Home » Life & Style » Rugăciune către Sfânta Ecaterina. Când și de ce e bine să fie citită

Rugăciune către Sfânta Ecaterina. Când și de ce e bine să fie citită

Manolică Anca / 25.11.2021, 17:00
Rugăciune către Sfânta Ecaterina. Când și de ce e bine să fie citită

În fiecare an pe data de 25 noiembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Ecaterina de Alexandria sau Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Sfântă creștină și fecioară care a fost martirizată la începutul secolului IV, aceasta este cunoscută pentru faptul că a reușit să convingă foarte multe persoane să se convertească la creștinism. Ce rugăciune să rostești către Sfânta Ecaterina.

25 noiembrie – Sfânta Mare Muceniță Ecaterina

Sfânta Munceniță Ecaterina a fost fiica guvernatorului Alexandriei egiptene, Contas, în vreme împăratului Maximinus (305-313). A primit o educație aleasă, studiind lucrările celor mai mari filozofi și învățați ai antichitpții. Din acest motiv, ea a spus că se va căsători doar atunci când bărbatul care o curtează o va depăși în bogăție, celebritate, frumusețe și înțelepciune.

Chiar dacă în prima parte a vieții nu a îmbrățișat religia creștină, faptul că mama sa a dus-o la un Sfânt Părinte a ajutat-o să aibe două două viziuni importante, care au determinat-o să se boteze în această religie.

În prima, Sfântei Ecaterina i s-a arătat Preasfânta Fecioară, care, după ce a îngenunchiat înainte, i l-a trimis pe Fiul său să o vadă. Însă El și-a întors fața de la ea, spunând că nu o poate privi pentru că era urâtă, dintr-un neam de rând, săracă și fără minte ca oricare alta, și nici nu era spălată cu apa Sfântului Botez și nu avea pecetea Duhului Sfânt.

 Sfânta Ecaterina
Sfânta Ecaterina

Sfânta Ecaterina s-a întors la părinte foarte întristată, iar acesta a primit-o cu multă dragoste, i-a însuflat credință creștină și a îndemnat-o să își păstreze puritatea și integritatea, după care a săvârșit asupra ei taina Sfântului Botez. În următoarea dată când Maica Domnului cu Pruncul i s-au arătat, aceasta fiind cea de-a doua viziune, Domnul a privit-o cu tandrețe și i-a dat un inel. De atunci, Sfânta Ecaterina a încercat să convingă pe oricine întâlnea să se convertească la creștinism.

Rugăciune către Sfânta Ecaterina

Potrivit credinței populare, Sfânta Muceniță Ecaterina este cea care le ajută pe femeile nemăritate să își găsească alesul, iar celor căsătorite le aduce înțelegere și liniște în familie. Astfel, se spune că femeile nemăritate sau cele care au probleme în cuplu trebuie să postească pe 25 noiembrie și să rostească această rugăciune către Sfânta Ecaterina:

„O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti. Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora. Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos „aur lămurit în foc”, „veşminte albe” spre a acoperi goliciunea sufletului şi „alifie” pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Pe Maica Domnului avându-O mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului. Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului…” citește continuarea pe avantaje.ro.