Home » Când, unde, cum » Postul Crăciunului 2021. Când începe, ce tradiții se respectă și când e dezlegare la pește

Postul Crăciunului 2021. Când începe, ce tradiții se respectă și când e dezlegare la pește

Alexandru Cazacu / 13.10.2021, 10:54
Postul Crăciunului 2021. Când începe, ce tradiții se respectă și când e dezlegare la pește

Mulți dintre credincioși se întreabă în această perioadă când începe Postului Crăciunului 2021. Acesta are o durată de 40 de zile, având multe zile cu dezlegare la pește. Haideți să vedem când începe Postul Crăciunului, ce tradiții se respectă în această perioadă și în ce zile este dezlegare la pește.

Când începe Postul Crăciunului 2021

Ei bine, pe 15 noiembrie începe Postul Crăciunului 2021 care, după cum spuneam, durează 40 de zile și ține până pe data de 24 decembrie (inclusiv). Acesta este ultimul post din anul bisericesc iar pe parcursul lui există mai multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin. În seara zilei de 14 noiembrie se lasă sec pentru Postul Nașterii Domnului.

Cu toate acestea, ultima zi a Postului Nașterii Domnului, Ajunul Crăciunului, este o zi mai aspră, pentru că preoții le recomandă credincioșilor să țină post negru. După cum am menționat anterior, în Postul Crăciunului există și zile cu dezlegare la pește. Hai să vedem care sunt acestea.

Postul Crăciunului 2021 – zilele cu dezlegare la pește

Prima zi cu dezlegare la Pește din Postul Crăciunului este 21 noiembrie, dată la care creștinii ortodocși sărbătoresc Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Următoarea zi este 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. Cu ocazia prăznuirii Sfântului Nicolae, pe 6 decembrie, credincioșii vor mai avea o zi cu dezlegare la pește. Urmează 13 decembrie, de Sfântul Ierarh Dosoftei, iar ultima zi cu dezlegare la pește este pe 18 decembrie.

Tot în Postul Crăciunului, în zilele de marți și joi, credincioșii vor avea și zile cu dezlegare la ulei și vin. De asemenea, până pe 20 decembrie, sâmbăta și duminica se face dezlegare la pește, ulei și vin. Atunci, când Biserica Ortodoxă sărbătorește vreun sfânt mare, trecut în calendar cu cruce neagră, credincioșii pot consuma ulei și vin. Pe de altă parte, dacă este hramul bisericii sau o sărbătoare cu cruce roșie, atunci credincioșii au dezlegare la pește. În ultima zi a Postului Crăciunului (de Ajun) se mănâncă doar seara, iar atunci se consumă doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi și turte din făină, potrivit calendarulortodox.ro.

Când începe Postul Crăciunului și când e dezlegare la pește
Când începe Postul Crăciunului și când e dezlegare la pește

Tradiții și obiceiuri în Postul Crăciunului

Potrivit unei tradiții, în unele zone din România, fetele nemăritate fierb crupe fără sare în Ajunul Crăciunului. Aceste crupe vor fi lăsate pe masă, iar seara când umbra ursitorului lor va veni pe cahlă să aibă cu ce se ospăta.

De asemenea, potrivit unui obicei, în Postul Crăciunului, în unele zone ale țării, vasele se spală cu cenușă, pentru a îndepărta orice urmă de carne sau de produse animale. Totodată se obișnuiește ca imediat după Lăsatul Secului, toate oalele să se pună cu gura în jos, pentru că astfel cei din casă să fie feriți de boală.

Din bătrâni se spune că nu este bine ca începând de pe 20 decembrie, de Ignat, nu se mai spală rufe până după Bobotează. De asemenea, nu se mai toarce, însă se taie porcii. Se mai spune că, în Ajunul Crăciunului nu se dă din casă, nu se împrumută bani. Tot pe 24 decembrie se dă cu mătura invers și nu se scoate gunoiul pentru că odată cu el va ieși din casă și norocul.