Home » Life & Style » Cine a fost Sfântul Andrei, cum a ajuns să fie numit ocrotitorul românilor și de ce crucea lui este în formă de X

Cine a fost Sfântul Andrei, cum a ajuns să fie numit ocrotitorul românilor și de ce crucea lui este în formă de X

Manolică Anca / 30.11.2021, 09:54
Cine a fost Sfântul Andrei, cum a ajuns să fie numit ocrotitorul românilor și de ce crucea lui este în formă de X

În fiecare an, pe data de 30 noiembrie creștinii ortodocși, romano-catolici, luteranii și anglicanii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei.  În 1997 Sfântul Sinod l-a proclamat „Ocrotitorul României”, sute de mii de români purtându-i numele. Ce minuni a săvârșit Sfântul Andrei.

Sfântul Andrei, Ocrotitorul României

Sfântul Andrei s-a născut în Betsaida Galileia, o localitate care se află pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Sfântul Apostol Andrei și fratele său, Sfântul Apostol Petru, au fost fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea, trăind numai din pescuit.

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul. Dorința de a-L urma pe Hristos a venit în timp ce era martor la botezul Lui în apa Iordanului, când Sfântul Ioan a rostit cuvintele: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”.

Chemarea sa la apostolie a avut loc ceva mai târziu. Evanghelistul Matei spune: „Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”.

Sfântul Andrei mai este cunoscut și drept „cel dintâi chemat” (la apostolie). A fost cu Iisus Hristos prin Țara Sfântă, luând parte la toate minunile pe care El le-a săvârșit și s-a pătruns de învățăturile Lui. A suferit, alături de ceilalți apostoli, fiind martir la chinurile și umilințele la care a fost supus Mântuitorul. S-a încredințat, împreună cu ceilalți apostoli, că Iisus a înviat din morți. L-a văzut pe înviat și în prima zi, și după opt zile, și când El S-a arătat în Galileea și Le-a dat poruncă să predice Evanghelia printre toate neamurile pământești.

Sfântul Andrei
Sfântul Andrei

Ce înseamnă „Crucea Sfântului Andrei”?

Sfântul Andrei este considerat „Ocrotitorul României” sau „Patronul spiritual al românilor”, el fiind cel care a creştinat poporul român după ce a venit în Dobrogea. Conform scrierilor, acesta a avut un sfârșit de mucenic, fiind răstignit la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X. Acesteia i s-a spus „Crucea Sfântului Andrei”.

În țara noastră, numeroase biserici şi mănăstiri îl au ca ocrotitor și îl slăvesc an de an. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis din 1995 ca ziua sărbătoririi Sfântului Apostol Andrei să fie marcată în calendarul bisericesc cu cruce roşie. De asemenea, în 1997 a fost proclamat Ocrotitorul României, fiind și ocrotitorul Catedralei Naţionale – Catedrala Mântuirii Neamului din Capitală.

Minunile care s-au petrecut pentru cei care s-au rugat la moaștele lui

Potrivit scrierilor, Sfântul Andrei ar fi ajuns în Dobrogea între anii 50 și 67, aducând învățăturile lui Iisus Hristos. În timpul cât a stat aici, „casă” i-ar fi fost o peșteră ascunsă în dealurile Dobrogei, aproape de localitatea Ion Corvin, loc ce a devenit, de mai bine de trei decenii, loc de pelerinaj pentru cei care vor să să închine la moaștele Sfântului Andrei.

Peștera Sfântului Andrei
Peștera Sfântului Andrei

Legendele spun că în peștere s-ar fi întâmplat lucruri uimitoare. Sfântul Andrei nu doar că ar fi propovăduit creștinismul, ci avea și puteri vindecătoare. Ar fi întors mulți oameni din pragul morții, ba mai mult, se spune că putea „lega gura lupilor din aceste ținuturi” doar prin rugăciune.

Minunile au continuat și după moartea sa, susțin credincioșii. Cei care s-au rugat la moaștele sfinte au descris cum au fost cuprinși de o stare de sănătate trupească și mentală și liniște interioară. Primăria din Ostrov ar deține documente din perioada interbelică în care sunt descrise astfel de vindecări.

„Elena Dumitru din Basarabi, Constanţa, vindecată de cancer tiroidian, Maria Tudor din Alba, vindecată de congestie pulmonară, Nucea Sterea din Cainargeaua, vindecat de „damblageală”, Tania, o femeie mută din Feţioneşti-Putna, care în ziua de Înălţare a Domnului a început să vorbească, Gheorghe Chiroiu din Cernavodă, orb în tinereţe, şi-a recăpătat vederea, copilul lui Tudor Hristu din Frasan-Durostor, vindecat de epilepsie, Alexandrina Pătruş din Lipniţa, care, fiind complet oloagă, s-a tămăduit”, se arată în documente, potrivit Ortodoxia.