Halloween este o sărbătoare așteptată de milioane de oameni din întreaga lume, însă cu precădere de către cei mici. Află când va pica Halloween în 2021 dar și care sunt legendele care circușă pe baza acestei sărbători.
Atât cei mici cât și cei mari iubesc această sărbătoare, fiind una care a început să își facă loc și în cultura românească. Data în care este sărbătorit Halloween, la fel ca și în ceilalți ani este 31 octombrie, fiind o dată fixă în întreaga lume. Această sărbătoare are o origine celtică și a fost răspândită odată cu imigranții irlandezi din Statele Unite ale Americii în urmă cu două secole.
Denumirea provine din limba engleză și face referire la All Hallows – Even, fiind noaptea dinainte de All Hallows. Această sărbătoare predomină în țările în care religiile precum creștinismul occidental, catolicismul și protestantismul reprezintă un procent foarte mare în cadrul cetățenilor.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]În cultura acestor religii, data de 1 noiembrie reprezintă sărbătoarea tuturor sfinților, însă de-a lungul acestor două secole, Halloween a primit mai multe inlfuențe din partea culturilor diferitelor civilizații. Astfel, în Imperiul Roman sărbătoarea era cunoscută drept Ziua Pomona, în timp ce la celtici avea loc festivalul Samhain, iar pentru creștini, această sărbătoare era denumită Sărbătoarea Tuturor Sfinților.
În ziua de Halloween poți pregăti o masă care conține diferite prăjituri, dar pe lângă aceasta, poți păstra tradiția sărbătorii realizând un machiaj horror sau amuzant. Totodată, casa o poți decora cu diferite obiecte cu această tematică, iar costumele nu trebuie să lipsească. Desigur, după lăsarea serii, vei putea privi alături de cei dragi filme horror, ca să te transpui în totalitate în spiritul acestei sărbători.
Simbolul acestei sărbători este dovleacul, care, decupat după bunul plac și aplicată o lumânare înăuntru, îți poate decora casa în timp ce privești producțiile horror. Românii au, de asemenea, un echivalent al acestei sărbători. Astfel că Halloween-ul românesc este reprezentat de Ziua Sfântului Andrei.
Această zi reprezintă începutul iernii, fiind cunoscută în popor ca Sânandrei Cap-de-Iarnă. Dacă tradiția contează foarte mult pentru tine, te poți pregăti pentru această sărbătoare, încă din ajun, în data de 29 noiembrie. Atunci au loc mai multe ritualuri care se țin în scopul de a alunga strigoii, spiritele rele și creaturile din tradiția românească. Această idee are loc și în cazul Halloween-ului american.
Se consideră că în noaptea Ajunului Sfântului Andrei, spiritele morților revin printre cei vii ca și strigoi, încercând a-i scoate afară din casă. Tot legenda ne arată că , strigoii vii duc lupte cu cei morți, pentru a câștiga hotarele, iar acest lucru până la primul cântat al cocoșilor. Următoarea zi, cei vii, care rămân pe pământ alături de oameni, vor fi recunoscuți după rănile și zgârieturile de pe față.
Tot dintre tradițiile populare românești, face parte și mitul potrivit căruia sărbătoarea Sfântului Andrei, la fel ca și în cazul Halloween-ului este legată de lupi. Astfel, Sfântul Andrei este reprezentat ca fiind stăpânul lupilor, fiind și cel care îi protejează pe oameni de aceste fiare sălbatice. Legenedele arată că în nopțile cu lună plină, aceștia se transformă în vârcolaci.