Home » Life & Style » Semnificație nume Irina. De unde provine și ce înseamnă

Semnificație nume Irina. De unde provine și ce înseamnă

Voicu Costin / 05.05.2022, 14:01
Semnificație nume Irina. De unde provine și ce înseamnă

Semnificația numelui Irina își are rădăcinile în mai multe surse. Este unul destul de popular în zilele noastre, iar multe fete din ziua de astăzi poartă numele celebru ca primul sau al doilea prenume. Ca fapt divers, Irina a fost și o sfântă, care este sărbătorită pe 16 aprilie, respectiv 4 mai, iar dacă ne ghidăm după cel catolic, acesta este celebrat pe dată de 3 aprilie. Care este semnificația numelui și ce înseamnă?

Semnificația numelui Irina cu proveniență încă din Antichitate

Aceasta este una destul de complexă, provenind din mai multe limbi, însă, cea mai semnificativă, este cea grecească. Astfel, se presupune că numele Irina ar proveni de la grecescul „Eiran” sau chiar „Elre’na”, care erau foarte populare în Grecia Antică și care sunt traduse ca „pace”, fiind derivate ale cuvântului „eire’ne”.

În Grecia Antică, „Eire’ne” era una dintre fiicele lui Zeus și a lui Themis, fiind ocrotitoarea naturii și responsabilă de supravegherea locașurilor cerești care se aflau în Olimp. Tot în această perioadă se presupune că ar fi existat o variantă masculină a numelui Irina, care era „Eirenaios”, fiind tradus ca „devodat păcii” sau „cel care face/aduce pacea”.

Așadar, este destul de clar, faptul că numele Irina este unul care exprimă pacea sau este asociat unei persoane ce are menirea de a o aduce în rândul oamenilor care au nevoie de ea, în viața lor.

Ce personalitate au fetele cu numele de Irina?

Acestea sunt persoane caracterizate prin intermediul timidității, deoarece pare să pună stăpânire asupra lor. Le este greu să inițieze o discuție și nu le place să se implice într-una, decât dacă li se cere acest lucru. Un anturaj format din persoane necunoscute le va stânjeni destul de mult pe purtătoarele numelui Irina, și nu vor reuși să se deschidă prea repede față de acestea.

Socializarea cu cei din jur este realizată doar în cazul în care ele îi cunosc foarte bine, fiind astfel sigure că nu vor avea parte de critici sau opinii în contradictoriu. Cu toate acestea și adăugând și faptul că sunt persoane timide, caută mereu să ocupe poziția unui lider, chiar dacă este o căutare interioară, ferită de ochii lumii. Ele consideră că sunt persoanele potrivite pentru a ocupa o astfel de poziție și nu doresc să renunțe la idee.

Sfânta Irina

Sfânta Irina a fost o tânăra din Macedonia care, împreună cu prietenele sale apropiate, Agapia și Hionia, s-au retras pe muntele de lângă cetate, pentru a trăi izolat, asemenea călugărilor, în simplitate și rugăciune. Toate trei însă au fost torturate și omorâte de cruzii asupritori romani. Amintirea lor a rămas peste veacuri o icoană a prieteniei și înțelegerii prin credință și putere de sacrificiu.

Irina în alte limbi

„Irena”, „Ena” (croată), „Irena”, „Irenka” (cehă), „Irene” (daneză, engleză, germană, italiană, norvegiană, portugheză, spaniolă, suedeză, finlandeză), „Iria” (galiciana), „Iren” (maghiară), „Eireen” (irlandeză), „Irena” (poloneză, sârbă, slovenă), „Iryna” (ucrainiană), „Arina” (rusă), „Irine” (georgiana).

Personalități cu numele de Irina

  • Irina-Camelia Begu, jucătoare de tenis româncă.
  • Irina Loghin, cântăreața româncă.
  • Irina Baskakova, atletă sovietă.