Home » Life & Style » Tipurile de post și ce beneficii are fiecare

Tipurile de post și ce beneficii are fiecare

Ileana Mladinoiu / 14.03.2021, 13:13
Tipurile de post și ce beneficii are fiecare

Postul a existat de milenii și este accesibil tuturor oamenilor sănătoși, dovedindu-și eficacitatea mult mai ușor decât majoritatea dietelor pe care probabil le-ați fi încercat. Sistemul nostru digestiv, al doilea creier, joacă un rol important în sănătatea noastră.

Tipuri de post și beneficiile acestora

Să recunoaștem că alimentele pe care le consumăm nu sunt întotdeauna dintre cele mai bune, iar mâncatul non-stop, fără control, ne influențează în mod direct gândirea, somnul, randamentul la serviciu.

Postul ne poate curăța în cele din urmă corpul de toxinele acumulate, ne poate întări sistemul imunitar prin flora intestinală, ne poate regenera celulele etc., cu alte cuvinte, când postim, corpul se reface. El se hrănește cu rezervele sale, se curăță, se detoxifică și se regenerează. Această „auto-restaurare” se mai numește în termeni medicali, autoliză.

Hidric, uscat sau parțial, postul înseamnă a ne priva de masă sau băuturi. Cel mai adesea, este însoțit de rugăciune.

Conform Sfintelor Scripturi, postul este ca un mijloc de ascultare faţă de Dumnezeu, este un act de cinstire a lui Dumnezeu izvorât omului faţă de Creatorul său. El a fost recomandat mereu creştinilor de către biserică, considerându-l drept mijloc de înfrânare a poftelor şi patimilor şi o cale sigură de înduhovnicire şi de urmare a virtuţilor.

În funcție de perioadă și de starea de spirit, putem alege să practicăm postul care ni se potrivește.

De ce este bine să postim

Dacă sunteți obișnuiți cu postul, atunci cu siguranță ați experimentat virtuțile acestui tip de lipsă de alimente. În primul rând, este important să știm că postul stimulează organele și celulele pentru a da putere, vitalitate și tinerețe.

Postul ne ajută să ne menținem corpul sănătos. Este un mod de a ne purifica și de a trăi mai bine cu corpul nostru. Practicat într-o anumită perioadă de timp (și în funcție de nevoie sau obiectiv), vom avea o problemă de a ne priva de toate alimentele. Este adevărat că depinde de forma postului. Dar, oricare ar fi situația, postul se va ocupa de îndepărtarea a tot ceea ce este dăunător din corpul nostru.

Când postim pentru o anumită perioadă, se simte mai întâi în starea noastră mentală. Acest lucru este deosebit de important pentru întărirea credinței în Dumnezeu.

În plus, în ceea ce privește fizicul, silueta  va corespunde tipului de post pe care l-am ales. În acest sens, putem alege postul intermitent sau postul periodic.

Tipurile de post și ce beneficii are fiecare
Tipurile de post și ce beneficii are fiecare

Pe perioada postului intermitent, în intervalul de pauză alimentară, putem consuma apă, ceai și cafea (fără zahar) sau alte băuturi non-calorice, dacă alegem varianta postului negru. Putem folosi cantități mici de lapte în cafea. Mai mult, cafeaua poate fi deosebit de benefică în timpul unui post, deoarece poate diminua senzația de foame.

În ceea ce privește fereastra alimentară, trebuie avut în vedere că principala regulă în acest plan alimentar nu se referă la ce alimente ar trebui să mâncăm, ci mai degrabă la momentul în care ar trebui să consumăm aceste alimente. De aceea, postul intermitent nu este considerat o dietă, ci, mai mult, un model de alimentație.

Postul cu apă

Corpul are nevoie de o anumită cantitate de apă într-o anumită perioadă, iar lipsa acestui element vital poate fi periculoasă. Cu toate acestea, ajută la regenerarea sănătății. Trebuie să o luăm ușor. Nu știm câte zile, luni, ore putem merge fără să ne hidratăm. Nu trebuie să ținem un post uscat. Ne putem priva de mâncare în timp ce bem apă sau  o infuzie terapeutică de plante. Aceasta reglează tensiunea arterială.

Postul parțial

Este practicat cel mai mult în rândul creștinilor. Este ușor, deoarece nu necesită să ne înfometăm complet. Pentru acest gen de post, putem consuma fructe ori legume.

Văzut ca o formă de privare de alimente, acum este dovedit că postul înseamnă și vindecarea corpului, regenerarea celulelor și trăirea în armonie cu un corp sănătos. Este deosebit de necesar să se practice tipul de post în funcție de starea de sănătate. Pentru că, cu cât forțăm mai mult, cu atât vom slăbi mai repede.

Este bine să ne verificăm mai întâi tensiunea arterială, apoi să ne asigurăm că alegem un post care să ne protejeze de efectele dăunătoare ale unei diete.