Home » Life & Style » Timp liber » 14 lucruri extraordinare despre România care te vor uimi

14 lucruri extraordinare despre România care te vor uimi

Alexandru Cazacu / 07.06.2021, 10:06
14 lucruri extraordinare despre România care te vor uimi

Situată în spațiul carpato-danubiano-pontic, România este o țară plină de surprize, cu peisaje uimitoare, locuri unice în lume și cu o istorie de mii de ani. Iată câteva lucruri uimitoare despre România, pe care nu multă lume le știe.

Lucruri extraordinare despre România care te vor uimi

După cum spuneam, țara noastră se poate mândri cu multe locuri incredibile. Printre acestea se află și nenumăratele destinații montane, peșteri misterioase, clădiri unice în lume, dar și unele curiozități pe care nu mulți le cunosc. Mai departe îți vom prezenta câteva lucruri extraordinare despre România.

Ei bine, printre curiozitățile României se numără și singurul cimitir vesel din lume, celebru mai ales pentru crucile viu colorate, dar și pentru versurile hazlii pe care le găsim inscripționate pe cruci.

De asemenea, cea mai mare sculptură în piatră din Europa este statuia lui Decebal de la Orșova (55 de metri).

Tot în România, se află și Castelul Peleș, fiind primul castel din Europa iluminat electric în totalitate. Construcția castelului din Sinaia a început în anul 1873. Ba chiar mai mult de atât, Timișoara a fost primul oraș din Europa care a avut iluminat public electric. De asemenea, tot Timișoara a fost și primul oraș european care a introdus tramvaiele trase de cai.

Totodată, Canalul Dunăre-Marea Neagră este situat pe locul al 3-lea în ceea ce privește lungimea unei căi de navigație artificială. De asemenea, în sud-vestul României au fost găsite cele mai vechi fosile de homo sapiens, care, potrivit arheologilor, datează de acum aproximativ 40.000 de ani.

Țara noastră este locul unde trăiește cel mai mare mamifer terestru din Europa, zimbrul.

Lucruri extraordinare despre România
Lucruri extraordinare despre România

Lucruri impresionante despre România

Situată în Subcarpaţii Buzăului, peştera de la Mânzăleşti este cea mai mare peșteră din sare de pe bătrânul continent și a doua la nivel mondial, cu o lungime de 1.337 metri. Incredibila peșteră este parcursă de două pâraie şi prezintă o varietate de formaţiuni divers colorate.

Nu mai puțin de șapte site-uri de pe teritoriul României sunt declarate patrimoniu UNESCO. Mai exact este vorba despre: Delta Dunării, satele transilvanene ce prezinta biserici fortificate, Mănăstirea Horezu, bisericile din nordul Moldovei, Cetatea Sighișoara, bisericile de lemn din Maramureș și fortărețele dacice din Munții Orăștiei.

Potrivit specialiștilor, centrul României se află la 30 de kilometri de Dealu Frumos, la ieşirea din Făgăraş spre Braşov, coordonatele acestui loc fiind: 45 de grade şi 50 de minute latitudine nordică şi 24 de grade şi 59 de minute longitudine estică.

Tot în România se află și cel mai lung defileu din Europa. Mai exact, este vorba despre Defileul Porţile de Fier care are o lungime de aproximativ 140 de kilometri. Ca localizare, defileul are în partea de nord România, iar la sud Serbia. Aici, Dunărea separă Munţii Carpaţi de Balcani.

Fundul Mării Negre este un loc prielnic de fosilizare

Datorită faptului că la adâncimi de peste 200 de metri nu există oxigen, toate epavele care au ajuns pe fundul Mării Negre de-a lungul timpului au fost conservate perfect. De asemenea, Marea Neagră este unică în lume datorită celor două straturi de apă total diferite pe care le conţine. La suprafaţă apa mării este mai dulce, iar la adâncime este sărată.