Home » Life & Style » Semnificație nume Alexandru. De unde provine și ce înseamnă

Semnificație nume Alexandru. De unde provine și ce înseamnă

Manolică Anca / 11.12.2021, 14:36
Semnificație nume Alexandru. De unde provine și ce înseamnă

Urmează să devii părinte și nu știi ce nume să îi pui băiețelului tău? O idee ar fi Alexandru. Dacă nu cunoști semnificația lui, o poți afla în detaliu din rândurile de mai jos. Acesta este derivat din numele grecesc antic Alexandros, care înseamnă „Apărătorul poporului”. Nenumărați regi și împărați pe nume Alexandru au domnit încă de pe vremea grecilor antici.

Semnificație nume Alexandru

Numele de băiat Alexandru are origini grecești și semnifică „a apăra”, „a proteja”. Numele de Alexandru provine de la grecescul Alexandros care semnifică protector al bărbaților sau al oamenilor. Este format din „alexo” care înseamnă a apăra, a proteja și „andros” care înseamnă bărbat, om.

Semnificație nume Alexandru. Numele are o vechime mare în onomastica grecească, fiind atestat încă din a doua jumătate a secolului 7 î.Hr, în „Iliada” ca un alt nume al lui Paris, fiul lui Priam, regele Troiei, în perioada războiulului toian. Ulterior, a apărut în „Descrierea Eladei” Alexandra, forma feminină a numelui, ca supranume pentru Cassandra, sora lui Paris.

În limbile vechi din Asia Mica, folosite de populațiile preelenice, era numele Alekshabdru, care apoi a fost modificat în Aleksandros.

A fost popularizat de Alexandru cel mare

Semnificație nume Alexandru. Numele a fost foarte popularizat de Alexandru Macedon sau Alexandru cel mare, educat de către Aristotel, cel care a rămas în istorie ca fiind cel mai mare cuceritor al lumii, cel mai bun conducător, cel care a unificat sub dominația greacă o mare parte din lumea antică.

Vechile izvoare grecești menționează nu mai puțin de 17 orașe care au fost numite după Alexandru Macedon, cel mai cunoscut fiind Alexandria (332-331 î.e.n), fondată chiar de Alexandru Macedon. Acesta a rămas în istorie grație Farului considerat una dintre cele 7 minuni ale lumii și a Bibilotecii, un centru cultural important și religios al elenismului.

Numele a fost popularizat de Alexandru cel mare
Numele a fost popularizat de Alexandru cel mare

În folclorul nostru numele Alexandru este un termen de comparație ideal în materie de vitejie, iar influența celebrei cărți „Romanul Alexandru” a lui Calistene din Olint se resimte puternic și în onomastica populară. Romanul a fost tradus în foarte multe limbi din întrega lume și a fost o carte de istorie foarte folosită în scolile din Occident. De asemenea, numele Alexandru a intrat în onomastica de la noi și mulțumită martirilor și sfinților din primele secole ale erei noastre.

Nu mai puțin de 22 de domni ai celor două țări românești au purtat numele de Alexandru. Primul a fost Nicolae Alexandru, domn al Țării Românești din 1352.

Derivate ale numelui Alexandru

Familia numelui Alexandru este una mare și cuprinde derivate precum: Alecu, Aleca, Lecu, Leca (nume atestat încă din 1235), Lexi, Lixandru, Lixandra, Druță, Lisandra, Lisandru, Sandru, Sandra, Sandu, Alexandin, Alexandrina, Sanda, Sandel, Ducu, Alexander, Alessandro, Alessandra, Alexa și prescurtarea Alex.

Cei care poartă acest nume au personalități foarte puternice, sunt ambițioși și firi independente. Farmecul lor îi face ușor de plăcut în orice împrejurare. Nu stau prea bine la capitolul răbdare, unde ar trebui să mai lucreze puțin.