Home » Când, unde, cum » Echinocțiu de toamnă 2021. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții pentru această zi. Obiceiul care atrage norocul

Echinocțiu de toamnă 2021. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții pentru această zi. Obiceiul care atrage norocul

Manolică Anca / 22.09.2021, 08:57
Echinocțiu de toamnă 2021. Cele mai cunoscute tradiții și superstiții pentru această zi. Obiceiul care atrage norocul

Pe 22 septembrie 2021, la ora 22:21, se sărbătoreşte Echinocţiu de toamnă, atunci când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Totodată, în această zi începe toamna din punct de vedere astronomic. Află ce tradiții și superstiții se leagă de această zi.

Echinocțiu de toamnă 2021

Cuvântul „echinocțiu” provine din latinescul „aequus”, care înseamnă „egal” și „nox”, care semnifică „noapte”. Așadar, în timpul echinocțiului ziua și noaptea au aproximativ o lungime egală. Totodată, acest eveniment astronomic marchează intrarea în toamnă, Soarele răsărind mai târziu și căderea nopții înstalându-se repede. De asemenea, nopţile călduroase de vară se vor transforma în nopţi lungi şi reci de toamnă.

În timpul echinocțiului, Soarele trecere prin ceea ce se numește „ecuatorul ceresc”, o extensie imaginară a liniei ecuatorului Pământului în spațiu. Echinocțiul apare cu exactitate atunci când centrul Soarelui trece prin această linie.

Când Soarele traversează ecuatorul de la nord la sud, este echinocțiul de toamnă, iar când traversează de la sud la nord, aceasta marchează echinocțiul de primăvară. Totodată, în zona Polului Nord începe noaptea polară, în timp ce la Polul Sud, Soarele va fi deasupra liniei orizontului vreme de șase luni, până la echinocţiul de primăvară.

Solstiții și echinocții
Solstiții și echinocții

Cele mai cunoscute tradiții și superstiții pentru această zi

  • Tradițiile, obiceiurile și superstițiile de echinocțiu de toamnă 2021 sunt concentrate în jurul credinței, în această zi oamenii mergând la biserică. Pentru oamenii care trăiesc la sate, echinocțiul marchează încheierea muncilor agricole și duc la biserică bucate din gospodăria lor pentru a fi sfințite.
  • În această zi, sătenii sărbătoresc recoltele și pregătesc proviziile pentru iarnă.
  • Se obişnuieşte ca în această zi de echinocţiu de toamnă 2021 să se bată nucile şi să se scuture merele şi gutuile.
  • În ziua echinocţiului de toamnă, gospodarii ar trebui să pregătească primul must din strugurii proaspăt culeşi.
  • Se spune că frunzele și florile puse pe cruce în această zi la biserică este bine să se păstreze pentru că sunt benefice pentru durerile de cap.
  • O altă tradiție care se păstrează din generație în generație în unele locuri se referă la prune. Acestea se duc la biserică și apoi se păstrează pentru că vindecă rănile. De asemenea, superstițiile spun că ultimele fructe rămase în copac nu se culeg, ci se lasă pentru Mama Natură.
  • De asemenea, se spune dacă în dimineața zilei de 22 septembrie plouă, primăvara va fi una ploioasă. Dacă la amiază soarele este pe cer, anul va fi unul bun.
  • O altă tradiție spune că, în această zi florile sunt supărate şi plâng, iar pentru a rămâne frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, este necesar să se ungă cu mir sfinţit.
  • Din bătrâni se spune că părinții nu au voie să își certe copiii în această zi, pentru că aceştia vor avea impresia toată viaţa că au puţin de cules.
  • O altă superstiţie spune că nu e bine să ne spelăm pe faţă până la apusul soarelui.
  • Pentru bunăstarea casei şi a familiei, înainte de a ieși din casă este bine să se consume pâine.