Home » Life & Style » Știri mondene » Cine este Vicky Safra, cea mai bogată grecoaică din lume. Cum și-a făcut de fapt averea

Cine este Vicky Safra, cea mai bogată grecoaică din lume. Cum și-a făcut de fapt averea

Cojocaru Cristian / 16.09.2021, 16:44
Cine este Vicky Safra, cea mai bogată grecoaică din lume. Cum și-a făcut de fapt averea

Pentru multe persoane, numele Vicky Safra nu spune prea multe însă, află că aceasta este cea mai bogată grecoaică din lume. Safra a dobândit o avere fabuloasă, de ordinul miliardelor de dolari.

Vicky Safra are o avere de câteva miliarde de dolari

Femeia împlinea doar 17 ani atunci când s-a căsătorit cu cel care avea să devină cel mai bogat bancher din lume. După 50 de ani, ea este femeia care domnește peste averea familiei Safra, avere dobândită de-a lungul a 180 de ani și trei generații pe patru continente. Averea pe care o are femeia, o transformă într-una dintre cele mai bogate persoane de pe planetă.

Joseph Safra a decedat în decembrie, astfel că soția acestuia în vârstă de 68 de ani împreună cu cei patru copii au preluat controlul asupra bunurilor. Din avere fac parte activele a două bănci în valoare de aproximativ 90 de miliarde de dolari, precum și companii legate de participațiile imobiliare ale familiei care includ clădirea Gherkin din Londra și Madison Avenue din New York.

Acest transfer de avere reprezintă unul dintre cele mai mari din istorie, dar face parte, de asemenea dintr-o tendință de creștere a familiilor foarte bogate care transmit averi similare sau mai mari cu cele ale corporațiilor. Rudele lui Petr Kellner și Heinz Hermann Thiele sunt pregătite să moștenească averi în valoare de peste 25 de miliarde de dolari după ce antreprenorii europeni au murit anul acesta.

În Coreea de Sud, Hong Ra-hee, soția regretatului președinte al Grupului Samsung Lee Kun-hee, a moștenit la rândul său o avere de miliarde de dolari de la moartea soțului. Soția lui Sheldon Adelson, Miriam, controlează o avere de 34 miliarde de dolari după ce magnatul cazinoului a murit în ianuarie la 87 de ani. Și acesta este doar începutul. În următoarele două decenii, miliardarii vor transfera peste 2 trilioane de dolari, potrivit UBS și PwC.

”Doar o mână de întreprinderi familiale reușesc să treacă de a treia generație. În cazul Safra, vedem un proces bine structurat, care pare să fi fost gândit de ceva vreme”, a declarat Roberto Bento Vidal, partener la Cambridge Family Enterprise Group Brazilia.

vicky safra
Imperiul Safra a luat fiinta in anul 1840

Imperiul Safra a lua ființă în anul 1840

Averea bancară Safra își are rădăcinile în Alep, Siria, unde familia a înființat Safra Freres & Cie în anii 1840 pentru a finanța caravane comerciale de cămile în timpul Imperiului Otoman. De asemenea, a fost locul de naștere al lui Jacob Safra, care a mutat familia în Brazilia în 1953, unde a înființat o companie pentru comerțul cu metale, utilaje și bovine, iar ulterior a creat o bancă.

Joseph, fiul său cel mic, studia în Anglia când familia s-a mutat în America de Sud. Ani mai târziu, s-a mutat și în Brazilia după ce sănătatea tatălui său a început să se deterioreze. Acolo și-a întâlnit viitoarea soție, a cărei familie, precum Safra, era de asemenea evreiască și a emigrat din Grecia în Brazilia în anii 1950, când era mică. Cei doi s-au căsătorit în 1969.

”A fost dragoste la prima vedere, o dragoste care va dura până în ultimul moment al vieții sale”, se arăta în raportul anual al lui J. Safra Sarasin.

Vicky și Joseph Safra au avut patru copii și 14 nepoți. Jacob în vârstă 45 de ani este cel mai mare copil și se ocupă de operațiunile internaționale pentru afacerea de familie, în timp ce cel mai mic, David, în vârstă de 36 de ani, supraveghează firma braziliană. Tatăl lor, care a avut boala Parkinson, a petrecut mai mult de un deceniu pregătindu-i pentru a prelua conducerea.

”Provocarea va fi remodelarea afacerii, adăugând un stil modern unei instituții financiare foarte tradiționale”, a declarat Frederico Bastos, profesor la Ibmec, o universitate din Brazilia.

La fel ca regretatul ei soț, care rareori acorda interviuri, și Vicky își păstrează un profil scăzut în fața presei. Rarele sale apariții publice sunt de obicei determinate de lucrări filantropice, inclusiv cele ale Fundației Vicky și Joseph Safra. Ea locuiește în Elveția și nu a locuit în Brazilia în cea mai mare parte a ultimului deceniu, potrivit unei persoane cu cunoștințe despre această chestiune, care a cerut să nu fie identificată, deoarece problema era privată.

Fratele ei, Helio Sarfaty, a lucrat la Banco Safra timp de patru decenii și este responsabil pentru afacerea cu plăți Safrapay. Sora ei, Gretta Sarfaty, este o artistă contemporană.

Tranzacțiile recente indică faptul că cei doi frați implicați în afacerea de familie intenționează să extindă imperiul. J. Safra Sarasin a finalizat recent achiziționarea afacerilor bancare private ale Bank of Montreal din Hong Kong și Singapore, în timp ce Banco Safra a anunțat în aprilie că va cumpăra operațiunile bancare private și de gestionare a activelor Credit Agricole din Brazilia.

”Sunt încrezător că grupul are scara și puterea de a satisface nevoile clienților noștri pentru generațiile viitoare, așa cum așteptăm cu nerăbdare încă de 180 de ani de rezistență și performanță”, a scris Jacob Safra în raportul anual J. Safra Sarasin.