Home » Life & Style » Timp liber » 9 simboluri naționale ale României mai puțin știute. Ce floare este considerată emblema florală a țării

9 simboluri naționale ale României mai puțin știute. Ce floare este considerată emblema florală a țării

Toader Mihai / 06.10.2021, 12:32
9 simboluri naționale ale României mai puțin știute. Ce floare este considerată emblema florală a țării

Simbolurile heraldice ale unei țări fac parte din identitatea națională, iar stema actuală a României a fost elaborată după decembrie 1989. Cu toate acestea, există și unele simboluri naționale ale României mai puțin știute. Haideți să vedem care sunt acestea.

Simboluri naționale ale României mai puțin știute

România are nu mai puțin de patru simboluri oficiale, definite de Constituție (Drapelul, Ziua Națională, Imnul Național și Stema). Ei bine, după cum spuneam, pe lângă simbolurile naționale ale țării noastre, România mai are câteva simboluri pe care nu mulți le cunosc. Bineînțeles acestea nu sunt definite de Constituția României, însă este bine să știi care sunt ele.

De exemplu, măceșul este considerat a fi floarea națională a României. Evident, această floare nu este singurul simbol al țării noastre, deoarece mai există floarea de colț (specie protejată în România) și bujorul.

Râsul, animal național

Deși este mai răspândit în America de Nord, Siberia și în unele zone din Nordul Europei, Râsul trăiește și în zonele de munte din țara noastră.

Pelicanul alb

Pe lângă râs, România are ca simbol național și o pasăre. Mai exact este vorba despre pelicanul alb. Această pasăre migratoare este întâlnită în sud-estul Europei, în special în Delta Dunării, dar și în unele zone din Mongolia sau Africa.

Simboluri culturale ale României

Cu siguranță, toți românii au auzit de ”căluș”. Cu toate acestea, nu mulți știu că acesta este dansul național al României. Ba chiar mai mult de atât, acesta a intrat în Patrimoniul UNESCO, alături de ”doină”, la 25 noiembrie 2005.

Pe lângă acestea, buciumul (tulnicul) este considerat de asemenea un instrument național. De asemenea, printre simbolurile naționale mai puțin știute ale României se află și clopul, pe care cu siguranță l-ai văzut la diferite costume populare românești.

Simboluri naționale ale României mai puțin cunoscute
Simboluri naționale ale României mai puțin cunoscute

Stejarul – simbol național al României

Acest copac crește de obicei în zona temperată, iar denumirea de stejar ar veni din limba tracă. Ei bine, chiar și stejarul este considerat a fi unul dintre simbolurile naționale ale țării noastre, potrivit 9am.ro.

Simbolurile oficiale ale României

După cum spuneam și în rândurile anterioare, fiecare țară are anumite simboluri naționale precum Drapelul, Ziua națională, Imnul, Stema și Sigiliul. Ei bine, în România, existența acestora este prevăzută în art. 12 din Constituție.

Mai exact, Constituția României arată următoarele:

  • ”Drapelul României este tricolor, culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu.
  • Ziua națională a României este 1 Decembrie. Imnul național al României este „Deșteaptă-te române”.
  • Stema țării și sigiliul statului sunt stabilite prin legi organice”.

Pentru toate națiunile lumii, stema națională este de o importanță deosebită, iar imaginile care se regăsesc pe aceasta evocă istoria unui stat. De asemenea, prin intermediul stemei naționale, tradiția rămâne veșnic vie, iar semnificația sa trezește sentimentul național. Totodată, multe din elementele unei steme naționale sunt sunt fidele trecutului istoric al statului respectiv, fiind recunoscute unanim de toți cetățenii țării. În ceea ce privește heraldica României, aceasta a reflectat din totdeauna starea de fapt din acel moment a țării noastre.