Semnificația numelui Dumitru. Ce mesaj special ascunde acest nume

de:
24 10. 2022, 17:13
Semnificația numelui Dumitru. Ce mesaj special ascunde acest nume

Semnificația numelui Dumitru. În data de 26 octombrie când este cinstit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtor de mir Ocrotitorul Tesalonicului și pe 27 octombrie când este pomenit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi Ocrotitorul Bucureștilor, toți cei care poartă numele Dumitru/Dimitrie, cu derivatele lor, își pot aniversa onomastica. Mulți o fac în fiecare an, unii știind ce semnificație are numele acesta, alții nu au fost deloc interesați de etimologie. Au fost botezați așa de către nașii lor și nu vor decât să petreacă într-un mod cât mai plăcut ziua numelui. Nouă nu ne rămâne decât să ne întoarcem la proveniența și vechimea numelui Dumitru și dacă acesta ascunde un mesaj special.

Semnificația numelui Dumitru. De unde provine și ce înseamnă

Numele românesc Dumitru, devenit foarte popular, își are, de fapt, originea in Grecia Antică, de la prenumele Demetrios, la rându-i derivat din numele Demetra, mama Persefonei. În mitologia grecească, Demetra era zeița agriculturii și a fertilității. „De” semnifică pământ”, iar „meter”, „mama”. Puse la un loc ne duc la Demeter și astfel putem explica semnificația numelui, respectiv prin „mama pământului” sau „iubitor al pământului”, asociat cu latinescul Demetrius. Expresia ne arată legătura sfântă dintre om și natură, dintre om și pământul din care a fost zămislit.

Sunt mulți regi ai Macedoniei și ai Rgeatului Seleucid care au purtat numele Demeter, dar și Sfântul Demetrius, martirizat si canonizat in secolul IV-lea.

În ceea ce privește primele atestări, la noi în țară au apărut în 1387, în Țara Românească, ce-i drept sub forma Dimitru. Abia în 1429 a fost cunoscută forma Dumitru, pentru ca în 1437 să fie atestată varianta Dimitrie. Începând din 1500 s-au răspândit diverse variante-derivate de la numele de baza Dumitru. Una dintre primele forme o constituie Dima. Au urmat  Mireu, Mitrea, Mitu, Mita, Mitică, Mitus, Dumitrache, Mitran, Dumitrașcu, Mitruț, Mimi și altele pe care le vom enumera spre finalul articolului.

Ce personalități poartă numele Dumitru

  • Sfântul Dimitrie, martir creștin, sărbătorit pe 26 octombrie;
  • Dmitri Donskoi, mare duce al Moscovei;
  • Tareviciul Demetrius, fiul cel mic al țarului Ivan cel Groaznic;
  • Dimitrie Cantemir, domnitor al Moldovei;
  • Dimitrie Onciul, istoric;
  • Dimitrie Anghel, Traian Demetrescu, scriitori;
  • Dimitrie Paciurea, sculptor;
  • Dumitru Brătianu, om politic și diplomat român;
  • Dmitri Ivanovici Mendeleev, chimist rus, autorul tabelului periodic al elementelor;
  • Dumitru Furdui, actor român;
  • Dumitru Farcaș, interpret de muzică populară din România;
  • Dimitrie Bolintineanu, scriitor român;
  • Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut român;
  • Doru Octavian Dumitru, comedian român;
  • Dumitru Dragomir, fostul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal;
  • Alina Dumitru, judoka româncă, campioană olimpică și multiplă campioană europeană

Numerologii spun că Dumitru este plin de energie și foarte curajos, este o persoană hotărâtă, eficientă și plină de resurse. Cu personalitatea sa puternică, aspiră la poziții înalte, de conducere. Știe cum să atragă atenția asupra-i și cum să-i impresioneze pe ceilalți cu talentele sale. Orice formă de eșec îl afectează puternic, motiv pentru care devine precaut din acest punct de vedere și își ia măsuri de siguranță. Știe să profite în schimb de oportunitățile pe care i le oferă viața și acționează cu curaj în sensul împlinirii propriilor scopuri. Apreciază luxul în viață și este atras de frumos.

Sfântul Dimitrie sărbătorit în România

Statisticele arată că peste 315.000 de români, în mare parte bărbați, își sărbătoresc ziua numelui la 26 și 27 octombrie, cu ocazia celor doi sfinți care poartă numele Dimitrie.

Derivate ale numelui Dimitrie

Dumitru, Dumitra, Dimitria, Mitel, Dima, Dumitrache, Mitică, Mitruța, Mitru, Mimi, Dumitrel, Demeter, Demetra, Demetriade, Demetrescu, Demetrio, Demetrios, Demetriu, Demetrius, Demetru, Demi (grecește), Dima (rusește), Diman, Dimitar (bulgărește, macedoneană), Dimitri, Dimitrie, Dimitrij (slovenă), Dimitrije (sârba) Dimitriu, Dimka (rusește), Dimocika (rusește), Dmitrei (slavă veche), Dmitri (rusește), Dmitro (ucraineană), Dumitrache, Dumitrascu, Dumitrescu, Dumitrica, Dumitriu, Mima, Mitache, Mitenka (rusește), Miti, Mitea, Mitică, Mitița, Mitja (slovenă), Mitka (rusește), Mitrea, Mitrica, Mitrița, Mitru, Mitrus, Mitruț, Mitruța, Mitty, Mitu, Mitus, Mituț, Mituța.