Home » Life & Style » Mâncare de post. 7 rețete savuroase și ușor de preparat pentru perioada postului

Mâncare de post. 7 rețete savuroase și ușor de preparat pentru perioada postului

Manolică Anca / 15.03.2021, 13:14
Mâncare de post. 7 rețete savuroase și ușor de preparat pentru perioada postului

Vrei să ții tot postul, dar te gândești cu groază ce să mănânci în toate aceste zile? Ei bine, nu îți mai fă probleme pentru acest lucru. Există o mulțime de feluri de mâncare de post delicioase, sănătoase, sățioase și extrem de rapid de preparat. Iată doar câteva exemple.

1. Mâncare de post. Humus de casă

Humus este un preparat de proveniență orientală, care a devenit rapid foarte îndrăgit și la noi. Este o rețetă simplu de făcut, foarte gustoasă și sățioasă. Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum se prepară.

Ingrediente

  • 500 g năut
  • sucul a 2 lămâi
  • 100 ml ulei
  • 2 linguri pastă de susan
  • 4 căţei de usturoi
  • 1 crenguță de pătrunjel
Humus de casă
Humus de casă

Mod de preparare

Cu o seară înainte de a se prepara, se pun boabele de năut în apă rece. A doua zi, se scurg de apă și se pun la fiert. După ce boabele s-au înmuiat, se scurg și se mixează. Se adaugă pasta de susan, sucul de lămâine și uleiul, mixându-se în continuare. La final, se adaugă usturoiul pisat. Se scoate pasta într-un bol sau o farfurie și i se face o gaură în mijloc în care se adaugă puțin ulei de măsline, simplu cu aromatizat.

2. Fasole verde la tigaie

Fasole verde la tigaie, o rețetă sănătoasă, extrem de gustoasă și ușor de făcut acasă. Fie că o consideri o mâncărică rapidă de post sau o garnitură sănătoasă pentru friptură, cu siguranță faci alegerea ideală! Citește rețeta pas cu pas pentru fasole verde la tigaie!

Ingrediente

  • 600 g fasole verde
  • 5 roșii medii
  • 6 căței de usturoi tocați
  • 3-4 cepe medii
  • sare, piper, mărar și pătrunjel tocat – după gust
Mâncare de post. Fasole verde la tigaie
Mâncare de post. Fasole verde la tigaie

Mod de preparare

Fasolea se taie în bucăţi de 2-3 cm şi se opăreşte un pic în apă cu sare. Se trece sub un jet de apă rece, după care se lasă la scurs. Între timp, se toată și ceapa mărunt și se pune într-o tigaie cu ulei încins, amestecând continuu. După ce a devenit transparentă, se adaugă fasolea și jumătate din cantitatea de roşii. Se lasă 5 minute pe foc, până se sting roşiile. După care, se adaugă și restul de roșii, verdeaţa şi usturoiul şi se lasă la foc până când fasolea va fi suficient de fiartă. Se mai prăjeşte încă un minut fără capac, după care este numai bună de savurat.

3. Mâncare de post. Cartofi la cuptor cu ierburi aromate

Cartofii la cuptor sunt mereu o alegere perfectă, fiind rapid gustoși și rapid de preparat. O masă de post de sine stătătoare ideală. Iar dacă schimbi mereu ierburile folosite pentru aromatizare sau cantitatea, vor avea mereu un alt gust.

Ingrediente

  • 500 g cartofi
  • 2 linguri unt topit sau ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • arome, la alegere: praf de ceapă, usturoi deshidratat, cimbru, rozmarin, oregano, pătrunjel, mărar, boia, tarhon etc.
Cartofi cu ierburi la cuptor
Cartofi cu ierburi la cuptor

Mod de preparare

Cartofii se curăță și se taie ca pentru prăjit. Într-o tavă în care nu se lipește, se toarnă uleiul de măsline sau untul topit, după care se adaugă plantele aromate. La final, se pun cartofii și se amestecă bine cu mâinile, până sunt bine „îmbrăcați” în ulei și ierburi. Se dau la cuptor până se pătrund și se rumenesc uniform.

4. Chiftele de post

Dacă vrei să ții post sau pur și simplu să mănânci ceva rapid, fără carne, aceste chifteluțe sunt o soluție foarte la îndemână. Iată cum le prepari:

Ingrediente

  • 2 cartofi
  • 1 legătură de pătrunjel
  • praf sare
  • ulei
  • praf boia
  • 2 cepe
  • praf piper
  • 1 cana de ciuperci
  • 2 linguri de orez
  • 3 linguri de făină
Chiftele de post
Chiftele de post

Mod de preparare

Cartofii pentru aceste chiftele se curăță și se pun la fiert. În paralel, se pune la fiert orezul și se pune puțin la călit ceapa. După ce cartofii s-au fiert, se scurg, se pasează și se amestecă cu orezul fiert, ceapa, pătrunjelul tocat și ciupercile date prin mașina de tocat. Se adaugă sare, piper și boia, se amestecă bine, se formează chifteluțele și se pun la prăjit, în ulei încins.

5. Mâncare de post. Musaca de post de vinete

Pentru unii, muscaua este mai gustoasă dacă are în compoziție vinete și cartofi, decât carne. Dacă ai rămas în pană de idei de mâncare de post, iată o variantă simplă și foarte gustoasă.

Ingrediente

  • 3 vinete
  • 5 cartofi medii
  • 2-3 dovlecei
  • 4 ardei
  • 6 roşii
  • sare
  • piper boabe şi măcinat
  • o căpăţână usturoi
  • 4-5 linguri ulei de floarea soarelui
  • o legătură pătrunjel
  • 2-3 frunze busuioc
  • 1-2 linguri pesmet
  • 30 g margarină
Musaca de post
Musaca de post

Mod de preparare

Se spală cartofii şi se pun la firt cu coajă în apă cu sare. După ce au fiert, se lasă la rpcit, după care se curăță de coajă. Vinetele și dovleceii se spală și ei și se curăță, după care se taie rondele potrivite și se călesc puțin în ulei, până se înmoaie și elimină toxinele. După care se lasă la scurs în sită.

Separat, roșiile, ardeii și cartofii se taie în rondele. Se tapetează o tavă cu margarină și pesmet, după care se pun legumele. Se lasă tava în cuptor până se rumenește bine.

6. Varză călită de post

Este o rețetă ușor de pregătit, iar asta o face o alegerea perfectă pentru zilele în care vrei să gătești rapid, fără prea mare efort. Iată de ce ingrediente ai nevoie.

Ingrediente

  • 1 varză albă medie (între 1 și 2 kg);
  • 1-2 ardei grași;
  • 1-2 cepe albe medii;
  • 1-2 roșii medii;
  • 2-3 linguri de sos de roșii;
  • ulei, sare, piper – după gust;
  • opțional, boia afumată
Mâncare de post. Varză călită
Mâncare de post. Varză călită

Mod de preparare

Se toacă ardeii și ceapa și se pun la călit la foc mic spre mediu. După ce s-au înmuiat, se pune sare și piper după gust, după care se adaugă roșia tăiată în cubulețe. Peste trei minute se adaugă și pasta de tomate, se amestecă, se mai pune și un praf de boia afumată (dacă se dorește) după care se acoperă și se lasă, în continuare, la foc mic.

Între timp, se toacă varza și se adaugă la foc, amestecând ușor. Se lasă la călit la foc mic, amestecând din 10 în seze minute. Spre final, pentru un plus de aromă, se poate adăuga cimbru sau o frunză de dafin.

7. Ciuperci umplute

Ciupercile umplute sunt un aperitiv delicios şi simplu pentru invitaţi, cu care nu vei da niciodată greș. Iar dacă sunt de post, e şi mai bine! Iată cum se prepară.

Ingrediente

  • 16 ciuperci
  • 100 g muguri de pin
  • 8 felii pâine de o zi
  • 5 căţei de usturoi
  • 2 linguri ulei
  • câteva fire de pătrunjel
  • sare şi piper

Mod de preparare

Ciupercile se curăță de piciorușe care se pot folosi la altă mâncare sau pot fi puse în umplutură. Pâinea se curăță și ea de coajă, se fărâmițează și se amestecă împreună cu usturoiul pisat, mugurii de pin ușor mărunţiţi, sare, piper și ulei. Se omogenizează bine compoziția, după care se umplu pălăriile ciupercilor.

La final, se pun într-o tavă unsă cu puţin ulei, se ung și ele cu un pic de ulei și se dau la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Se servesc calde sau reci, presărate cu pptrunjel.