Home » Life & Style » Semnificația numelui Valentin. De unde provine și ce înseamnă

Semnificația numelui Valentin. De unde provine și ce înseamnă

Cojocaru Cristian / 12.02.2022, 17:14
Semnificația numelui Valentin. De unde provine și ce înseamnă

În curând, nenumărate persoane vor sărbători Ziua Îndrăgostiților, fiind în aceeași zi cu Sfântul Valentin. Îndrăgostiți din întreaga lume își vor jura iubire eternă, însă numai unele cupluri vor ajunge să trăiască acest lucru. Află care este semnificația numelui Valentin și ce reprezintă acesta în numerologie.

Care este semnificația numelui Valentin și de unde provine acesta

Numele de Valentin provine de la numele roman Valnetinus, la rândul lui care se trage de la Valens. Acest cuvânt înseamnă în latină puternic, viguros, sănătos. Sfântul Valentin a fost un martir care a trăit în secolul al III-lea, iar ziua de sărbătoare a fost stabilită în aceeași zi cu cea a festivalului roman al fertilității din Lupercalia, dintr-o asociere între ziua Sfântului Valentin și Ziua Iubirii.

Valentius, Valentinus și Valentina sunt derivate care sunt încadrate în onomastica creștină datorită cultului unor martiri care au fost menționați în calendarele creștine atât în vestul cât și în estul Europei. Aceste nume au ajuns în România pe cale maghiară sau germană potrivit documentelor și nu așa cum se credea, pe cale greco-slavă.

Între timp, ziua Sfântului Valentin, 14 februarie a devenit și Ziua Îndrăgostiților în mai multe țări de-a lungul globului. Dacă inițial era vorba despre un obicei păgân, ulterior el a fost preluat de către Biserica Catolică prin numirea Sfântului Valentin ca patron al îndrăgostiților, lucru care s-a întâmplat în anul 495, la ordinul papei Ghelasie I.

La bază este vorba despre celebrarea a trei martiri care purtau numele de Valentin, celebrare care avea loci în aceeșai zi, dintre care Valetin din Roma și Valentin din Terni, preoți martirizați în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea și îngropați pe Via Flamina din Roma. Ziua Sfântului Valentin a fost legată de iubirea romantică undeva mai târziu, în perioada Evului Mediu prin secolul al XIII-lea.

La acea vreme, papa Alexandru al IV-lea l-a numit pe Valentin din Terni patron al îndrăgostiților. Cu toate că nu există nicio dovadă dintre acesta și dragostea din cadrul Curții, unele persoane susțin că Ziua Îndrăgostiților ar fi fost instituită pentru a contracara Lupercaliile, sărbătoarea păgână a creștinilor în cadrul căreia îndrăgostiții și-ar fi trecut numele pe o urnă.

Ziua de 14 februarie ar fi fost celebrată multă vreme, fiind o sărbătoare a celibatului pentru că de Lupercalii, fetele nemăritate se ascundeau la marginea satului unde așteptau băieții celibatari să le găsească. În urma acestui joc, cuplurile formate urmau să se căsătorească într-un termen de un an. Așadar, era stimulată creșterea demografică și mărirea populației.

În vremea Antichității, luna februarie reprezenta luna fertilității și a dragostei. În Atena de exemplu, perioada cuprinsă între 15 februarie și 15 martie era luna Gamelion care reprezenta unirea sacră dintre Zeus și Hera. În Roma, erau celebrate Lupercaliile, fiind festivalul lui Lupercus, zeul fertilității.

semnificația numelui valentin
Mai multe tari din intrega lume il sarbatoresc pe Sfantul Valentin in data de 14 februarie, data la care este sarbatorita si Ziua Indragostitilor

Trăsăturile celor care poartă numele Valentin

Cei care poartă numele de Valentin sunt cunoscuți ca persoane cu o fire analitică, de o înțelegere superioară și de învățare. Aceștia sunt capabili de a vedea o imagine per ansamblu și sunt concentrați pe a analiza atât persoanele din jurul lor cât și evenimentele. Una dintre cele mai mari dorințe ale lor este reprezentată de stabilitate și familie.

Valentin este o persoană aparte și oscilează între introvertit și extrovertit, de aici și cele două personalități ale acestuia. Așadar, dacă într-o zi Valentin este o persoană fără răbadre și impulsivă, în cea de-a doua zi acesta poate da dovadă de cel mai mare calm și diplomație. Atitudinea lui diferă foarte mult în funcție de persoanele pe care le are în jur.

Totodată, în funcție de perioadă, cei care poartă acest nume sunt persoane atente, devotate, afective și dornice de a face totul pentru pace și armonie. Pe de altă parte, aceste persoane au și perioade de indiferență și insensibilitate față de cei din jur. Aceste persoane sunt preocupate de imaginea lor, astfel că mereu vor încerca să dovedească faptul că sunt persoane puternice și virile. Cifra acestui nume este numărul 7.

Persoanele cu acest nume pun foarte mare preț pe intimitate și vor încerca mereu să fie o companie plăcută. Din punct de vedere intelectual, Valentin va căuta mereu bogăția, fiind autodidact. Pacea și armonia sunt printre prioritățile acestor persoane, dar și estetica și confortul. Valentin tinde să se orienteze către profesii originale, din sfera creativă și artistică.