Home » Life & Style » Știri mondene » R. Kelly, condamnat la 30 de ani de închisoare. Ce a făcut celebrul artist timp de un sfert de secol

R. Kelly, condamnat la 30 de ani de închisoare. Ce a făcut celebrul artist timp de un sfert de secol

Manolică Anca / 30.06.2022, 15:12
R. Kelly, condamnat la 30 de ani de închisoare. Ce a făcut celebrul artist timp de un sfert de secol

Cântăreţul american R. Kelly a fost condamnat miercuri, 29 iunie, la 30 de ani de închisoare, la câteva luni după ce a fost găsit vinovat de toate cele nouă capete de acuzare într-un caz de trafic sexual de mare amploare. El este acuzat că s-a folosit de celebritatea sa pentru a atrage și supune tineri fani, unii chiar copii, la abuzuri sexuale sistematice.

R. Kelly va sta 30 de ani de închisoare

Cântărețul și compozitorul, în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat anul trecut pentru șantaj și trafic sexual, în cadrul unui proces care a dat glas acuzatorilor care s-au întrebat cândva dacă poveștile lor au fost ignorate pentru că erau femei de culoare.

Miercuri, 29 iunie, însă,  judecătoarea districtuală americană Ann Donnelly a pronunțat sentința, după ce a audiat mai multe supraviețuitoare care au atestat modul în care exploatarea lui Kelly s-a răsfrânt asupra vieților lor.

„M-ai făcut să fac lucruri care mi-au frânt spiritul. Mi-am dorit literalmente să mor din cauza a cât de josnică m-ai făcut să mă simt. Îți amintești asta?”, a spus o victimă anonimă, adresându-se direct lui Kelly, care își ținea mâinile încrucișate și ochii în jos.

Sentința încununează o cădere liberă pentru Kelly, care a fost adorat de sute de mii de fani și a vândut milioane de albume chiar și după ce acuzațiile privind abuzurile sale asupra tinerelor fete au început să circule public în anii 1990. Artistul este cunoscut pentru lucrări care includ hitul din 1996, I Believe I Can Fly, și clasicul cult Trapped in the Closet, o poveste în mai multe părți despre trădare și intrigă sexuală.

R. Kelly va sta 30 de ani de închisoare
R. Kelly va sta 30 de ani de închisoare

La ce perversiuni a supus o mulțime de femei tinere, chiar minore. În tot acest timp, Kelly a continuat să vândă milioane de albume

Juriul tribunalului federal din Brooklyn l-a condamnat după ce a ieșit la iveală faptul s-a folosit de anturajul său de manageri și asistenți pentru a întâlni fete și a le menține „tăcute”, o operațiune despre care procurorii au spus că a reprezentat o întreprindere criminală.

Kelly, născut Robert Sylvester Kelly, s-a folosit de „faima, banii și popularitatea” sa pentru a „prăda sistematic copii și femei tinere pentru propria satisfacție sexuală”, au scris procurorii într-un dosar depus în instanță la începutul acestei luni.

Mai multe capete acuzatoare au declarat că Kelly le-a supus la capricii perverse și sadice când erau minore. Mai mult, și s-ar fi ordonat să semneze formulare de confidențialitate și au fost supuse la amenințări și pedepse, cum ar fi bătăi violente, dacă încălcau ceea ce una dintre ele a numit „regulile lui Rob”.

Unele au spus că au crezut că înregistrările video în care întreținea relații sexuale cu ele or fi folosite împotriva lor dacă vor dezvălui ceea ce se întâmpla. Potrivit mărturiilor, R. Kelly le-a transmis herpes mai multor acuzatoare fără să le dezvăluie că are o boală venerică și multe alte fapte odioase.

Artistul a negat orice abatere. El nu a depus mărturie la proces, dar avocații săi de atunci le-au prezentat pe acuzatoarele sale ca fiind prietene și au spus că nu au fost forțate să facă nimic împotriva voinței lor. Ba mai mult, cele care au rămas cu el au făcut asta pentru că se bucurau de avantajele stilului său de viață.

Avocații lui Kelly au susținut că acesta nu ar trebui să primească mai mult de 10 ani de închisoare, deoarece a avut o copilărie traumatizantă „care a implicat abuzuri sexuale grave și prelungite în copilărie, sărăcie și violență”, scrie Aljazeera.