Home » Știri » Știri sociale » Mâncare de post cu ciuperci și cartofi la cuptor. 3 idei de rețete

Mâncare de post cu ciuperci și cartofi la cuptor. 3 idei de rețete

Pană Emanuela / 06.02.2021, 14:52
Mâncare de post cu ciuperci și cartofi la cuptor. 3 idei de rețete

Atunci când nu știi ce să mai gătești și, pe deasupra, te afli și în post, cartofii sunt salvarea, nu-i așa? Gustoși și ușor de preparat, noi sau vechi, cartofii sunt nelipsiți din cămara gospodinelor, „așteptând“ să servească familiei drept mic dejun, prânz sau cină. Astăzi vă propunem trei rețete de post cu ciuperci și cartofi, simple, repide și extrem de gustoase.

Mâncare de post cu ciuperci și cartofi

Perioada postului exploatează la maximum creativitatea unei gospodine, mai ales atunci când membrii familiei adoră preparatele cu carne, astfel că trebuie să „te prezinți“ cu un preparat de post extrem de gustos pentru a le satisface papilele gustative.

Venim în întâmpinarea ta cu trei idei de rețete de mâncare de post cu ciuperci și cartori, un preparat pe cât de delicos, pe atât de sățios. Nu necesită ingrediente sofisticate, se prepară repede și fără prea mare efort, unde mai punem că este și sănătos.

1. Mâncare de post cu cartofi și ciuperci

Ingrediente:

  • 1 kilogram de cartofi;
  • 1 conservă de ciuperci sau 250 g ciuperci champignon la caserolă;
  • 1 ceapă,
  • 1 morcov mic;
  • 1 ardei gras;
  • sare și piper după gust;
  • 1 legătură de pătrunjel verde;
  • 4 linguri de ulei.

Mod de preparare:

1. Se curăță și se spală bine cartofii sub jetul de apă, după care se taie în cubulețe.

2. Se scurg ciupercile de zeamă (dacă folosiți ciuperci la caserolă), apoi se toacă sau se feliază.

3. Se curăță și se spală ciupercile (dacă folosiți ciuperci proaspete), după care fie se toacă, fie se feliază.

4. Se curăță ceapa, morcovul, ardeiul și se toacă mărunt, iar apoi se pun în ulei încins, la călit, într-o tigaie adâncă.

5. Se călesc legumele timp de aproximativ 1 minut, amestecându-se atent cu o spatulă de lemn ca să nu se ardă.

6. Se adaugă cartofii tăiați cubulețe și se condimentează cu sare și piper, după gust.

7. Se acoperă tigaie cu un capac și se lasă legumele la călit pentru încă 2-3 minute.

8. Se adaugă ciupercile tocate, se călesc și ele puțin, iar apoi se adaugă un pahar mare cu apă rece.

9. Se reduce focul la minim și se lasă la gătit pentru 25-30 de minute, amestecând din când în când ca să nu se ardă.

10. După ce s-au fiert legumele, se adaugă pătrunjelul tocat, se amestecă ușor și mâncarea e gata.

Citește și: Secretul cartofilor prăijiți. Cum prepari cei mai gustoși cartofi prăjiți. Trucul nebănuit

Rețete simple și gustoase pe care trebuie să le încerci

Dacă nu mai știi ce să mai gătești în perioada postului, lasă-te inspirată de cele două rețete de cartofi cu ciuperci la cuptor, de mai jos.

2. Mâncare de post cu cartofi și ciuperci la cuptor

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi;
  • 1 conservă de ciuperci;
  • 200 g salam vegetal;
  • 1 ceapă de mărime medie;
  • 1 morcov mic;
  • verdeață tocată, după gust (pătrunjel verde);
  • 2 linguri ulei;
  • sare și piper, după gust.

Mod de preparare:

1. Se curăță cartofii și se taie în cubulețe.

2. Se curăță morcovul și se taie în cubulețe subțiri.

3. Se scurg ciupercile bine de apă și se taie în cubulețe sau felii, după preferințe.

4. Se curăță ceapa de coajă și se taie mărut, apoi se pune la călit împreună cu rondelele de morcov într-o lingură de ulei, la foc mediu, și se presară sare pentru a-și lăsa apa.

5. Când ceapa a devenit sticloasă, se adaugă cartofii tăiați în cubulețe și se adaugă puțină apă fierbinte, cât să acopere totul și se lasă la fiert pentru 5 minute.

6. Când cartofii încep să se înmoaie, fără a fi complet fierți, se adaugă ciupercile și se reduce focul la minim.

7. Cât timp se fierb cartofii, se pune salamul vegetal la prăjit.

8. Când cartofii sunt aproape gata, se adaugă salamul rumenit ușor și se transferă totul într-o tavă termorezistentă unsă cu puțin ulei.

9. Se dă mâncarea la cuptorul preîncins la 180°C, pentru 20-25 de minute.

10. La final se asezonează cu sare și piper, după gust, și se adaugă verdeața tocată.

3. Cartofi noi la cuptor cu ciuperci și usturoi

Ingrediente:

  • 1 kg de cartofi noi;
  • 500 g ciuperci proaspete (champignon);
  • o căpățână mare de usturoi (sau 2 mai mici);
  • 100 ml ulei de floarea soarelui (sau de măsline) ori untură de casă;
  • sare, piper, boia dulce (paprika);
  • opțional: puțin chimen;
  • puțină cepșoară sau ceapă verde pentru decor.

Mod de preparare:

1. Se curăță cartofii de coajă, se spală bine și se taie în jumătăți sau sferturi.

2. Se curăță ciupercile și se taie în jumătăți dacă sunt mari, dacă sunt mici pot rămâne întregi.

3. Se curăță usturoiul și se taie pe jumătate fiecare cățel.

4. Se pun într-o tavă cartofii și ciupercile alături de bucățelele de usturoi și se asezonează cu sare, piper, semințe de chimen și boia.

5. Se stropește totul cu puțin ulei și se amestecă ciupercile și cartofii cu mâinile, astfel încât fiecare bucată să fie bine cuprinsă de condimente și de ulei.

6. Se pot adăuga ierburi aromatice, după preferință (rozmarin, oregano, busuioc sau cimbru, etc.).

7. Se încinge bine cuptorul la 220°C, se introduce tava cu cartofi, și se lasă la gătit pentru 20 de minute.

Poftă bună!