Home » Știri » Propaganda antieuropeană a Rusiei, denunțată de Parlamentul European. Ce răspuns dă Putin

Propaganda antieuropeană a Rusiei, denunțată de Parlamentul European. Ce răspuns dă Putin

Octavian Palade / 24.11.2016, 09:21
Propaganda antieuropeană a Rusiei, denunțată de Parlamentul European. Ce răspuns dă Putin

Parlamentul European critică propaganda antieuropeană dusă de Moscova. Putin afirmă că rezoluţia adoptată de PE este un semn al degradării democraţiei în Vest.

Parlamentul European a criticat propaganda antieuropeană tot mai virulentă din partea Rusiei, într-o rezoluţie prin care cere blocului comunitar să reacţioneze printr-un discurs ofensiv şi să facă din această comunicare strategică o prioritate, transmite RFI, citat de news.ro.

Textul rezoluției nu a trecut neobservat la Moscova.

Parlamentul European s-a arătat extrem de îngrijorat de dezinformarea şi propaganda rusă, menite să slăbească şi să divizeze Uniunea Europeană. Astfel, potrivit rezoluției, Moscova a folosit diferite mijloace, precum postul de ştiri Russia Today, “aşa-numitele agenţii de ştiri”, precum Sputnik, sau chiar “troli” care acţionează pe reţelele de socializare.

În textul rezoluţiei, adoptat cu 304 voturi pentru 179 împotrivă şi 208 abţineri, PE atrage atenția că Moscova injectează sume considerabile în această operaţiune, ori direct, ori prin intermediul companiilor şi organizaţiilor pe care ele controlează.

Mai mult, membrii Parlamentului European au denunţat susţinerea rusă oferită partidelor de extremă dreapta şi forţelor populiste care neagă valorile fundamentale şi democraţiile liberale.

Dezbaterea din Parlamentului European privind “războiul informaţional purtat de Rusia” a fost prima ştire din jurnalele televiziunilor rusești, fiind urmată de subiecte de actualitate internă.

Preşedintele Vladimir Putin a răspuns declarând că această rezoluţie este un semn al degradării ideii de democraţie în Occident.

Instituțiile de presă vizate de acuzaţiile europarlamentarilor au protestat, cu atât mai mult cu cât, în aceeaşi rezoluţie, parlamentarii europeni au denunţat şi propaganda organizaţiilor jihadiste. Redactorul-şef al Sputnik şi Russia Today, Margarita Simonyan, a lansat un apel către ONU, UNESCO, OSCE, Repoters sans Frontieres şi alte organizaţii care apără libertatea presei. Aceasta a afirmat că se teme că media rusă va fi suspendată în Uniunea Europeană.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Dumă a ameninţat că va lua măsuri de retorsiune.