Postul Crăciunului este al doilea ca importanță după cel al Paștelui, fiind și mai ușor prin prisma numărului mai mare de dezlegări la pește. Pentru că uneori se întâmplă să ne regăsim în pană de idei în privința preparatelor pe care să le mai punem pe masă, ne-am gândit să venim în ajutorul tău cu câteva rețete cu pește pentru zilele de dezlegare din postul Crăciunului.
Ingrediente
Mod de preparare
Înlătură solzii peștelui, dacă este cazul, curăță-l și spală-l bine după care presară puțină sare și piper peste el. Între timp, toacă mărunt pătrunjelul și mărarul și amestecă-le cu zeama de lămâie, muștarul, mierea și ierburile uscate.
Pune file-urile de pește într-o hârtie de cop și unge-le cu acest sos obținut. Dă-le la cuptor la o temperatură potrivită până se fac bine, după care mai se mai pun 1-2 minute într-o tigaie bine încinsă, pe partea cu glazura de muștar, până devine crocantă.
Ingrediente
Mod de preparare
Dacă este cazul, se curăță peștele, se porționează și se spală bine, după care se tamponează bine cu șervețele de hârtie de bucătărie și se lasă câteva minute, pentru ca apa să se absoarbă bine. Apoi, se condimentează peștele cu sare, piper, cimbru uscat, se unge cu o lingură de ulei, se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider 10-15 minute, sau până când sunt gata legumele.
Între timp, legumele se curăță, se spală și se taie rondele, iar verdețurile se toacă mărunt, după care se pune în tava de gătit stratul de ceapă tăiată rondele, peste care se presară puțin cimbru uscat și se condimentează cu sare și piper). Apoi se adaugă rondelele de ardei capia și se condimentează cu sare, piper și cimbru, după care se pun bucățile de pește, peste care se toarnă restul de ulei, vinul și rondelele de ardei iute.
La final, se acoperă peștele cu rondele de roșii, se presară verdeața și opțional usturoiul tăiat mărunt. Tava se dă la cuptorul încins la 195-200 grade și se lasă aproximativ 40 minute (în funcție de cuptor), sau până când peștele este bine făcut, iar roșiile de deasupra sunt rumenite.
Ingrediente
Mod de preparare
Se toacă usturoiul, fileurile de anșoa, măslinele și pătrunjelul și se unge peștele cu acest amestec format. Apoi, se trec prin făină, prin oul bătut și apoi prin pesmet, după care se frig în ulei. Când sunt gata se scot pe hârtie de bucătărie pentru a mai absoarbe din urlei, se presară sare și zeama de lămâie și sunt numai bune de savurat.
Ingrediente
Mod de preparare
Se taie peștele în cubulețe (după ce, desigur, a fost curățat, spălat și desărat 1-2 ore în apă) și se amestecă cu merele (curățate de coajă și sâmburi), tăiate felii subțiri, salata tăiată fâșii, nuca, uleiul, oțetul, zeama de lămâie, mărarul, sarea și peperul. Simplu și foarte rapid de făcut!
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru început, se prepară marinata din sosul Teriyaki, sosul de soia, zeama de lămâie, miere și ghimbirul dat prin răzătoare. Apoi, se adaugă peștele și se dă la rece pentru minim o oră. După, se scoate peștele și se păstrează marinata pentru mai târziu.
Într-o tigaie de care nu se lipește. se încinge o lingură de urlei de măsline și se prăjește peștele circa un minut pe fiecare parte. După aceea, peștele se pune într-o tavă, se stropește cu marinata păstrată, se condimentează cu sare și piper, după carese dă la cuptorul preîncălzit la 200 de grade C, circa 10 minute. Se servește cu garnitură de orez simplu și/sau fasole verde stropită cu unt.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru început, peștele se curăță, se spală și lasă la scurs bine. Apoi, se taie în bucăți potrivite și se sărează după gust. Se trec api prin făină și se prăjesc în ulei încins, la foc mare, vreme de două minute, pe fiecare parte.
Se scoate peștele pe o farfurie pe care se pune și șervețele de hârtie pentru a absoarbe uleiul în exces, iar în tigaie se pun la călit ceapa și usturoiul circa un minut, după care se adaugă roșiile curățate de pieliță și tăiate cubulețe. Se acoperă cu un capac și se lasă la foc potrivit pentru aproximativ 30 de minute.
Apoi se adaugă peștele, oțetul apa sau vinul, Vegeta și piperul și se mai lasă la fiert la foc mic alte 20 de minute. Atenție, nu se amestecă în tigaie amestecați, ci doar se agită din când în când. La final se presară pătrunjel tocat.