Home » Life & Style » Semnificația numelui Andrei/Andreea. Ce mesaj special ascunde

Semnificația numelui Andrei/Andreea. Ce mesaj special ascunde

Ileana Mladinoiu / 29.11.2022, 13:13
Semnificația numelui Andrei/Andreea. Ce mesaj special ascunde

Numele Andrei a fost utilizat încă din antichitate, în Grecia și Imperiul Roman, fiind nu de origine evreiască, ci grecească: Andréas care se traduce prin bărbăție/îndrăzneală/curaj sau Andros care înseamnă bărbat. Forma actuală este Andrei, cu femininul Andreea, și diminutivul Andi, scris uneori Andy după modelul occidental. De pe vremuri, limba română a mai cunoscut variantele Andrii, Andruța, Andrieș, Andreica etc. Multe dintre ele au dispărut cu timpul, altele s-au păstrat numai ca nume de familie. Dacă numele Andrei se trage din Andreos/Andros cu înțelesurile de mai sus, am putea înțelege că viața este o luptă cu greutăți sau neputințe de tot felul, cu ispite față de care trebuie să manifestăm bărbăție și curaj.

Semnificația numelui Andrei/Andreea. De unde provine și ce înseamnă

În data de 30 noiembrie, cele mai sărbătorite prenume sunt Andrei și Andreea. Aceste nume au implicat așa-numitele calități virile: forță, rezistență, curaj. Răspândirea prenumelui Andrei îi datorează mult apostolului lui Hristos care a purtat acest nume.

Andrei, de fapt, a fost „Primul chemat” de către Domnul, titlu pe care creștinii ortodocși continuă să îl atașeze numelui său. Astfel, pe măsură ce creștinizarea a progresat, iar Sfântul Andrei a devenit ocrotitor al mai multe state şi oraşe de pe întreg cuprinsul mapamondului, numele lui a servit drept nume de botez în toate țările creștinate.

Trăsături de caracter ale bărbaților cu numele Andrei

Reactivi și sensibili, cei cu numele Andrei sunt ființe emoționale care nu reușesc întotdeauna să-și canalizeze și să-și controleze emoțiile, ceea ce uneori dă naștere la căderi nervoase majore. Andrei este hotărât și are nevoie de calm. De asemenea, se spune că este o persoană pasionată și îndrăzneață. Să se provoace pe sine nu îl sperie, pentru că așa își atinge obiectivele pe care și le propune.

Uneori se irită ușor, dar se dovedește a fi de încredere și loial. În copilărie, dacă frustrarea îl poate destabiliza pe Andrei, rețineți că îi place să facă activități fizice, de exemplu, și că acolo își va găsi echilibrul. Barbații cu numele Andrei au un suflet aventuros și idealist, sunt mai atașați de confortul lor material, ceea ce îi face în cele din urmă ființe rezonabile. Sociabili, caută companie, singurătatea fiind cel mai mare dușman al lor.

Personalitatea fetelor cu numele Andreea

Andreea este o fată gânditoare și inteligentă. De asemenea, este foarte sensibilă și are nevoie de un mediu familial foarte stabil pentru a înflori (lucru bun, deoarece are cei mai buni părinți din lume). Calmă din fire, nu-i place să fie pusă sub prea multă presiune. Chiar dacă o vezi uneori foarte rezervată, este doar o aparență pentru că Andreea este o gânditoare extrem de activă. Ea își pune întrebări în tăcere și are încredere în instinctele ei înainte de a lua orice decizie. Fără să facă prea multe valuri, Andreea știe încotro merge și cum va reuși în proiectele sale.

Pentru alții, Andreea este o persoană accesibilă, mereu disponibilă și caldă. Este un prieten bun cu care te poți distra și discuta. Încăpățânată, Andreea are totuși o latură puțin obsesivă care o împinge să meargă înainte, să-și atingă scopurile pe care și le-a propus, chiar dacă înseamnă să-i neglijeze puțin pe cei pe care îi iubește. Perseverența îi permite să realizeze lucruri foarte frumoase.

Cum a ajuns numele Andrei să capete atâta popularitate

Preferat de mult pentru fete, prenumele Andrei va fi atribuit băieților mult mai târziu. Într-adevăr, va fi necesar să așteptăm până în anii 2000 când  versiunea masculină a prenumelui să explodeze vertiginos. De atunci, numele Andrei a ajuns atât de popular în rândul părinților, încât îl vom găsi în top 200 cele mai comune prenume pentru băieți, iar curba nu pare gata să se inverseze.