Home » Când, unde, cum » Cine a fost de fapt Sfântul Alexandru. Cele mai cunoscute superstiții și obiceiuri din popor pentru ziua de 30 august

Cine a fost de fapt Sfântul Alexandru. Cele mai cunoscute superstiții și obiceiuri din popor pentru ziua de 30 august

Manolică Anca / 30.08.2021, 10:28
Cine a fost de fapt Sfântul Alexandru. Cele mai cunoscute superstiții și obiceiuri din popor pentru ziua de 30 august

Cine a fost Sfântul Alexandru, sfântul prăznuit cu două zile înainte de începerea Anului Nou bisericesc, pe 1 septembrie. Ce nu e bine să faci în această zi.

Cine a fost Alexandru, Sfântul sărbătorit de creștini pe 30 august

Sfântul Alexandru s-a născut în Calabria, în anul 239, din părinți creștini, Gheorghe și Vriena. De mic a trăit în pustnicie și rugăciune, apoi a mers în Grecia, împreună cu doi ucenici, Vitalie si Nichifor, și ulterior la Bizanț, unde pastorea Sfântul Mitrofan (306-325). Acesta a fost cel care l-a hirotonit pe Alexandru horepiscop în anul 314.

Sfântul Alexandru a fost ucenicul Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantinului, până când a fost numit patriarh în locul acestuia. Alexandru a fost trimis chiar de către Patriarhul Mitrofan să participe la Sinodul I ecumenic de la Niceea pentru a apăra dreapta credința de Arie, fiindcă unul dintre preoți și alți partizani ai ereziei ariene porniseră răspândirea unei învățături neconforme cu tradiția și credința Bisericii.

Aceștia partizani susțineau că Fiul lui Dumnezeu nu este cu una cu Tatăl, iar asta îl face să fie inferior. Aceste „credințe” au adus excluderea lui Arie.

„Fiul, nefiind Dumnezeu adevărat, nu putea să fie decât creatură, chiar dacă cea mai perfectă dintre creaturi. Este adevărat că Fiul este numit Dumnezeu, dar numai într-un sens impropriu: El este bun și înțelept, se bucură de prerogativa de a fi fost creat direct de Dumnezeu, în vreme ce celelalte creaturi au fost create prin Fiul. În schimb, existența sa nu se identifică nicidecum cu realitatea divină: El este pentru totdeauna contingent”, conform crestinortodox.ro.

Sfântul Alexandru a fost un apărător neînfricat al credinței creștine
Sfântul Alexandru a fost un apărător neînfricat al credinței creștine

Sfântul Alexandru este considerat de către Biserică protectorul omenirii

Imediat ce Sfântul Alexandru s-a întors la Constantinopol, Patriarhului Mitrofan i s-a arătat îngerul Domnului care i-a spus că se apropie sfârșitul și i-a poruncit îl lase după el pe Alexandru ca Patriarh. Îngerul Domnului a zis: „După zece zile îţi vei lua cununa de la Dumnezeu, iar scaunul bisericesc să-l ia, în locul tău, Alexandru, slujitorul tău”. Pe patul morții, Sfântul Patriarh Mitrofan a fost vizitat de Împăratul Constantin împreună cu alți părinți, care l-au întrebat despre cine va primi scaunul patriarhiei după mutarea sa.

Patriarhul Mitrofan a răspuns: „Domnul mi-a descoperit că după mine va lua scaunul patriarhiei Sfântul Alexandru, împreună slujitorul meu, cel vrednic de adevărata alegere şi de darul Duhului Sfânt”. Ulterior, ca Patriarh, Sfântul Alexandru a dus o luptă foarte grea cu adepții ereziei ariene și cu filosofii.

Ajutat de Eusebiu de Nicomidia, Arie l-a convins pe împăratul Constantin cel Mare să îl oblige pe Alexandru să îl primească din nou în comuniune. Dar, în ciuda presiunilor, acesta a refuzat să îl readucă în Biserică și de atunci, se spune, că s-a închis, pentru a se ruga, în catedrala Constantinopolului.

Se spune că Arie mai bine își dorea moartea decât să fie nevoit să refacă comuniunea cu un om care nu era pe placul lui și care doar se prefăcea că se pocăiește. Și se pare că rugile i-au fost ascultate, pentru că el a murit chiar în drum spre Biserică, înainte de a fi reintegrat în comuniune. Astfel, Sfântul Alexandru a devenit un cunoscut apărător neînfricat al credinței creștine.

Cele mai cunoscute tradiții, superstiții și obiceiuri din popor

Sărbătoarea nu este una foarte bogată în tradiții și obiceiuri. Se spune însă că nu este bine să îți vorbești aproapele de rău aproapele în această zi, iar biserica ne îndeamnă pe toți să fim milostivi cu cei năpăstuiți.

Această zi este, totodată, un prilej de sărbătoare pentru cei care poartă numele de Alexandru, Alexandra și toate derivatele. Numele vine din limba greacă și înseamnă „a apăra, a proteja”. Cei care poartă acest nume au o personalitate puternică și de aceea au tendința de a deveni lideri. Persoane energetice, sociabile, creative, cu un magnetism aparte, acestea sunt rapid îndrăgite de cei din jur.