Home » Când, unde, cum » Sfânta Ecaterina, 25 noiembrie. Cine a fost și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci

Sfânta Ecaterina, 25 noiembrie. Cine a fost și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci

Manolică Anca / 25.11.2021, 10:05
Sfânta Ecaterina, 25 noiembrie. Cine a fost și care sunt cele mai cunoscute tradiții și obiceiuri. Ce nu e bine să faci

În fiecare an pe data de 25 noiembrie, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Ecaterina de Alexandria sau Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Află totul despre sfânta creștină și fecioară care a fost martirizată la începutul secolului IV.

Sfânta Ecaterina, 25 noiembrie

Mucenița Ecaterina din Alexandria a fost fiica guvernatorului Alexandriei egiptene, Contas, în vreme împăratului Maximinus (305-313). A primit o educație aleasă, studiind lucrările celor mai mari filozofi și învățați ai antichitpții. Din acest motiv, ea a spus că se va căsători doar atunci când bărbatul care o curtează o va depăși în bogăție, celebritate, frumusețe și înțelepciune.

Pentru aceasta, mama sa a trimis-o la duhovnicul ei, un Sfânt Părinte pustic, care se îndeletnicea cu rugăciunea în singurătate. Acesta i-a spus fetei că, la un moment dat, va cunoaște un tânăr care o va depăși în toate. I-a înmânat o icoană cu Maica Domnului care-L ținea în brațe pe Iisus și i-a spus să se roage cu multă credință pentru a o învrednici cu vederea Fiului Său.

În noaptea ce a urmat, Sfânta Ecaterina s-a rugat încontinuu și așa i-a fost dat să o vadă pe Preasfânta Fecioară, care, după ce a îngenunchiat înainte, i l-a trimis pe Fiul său să o vadă. Însă El și-a întors fața de la ea, spunând că nu o poate privi pentru că era urâtă, dintr-un neam de rând, săracă și fără minte ca oricare alta, și nici nu era spălată cu apa Sfântului Botez și nu avea pecetea Duhului Sfânt.

S-a întors la părinte foarte întristată

Acesta a primit-o cu multă dragoste, i-a însuflat credință creștină și a îndemnat-o să își păstreze puritatea și integritatea, după care a săvârșit asupra ei taina Sfântului Botez. În următoarea dată când Maica Domnului cu Pruncul i s-au arătat, Domnul a privit-o cu tandrețe și i-a dat un inel.

În acest timp, la Alexandria avea loc o sărbătoare păgână, la care lua parte și împăratul Maximinus. S-au sacrificat multe animale, ba chiar au fost aduse și jertfe umane, totul într-un mare fast. La văzul acestora, Sfânta Ecaterina a mers iar la Sfântul Preot, și-a mărturisit credința într-un singur Dumnezeu adevărat și apoi  a denunțat greșelile păgânilor.

Captivat de frumusețea sa, împăratul a dorit să îi arate că păgânii sunt superiori creștinilor prin prisma religiei, ordonând adunarea a 50 din cei mai învățați dascăli ai imperiului. Sfânta Ecaterina, prin înțelepciunea sa, a reușit să îi aducă pe aceștia pe calea cea bună, întărindu-i cu semnul crucii.

Maximinus i-a promis bogății și faimă

Pentru că nu era chip să o convingă e Sfânta Ecaterina, acesta a decis dea ordin să fie supusă la cele mai dure torturi, după care să fie aruncată în închisoarea. Auzind multe lucruri despre ea, împărăteasa Augusta a vrut să o cunoască. A mers la închisoare cu mai mulți soldați și a fost uimită de ceea ce văzut acolo.Era o Ecaterina, puternică, cu dovadă de tărie de spirit și mereu învăluită de Harul Dumnezeiesc.

După numai o zi, Ecaterina a fost adusă în fața curții de judecată, unde a fost amenințată că va fi trasă pe roată. Maximinus i-a cerut să aducă jertfă zeilor și să se abată de la calea cea dreaptă. Aceasta nu a încetat nicio clipă să îl mărturisească cu tărie pe Hristos și, în timp ce se apropia se roata de tortură, un înger a apărut și a lovit toate instrumentele, făcându-le bucăți.

Sfânta Mare Muceniță Ecaterina
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina

Văzând acestea, împărăteasa și 200 de soldați și-au mărturisit în public credința în Marele Dumnezeu, lucru care le-a adus moartea, fiind decapitați. Împăratul a încercat din nou să o ademenească pe Ecaterina, propunându-i să devină soția lui. L-a refuzat din nou și a continuat să își mărturisească credința și iubirea pentru Dumnezeu și Hristos, punându-și mai apoi capul pe butuc sub sabia călăului.

Tortura Sfintei Mucenițe Ecaterina

Sfânta Ecaterina a fost biciuită și închisă, timp în care era vizitată de o mulțime de oameni, inclusiv soția lui Maxentius, Valeria Maximilla. Toți aceștia s-au convertit la creștinism și au fost apoi martirizați. Împăratul Maxentius a încercat și el să o ceară de soție, însă aceasta l-a refuzat, spunându-i că mirele ei este Iisus Hristos, căruia i-a consacrat virginitatea.

Refuzat de aceasta, el a condamnat-o la moarte prin tragere pe o roată cu țepi, însă, la atingerea ei, roata s-a spulberat. Până la urmă, împăratul a decapitat-o. Moaștele sale au fost duse de un înger în Muntele Sinai. Acolo, în jurul secolului IX sau X se găseau cinstitul ei cap dar și mâna stânga, care au fost duse ulterior în biserica din Mănăstirea Sinai. Un fragment din moaștele sale se găsesc și la biserica Sfânta Ecaterina din Capitală.

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Ecaterina

În credința populară, Sfânta Ecaterina este sora Sfântului Nicolae, apărătoarea oamenilor gospodari de boli și de nebunie. Iată ce tradiții se leagă de ziua de 25 noiembrie.

  • În această zi nu se lucrează, căci Sfânta Ecaterina îi pedepsește pe toți cei care nu îi cinstesc ziua și trimite foc asupra lor.
  • În unele regiuni din țară, flăcăii din sat aprind focuri pe dealuri și sar peste acestea. Astfel, se spune că ajută Soarele pentru a începe, încă o dată, urcușul lui pe boltă în căutarea verii. În foc se ard numai lemne și o bucată de iască, iar când fumul începe să se ridice, oamenii îl dirijează spre grajdul vitelor pentru a le proteja de strigoi.
  • Se spunea că fetele nemăritate care postesc în ziua această zi, urmează să își găsească alesul.
  • Femeile măritate, care au probleme în mariaj, trebuie să postească în această zi pentru ca soțul lor să se îndrepte.