Home » Cum să faci orice » Sfântul Andrei 2021. Ce se împarte pe 30 noiembrie

Sfântul Andrei 2021. Ce se împarte pe 30 noiembrie

Ileana Mladinoiu / 30.11.2021, 10:20
Sfântul Andrei 2021. Ce se împarte pe 30 noiembrie

30 noiembrie este o zi importantă pentru țara noastră. Este prăznuirea Sfântului Andrei considerat ocrotitorul României. De câțiva ani, 30 noiembrie a devenit sărbătoare legală în care nu se lucrează conform decretului 517 din 20 iulie 2012 semnat de Președintele României.

Mai multe obiceiuri sunt legate de această sărbătoare religioasă

Sfântul Apostol Andrei este cel care a participat la botezul lui Iisus și la alegerea celorlalți apostoli. De asemenea, el a reușit să reunească primii oameni care s-au convertit la creștinism.

Este patronul mai multor țări ortodoxe precum România, Grecia, Rusia, Polonia. Crucea sa se găsește și pe steagul scoțian. Are forma unui X, simbolizând tortura la care a fost supus sfântul, precum și omorârea lui.

Pe 30 noiembrie, pelerinii din toată România merg în Dobrogea, în peștera în care se spune că Sfântul Andrei ar fi locuit în timpul vizitei sale în regiune.

În prezent, multe dintre practicile tradiționale, cum ar fi: usturoiul pus în noaptea de 29 pe policioară la icoane, busuiocul pus de fețe sub pernă ca să-și viseze ursitul au fost date uitării, îndeosebi în mediul urban.

Dar, obiceiul de a pune semințele de grâu în bumbac înmuiat în apă sau într-un ghiveci mic pentru a vedea dacă planta începe să crească, semn că anul următor va fi la fel de bogat ca grâul crescut, a rămas totuși printre unii credincioși.

Andrei este nume masculin de origine greacă, derivă din Andreas. Tatiana Petrache, autor al multor cărți religioase, oferă o clară explicație a drumului parcurs de acest nume cu semnificație augurală:

„A pătruns la noi înainte de venirea slavilor, fiind preluat de populația daco-romană din latina balcanizată, unde circula printre creștini. Din această perioadă au rămas formele Îndrea și Undrea. Numele este reluat mai târziu prin intermediar greco-slav și formează pe teren românesc un număr mare de hipocoristice și derivate: Andrei, Andrii, Andrie, Andru, Andora, Andreea…”

Semnul astrologic este Săgetătorul. Copiii cu acest nume primesc cadouri de la rude. La rândul lor pot oferi bomboane colegilor de clasă.

Tradiții de Sfântul Andrei
Tradiții de Sfântul Andrei

Ce se împarte de Sfântul Andrei

În noaptea dintre 29-30 noiembrie nu se face pomană și nu se dă nimic cu împrumut.

Se spune că spiritele morților ies din morminte și se iau la bătaie la hotare, răspântii de drumuri și prin alte locuri necurate, folosindu-se de limbile de meliță și coasele furate din gospodăriile oamenilor. Duelurile lor durează până la cântatul cocoșilor, când spațiul se purifică și strigoii se întorc la locul lor.

De noaptea Sfântului Andrei se fac ritualuri de protecție pentru casă, ogradă, animale și familie pentru că magia domnește peste tot.

În ziua de Sfântul Andrei, azi 30 noiembrie 2021, credincioșii se duc la biserică cu bucate pe care preotul le va sfinți și pe care ei le vor împărți sărmanilor.

Alimentele puse în pachețele trebuie să fie de post și să aibă neapărat un pahar cu colivă. Acest lucru se face pentru sufletul celor adormiți și care au fost pomeniți la Sfânta Liturghie.

Dintre alimentele de post puteți alege: măsline, cozonac de post, covrigi, prăjituri, eugenii, fructe (mere, banane, portocale), diverse legume, mâncare gătită- ardei umpluți cu orez și ciuperci, de exemplu.

Fiind și dezlegare la pește, gospodinele pot împărți pește preparat sub formă de chiftele, plachie etc.

Ileana Mlădinoiu