Home » Cum să faci orice » 6 rețete cu pește pentru zilele de dezlegare din postul Crăciunului. Ingrediente, mod de preparare și sfaturi prețioase

6 rețete cu pește pentru zilele de dezlegare din postul Crăciunului. Ingrediente, mod de preparare și sfaturi prețioase

Manolică Anca / 23.11.2021, 12:14
6 rețete cu pește pentru zilele de dezlegare din postul Crăciunului. Ingrediente, mod de preparare și sfaturi prețioase

Postul Crăciunului este al doilea ca importanță după cel al Paștelui, fiind și mai ușor prin prisma numărului mai mare de dezlegări la pește. Pentru că uneori se întâmplă să ne regăsim în pană de idei în privința preparatelor pe care să le mai punem pe masă, ne-am gândit să venim în ajutorul tău cu câteva rețete cu pește pentru zilele de dezlegare din postul Crăciunului.

1. Rețete cu pește pentru zilele de dezlegare din post. Pește cu glazură de muștar

Ingrediente

  • două bucăți de file de biban / șalău (fără oase)
  • zeama de la o lămâie mică
  • două lingurițe de miere
  • șase lingurițe de muștar cu miere / dijon
  • ½ legatură de pătrunjel
  • ½ legatură de mărar
  • sare si piper alb după gust
  • opțional, două lingurițe rase de ierburi uscate (Provence)
Pește cu glazură de muștar
Pește cu glazură de muștar

Mod de preparare

Înlătură solzii peștelui, dacă este cazul, curăță-l și spală-l bine după care presară puțină sare și piper peste el. Între timp, toacă mărunt pătrunjelul și mărarul și amestecă-le cu zeama de lămâie, muștarul, mierea și ierburile uscate.

Pune file-urile de pește într-o hârtie de cop și unge-le cu acest sos obținut. Dă-le la cuptor la o temperatură potrivită până se fac bine, după care mai se mai pun 1-2 minute într-o tigaie bine încinsă, pe partea cu glazura de muștar, până devine crocantă.

2. Somn la cuptor pe pat de legume

Ingrediente 

  • cca. 800 gr. de pește (cam 4 bucăți mari de file de somn)
  • patru roșii
  • trei cepe
  • doi ardei iuți (unul roșu și unul verde – jumătate din fiecare dacă sunt prea iuți)
  • un ardei capia roșu
  • câteva fire de pătrunjel
  • câteva fire de cimbru proaspăt
  • un pahar de vin alb
  • trei-patru linguri ulei de măsline
  • una-două lingurițe cimbru uscat
  • sare și piper după gust
  • opțional: trei căței de usturoi
Somn la cuptor pe pat de legume
Somn la cuptor pe pat de legume

Mod de preparare

Dacă este cazul, se curăță peștele, se porționează și se spală bine, după care se tamponează bine cu șervețele de hârtie de bucătărie și se lasă câteva minute, pentru ca apa să se absoarbă bine. Apoi, se condimentează peștele cu sare, piper, cimbru uscat, se unge cu o lingură de ulei, se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider 10-15 minute, sau până când sunt gata legumele.

Între timp, legumele se curăță, se spală și se taie rondele, iar verdețurile se toacă mărunt, după care se pune în tava de gătit stratul de ceapă tăiată rondele, peste care se presară puțin cimbru uscat și se condimentează cu sare și piper). Apoi se adaugă rondelele de ardei capia și se condimentează cu sare, piper și cimbru, după care se pun bucățile de pește, peste care se toarnă restul de ulei, vinul și rondelele de ardei iute.

La final, se acoperă peștele cu rondele de roșii, se presară verdeața și opțional usturoiul tăiat mărunt. Tava se dă la cuptorul încins la 195-200 grade și se lasă aproximativ 40 minute (în funcție de cuptor), sau până când peștele este bine făcut, iar roșiile de deasupra sunt rumenite.

3. Rețete cu pește pentru zilele de dezlegare din post. Șnițele de pește

Ingrediente

  • patru fileuri de anșoa
  • opt fileuri de pește
  • 5-6 măsline fără sâmbure
  • o mână de pătrunjel
  • un cățel de usturoi
  • un ou
  • pemet
  • făină
  • ulei de măsline
  • opțional: zeama de la o lămâie
Șnițele de pește
Șnițele de pește

Mod de preparare

Se toacă usturoiul, fileurile de anșoa, măslinele și pătrunjelul și se unge peștele cu acest amestec format. Apoi, se trec prin făină, prin oul bătut și apoi prin pesmet, după care se frig în ulei. Când sunt gata se scot pe hârtie de bucătărie pentru a mai absoarbe din urlei, se presară sare și zeama de lămâie și sunt numai bune de savurat.

4. Salata „Dezlegare la pește”

Ingrediente

  • o scrumbie sărată
  • două- trei mere mere
  • un mănunchi de salată verde
  • miezurile de la opt nuci tăiate mărunt
  • două linguri de mărar tocat
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • două linguri de oțet
  • sare și piper după gust
Salata „Dezlegare la pește”
Salata „Dezlegare la pește”

Mod de preparare

Se taie peștele în cubulețe (după ce, desigur, a fost curățat, spălat și desărat 1-2 ore în apă) și se amestecă cu merele (curățate de coajă și sâmburi), tăiate felii subțiri, salata tăiată fâșii, nuca, uleiul, oțetul, zeama de lămâie, mărarul, sarea și peperul. Simplu și foarte rapid de făcut!

5. Rețete cu pește pentru zilele de dezlegare din post. Pește Teriyaki

Ingrediente

  • opt fileuri pește (ex. cod Alaska, somon)
  • doi cm ghimbir proaspăt
  • opt linguri de sos Teriyaki
  • patru linguri sos de soia
  • o lingură d emiere
  • o lingură de zeamă de lămâie
  • cinci linguri ulei de măsline
  • sare și piper proaspăt măcinat după gust
Pește Teriyaki
Pește Teriyaki

Mod de preparare

Pentru început, se prepară marinata din sosul Teriyaki, sosul de soia, zeama de lămâie, miere și ghimbirul dat prin răzătoare. Apoi, se adaugă peștele și se dă la rece pentru minim o oră. După, se scoate peștele și se păstrează marinata pentru mai târziu.

Într-o tigaie de care nu se lipește. se încinge o lingură de urlei de măsline și se prăjește peștele circa un minut pe fiecare parte. După aceea, peștele se pune într-o tavă, se stropește cu marinata păstrată, se condimentează cu sare și piper, după carese dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C, circa 10 minute. Se servește cu garnitură de orez simplu și/sau fasole verde stropită cu unt.

6. Tocană de pește

Ingrediente

  • un kg de pește (macrou)
  • trei linguri de făină
  • 100 ml de ulei de măsline
  • 800 g de roșii sau trei linguri de concentrat de tomate
  • două cepe
  • cinci căței de usturoi
  • două linguri de oțet
  • o lingură de Vegeta
  • o jumătate de cană cu apă sau vin alb
  • sare și piper după gust
Tocană de pește
Tocană de pește

Mod de preparare

Pentru început, peștele se curăță, se spală și lasă la scurs bine. Apoi, se taie în bucăți potrivite și se sărează după gust. Se trec api prin făină și se prăjesc în ulei încins, la foc mare, vreme de două minute, pe fiecare parte.

Se scoate peștele pe o farfurie pe care se pune și șervețele de hârtie pentru a absoarbe uleiul în exces, iar în tigaie se pun la călit ceapa și usturoiul circa un minut, după care se adaugă roșiile curățate de pieliță și tăiate cubulețe. Se acoperă cu un capac și se lasă la foc potrivit pentru aproximativ 30 de minute.

Apoi se adaugă peștele, oțetul apa sau vinul, Vegeta și piperul și se mai lasă la fiert la foc mic alte 20 de minute. Atenție, nu se amestecă în tigaie amestecați, ci doar se agită din când în când. La final se presară pătrunjel tocat.

Spor în bucătărie și poftă bună!