Home » Life & Style » Timp liber » Când e bine să plantezi trandafiri și ce e bine să faci înainte de plantare. Trucuri uimitoare

Când e bine să plantezi trandafiri și ce e bine să faci înainte de plantare. Trucuri uimitoare

Violeta Badea / 16.04.2021, 16:31
Când e bine să plantezi trandafiri și ce e bine să faci înainte de plantare. Trucuri uimitoare

Când e bine să plantezi trandafiri și ce e bine să faci înainte de plantare. Trucuri uimitoare. Nu există grădină fără trandafiri, nu-i așa? Aceste plante minunate ne încântă cu parfumul lor îmbietor, cu petalele fine și pline de culoare. În acest material îți vom dezvălui câteva trucuri care țin de plantarea și îngrijirea lor.

Când e bine să plantezi trandafiri și ce e bine să faci înainte de plantare

Plantarea trandafirilor
Plantarea trandafirilor

Trandafirul este regele florilor și nu are cum să lipsească din grădina ta, dar pentru a te bucura cât mai mult timp de frumusețea lui trebuie să-l îngrijești corespunzător. Cel mai important pas pentru a face acest lucru este plantarea. Astfel, este foarte importană alegerea butașilor. Cel mai recomandat este să-i cumperi de la magazinele de specialitate pentru a te asigura că vei avea niște trandafiri sănătoși.

Majoritatea comercianților oferă și indicații de îngrijire a plantelor. Cum îți dai seama că nu ești păcălit? Ei bine, trebuie să știi că un trandafir sănătos are o culoare de verde intens și nu are urme de lovituri sau zgârieturi la nivelul ramurilor. De asemenea, butașii luați de la surse de încredere sunt ambalați corespunzător.

Astfel, aceștia vor avea rădacina împachetată în rumeguș care are rolul de a păstra umiditatea. Este foarte important ca ambalajul care se află pe rădăcină să nu fie rupt, deoarece lipsa umidității poate duce la moartea trandafirului. Aceasta este foarte importantă pentru plantă, ba chiar se recomandă ținerea trandafirului în apă cel puțin o oră sau două înainte de plantare.

Trucuri uimitoare

Plantarea butașilor de trandafiri se poate face primăvara sau toamna. Dacă alegi să îi plantezi primăvara,atunci sunt indicate lunile martie sau aprilie. În schimb, dacă alegi sa îi plantezi toamna, atunci te poți ocupa în septembrie sau octombrie. Trandafirii se plantează într-un loc luminos, deoarece adoră soarele să căldura.

Plantele nu trebuie să fie înghesuite, iar rădăcina lor trebuie să fie acoperită de cât mai mult pământ. Un alt pas important este mocirlirea butașilor. Aceasta se face prin adăugarea unor cantități egale de apă și de pământ într-o galeată încăpătoare. La acestea se adaugă și o cantitate suficientă de îngrășământ natural. Butașii se introduc în această compoziție, iar rădăcina trebuie să fie complet acoperită de acest amestec.

Fiecare trandafir se poziționează într-o groapă de circa 40 de cm, într-o poziție cât mai dreaptă. Trandafirul se ține fixat în această poziție în timp ce umpli groapa cu pământ și îngrășământ. După ce au fost plantați, trandafirii se udă foarte bine zilnic. Operațiunea de udare se repetă timp de două sau de trei săptămâni. Bineînțeles, nu facem acest lucru dacă vremea este rece sau plouă.

Tipuri de trandafiri

Gradina de trandafiri
Gradina de trandafiri

Din punct de vedere al modului de creștere există mai multe tipuri de trandafiri:

  • trandafiri mici – au coroana ca o tufă, la nivelul solului
  • trandafiri cu trunchi și coroană – au un trunchi înalt de circa 1,20 – 1,50 metri, care se continuă cu o coroană formată din patru sau șase ramuri
  • trandafiri cățărători – au ramuri lungi de circa doi sau patru metri
  • trandafiri pletoși