Home » Când, unde, cum » Echinocțiul de toamnă 2021. Ce este, când începe de fapt toamna astronomică și cum ne influențează

Echinocțiul de toamnă 2021. Ce este, când începe de fapt toamna astronomică și cum ne influențează

Cojocaru Cristian / 15.09.2021, 13:48
Echinocțiul de toamnă 2021. Ce este, când începe de fapt toamna astronomică și cum ne influențează

Pe parcursul anului există echinocțiul de primăvară care are loc în jurul datei de 21 martie și echinocțiul de toamnă care are loc în jurul datei de 23 septembrie. Află când începe toamna astronomică în acest an și care sunt influențele sale asupra noastră.

Când are loc echinocțiul de toamnă în 2021

În acest an, echinocțiul de toamnă va avea loc în data de 22 septembrie, la ora 22:21. Acela este momentul în care Soarele va trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc. În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie are loc echinocțiul de toamnă.

Astfel, acela este momentul când sezonul de toamnă începe propriu-zis. Începând cu data de 23 septembrie, ziua va deveni mai scurtă iar noaptea mai lungă, acest fenomen având loc până la solstițiul de iarnă, care are loc în fiecare an în jurul datei de 22 decembrie. În data de 22 septembrie 2021, Soarele va răsări și va apune exact în punctele cardinale Est și Vest. La Polul Nord, aceasta este ziua care marchează începutul nopții polare, în timp ce la Polul Sud, Soarele va fi deasupra liniei orizontului pentru o perioadă de 6 luni, atunci când va avea loc echinocțiul de primăvară.

În ceea ce privește următorii ani, echinocțiul de toamnă va avea loc după cum urmează:

  • 2022 -23 septembrie, la ora 04:04;
  • 2023- 23 septembrie, la ora 09:50;
  • 2024 -22 septembrie, la ora 15:44;
  • 2025 – 22 septembrie, la ora 21:19;
  • 2026- 23 septembrie, la ora 03:05;
  • 2027- 23 septembrie, la ora 09:02;
  • 2028 – 22 septembrie, la ora 14:45.
echinocțiul de toamnă
Echinoctiul de toamna este momentul cand sezonul de toamna incepe propriu-zis

Cum ne poate influența fenomenul astronomic

Desigur, acest fenomen astronomic are efecte și asupra noastră, asta pentru că energia universală a planetei se schimbă. Așadar, această energie este dominantă în ceea ce privește reflecția și meditația, fiind o energie  pozitivă, de descoperire. Aceste zile de toamnă sunt benefice pentru a aduce echilibrul în viața noastră, toamna fiind un anotimp al relaxării și totodată al deciziilor.

În ceea ce privește tradițiile și obiceiurile care sunt în strânsă legătură cu echinocțiul de toamnă, acestea se învârt în jurul zilei Crucii. Astfel, la biserică sunt aduse flori care sunt folosite pentru a împodobi crucea, în timp ce la țară, această perioadă reprezintă finalizarea muncilor agricole, astfel că au loc mai multe sărbători agricole.

Echinocțiul de toamnă reprezintă adunarea ultimelor recolte precum și aprovizionarea pentru timpul iernii. Astfel, ziua echinocțiului este ziua în care se prepară mustul, se bat nucii și se scutură merele și gutuile. Superstițiile nu lipsesc nici ele, astfel că florile și frunzele de pe cruce sunt bune pentru tratarea durerilor de cap și a celor de dinți.

Ziua echinocțiului de toamnă este ziua în care se duc prune la biserică pentru a fi sfințite și apoi păstrate pentru a vindeca anumite afecțiuni. Potrivit tradiției, ultimele fructe din copaci trebuie lăsate pentru natură. Tot legat de tradiții, se spune că această perioadă este perfectă pentru a ne relaxa și a ne regenera, așa cum o face și natura.

În ceea ce privește mitologia păgână, echinocțiul de toamnă mai poartă și denumirea de ”Mabon” care înseamnă ”A doua recoltă”. Tot aceștia aveau un ritual în care se aduceau mulțumiri verii, pentru soarele și căldura pe care le-a adus. Păgânii construiau astfel un alta pe care așezau fructe și legume și în jurul căruia meditau împreună, obicei care se lăsa cu dans și consumul fructelor și legumelor.