă.

Într-o tigaie, se pune ulei, iar apoi ceapa tocată mărunt. După ce se călește ceapa, adăugam fasolea verde și jumătatea din cantitatea de roșii. Se lasă la foc aproximativ 5 minute, după care se adaugă restul de roșii, verdeață și usturoi și se mai lasă sub capac până când fasolea e fiartă.

Se poate servi ca fel principal sau ca garnitură.

Rețete de post. Varză călită

O altă mâncare pe care o poți introduce în meniul tău în perioada postului este varza călită.

Ingrediente:

  • 1 varză albă;
  • 1-2 cepe albe medii;
  • 1-2 roșii;
  • 1-2 ardei grași;
  • 2-3 linguri de sos de roșii;
  • ulei, sare, piper.

Se poate adăuga opțional boia afumată.

Se pune ceapa la călit, iar apoi se adaugă și ardeii tăiați mărunt. Când s-au înmuiat, poți să pui și roșiile tăiate cubulețe, iar la două minute distanță poți adăuga și pasta de tomate. Se presară sare și piper după gust.

Pentru un gust desăvârșit se poate adăuga și ingredientul special – boia afumată. Varza, tocată solzișori nu foarte mărunți, se adaugă în vas peste restul compoziției.

Se lasă la foc mic , acoperită cu capac, și se amestecă din 10 în 10 minute. Spre final se adaugă cimbru sau frunză de dafin. Asta e tot. Poftă bună!