Home » Life & Style » Theodor Stolojan, fostul premier al României, încasează 3 pensii. Care e de fapt explicația și câți bani câștigă lunar

Theodor Stolojan, fostul premier al României, încasează 3 pensii. Care e de fapt explicația și câți bani câștigă lunar

Alexandru Cazacu / 26.05.2021, 13:36
Theodor Stolojan, fostul premier al României, încasează 3 pensii. Care e de fapt explicația și câți bani câștigă lunar

Probabil mulți români se întreabă ce pensii au acum foștii demnitari români. În acest context, nu cu mult timp în urmă, fostul premier al României, Theodor Stolojan, a vorbit despre pensia pe care o primește lunar. Află mai departe ce pensie are politicianul și de ce încasează trei pensii.

Fostul premier al României, Theodor Stolojan, încasează 3 pensii

După cum spuneam, se pare că politicianul român încasează nu mai puțin de trei pensii. Invitat în cadrul emisiunii ”40 de întrebări cu Denise Rifai”, fostul premier al României a vorbit despre pensia pe care o primește de la Parlamentul European, de la statul român, dar și de la banca mondială. Cu toate acestea, Theodor Stolojan nu a dezvăluit o sumă exactă.

Theodor Stolojan a precizat că primește într-adevăr pensie de la Parlamentul European, însă  aceasta este plafonată. Totodată, fostul șef al Guvernului a spus că nu există pensii care să depășească nivelul salariului care îl ai nici la Banca Mondială, dar nici la Parlamentul European.

”Lumea spune: Bine, domne, tie ți-e ușor să vorbești că ai pensie de la Parlamentul European. Eu în România am pensie pe bază de contributivitate, ca oricare dintre cei 5 milioane de pensionari. Am într-adevăr pensie de la Parlamentul European, dar care e plafonată. Nu există pensie în Parlamentul European sau de la Banca Mondială care să depășească nivelul salariului pe care îl ai”, a spus Theodor Stolojan.

Care este motivul pentru care Theodor Stolojan încasează trei pensii

Se pare că fostul premier al României încasează acum de la stat o pensie de 4.900 de lei care, după cum spune chiar el, este mult mai mică decât cea a unui magistrat din România. De asemenea, Theodor Stolojan a explicat și cum încasează celelalte două pensii de la Parlamentul European și de la Banca Mondială.

”În România, am o singură pensie, pe bază de contributivitate, care acum este de 4.900 de lei. În decursul vieții, am avut întotdeauna salariul mai mare decât cel mediu pe economie, uneori mult mai mare. Pensia pe care o am eu acum e mai puțin de o treime din pensia medie a judecătorilor și procurorilor, care e în jur de 18.000-19.000 de lei.

Am o pensie de la Banca Mondială, care e un fond propriu de investiții, format din contribuțiile pe care le-am avut în cei 6 ani cât am lucrat acolo. Și am o pensie de la Parlamentul European, care e procentuală. Nici unul dintre aceste sisteme nu are aberația din România ca pensia să fie cumva mai mare decât salariul pe care l-ai avut”, a dezvăluit fostul premier.

Theodor Stolojan încasează trei pensii
De ce încasează trei pensii Theodor Stolojan

Cum s-a îmbogățit Theodor Stolojan

Tot în cadrul emisiunii de la Kanal D, Stolojan a vorbit și despre cum a reușit să facă bani. Politicianul susține că face parte din clasa de mijloc, iar banii pe care i-a câștigat pe vremea când lucra la Banca Mondială sau când era parlamentar european, i-a investit.

Potrivit fostului premier, la ora actuală are un portofoliu de acțiuni, deoarece majoritatea investițiilor sale au fost în acest sens. Cu toate acestea, Theodor Stolojan nu se oprește acum și are de gând să investească bani în continuare, potrivit viva.ro.