Home » Life & Style » Sfaturi pentru cultivarea plantelor comestibile, inclusiv a florilor

Sfaturi pentru cultivarea plantelor comestibile, inclusiv a florilor

Ileana Mladinoiu / 07.03.2021, 12:06
Sfaturi pentru cultivarea plantelor comestibile, inclusiv a florilor

În ultimii ani, amenajarea unui “teritoriu comestibil” a devenit foarte populară și din motive întemeiate. Concepută pe același principiu ca peisajul ornamental, include în schimb plante ale căror fructe sau frunze pot fi consumate.

Cum nu toată lumea are spațiul necesar pentru amenajarea “teritoriului comestibil”, adică o grădină mare, ci doar o verandă, o terasă, un mic colț pe acoperișul unei clădiri sau chiar un pervaz simplu, va fi nevoie să vă rezumați la cultivarea în aceste locuri a plantelor ce se pot consuma.

Pentru a crește legume/flori/plante comestibile în containere sau jardiniere trebuie ca ele să fie prevăzute cu orificii de drenaj, solul folosit să fie de de calitate, soarele să le mângâie  timp de 6-7 ore. Sigur că nu vor lipsi semințele sau răsadurile pentru legume, flori/plante.

În aceste containere sau jardiniere, veți pune un amestec de ghiveci care include ingrediente cu o bună retenție a apei, cum ar fi mușchiul sphagnum, nuca de cocos, scoarță și vermiculită.

Metode de cultivare a plantelor comestibile

Ghivecele pentru cultivarea plantelor comestibile

Folosiți ghivecele de flori pentru a planta în ele verdeață cu frunze decorative, mai degrabă decât flori efemere. Cultivați Monstera Adansonii (“planta de brânză elvețiană”), cicoare bio și ierburi proaspete, astfel încât veți avea o mulțime de ingrediente pentru a prepara salate delicioase. Luați în considerare creșterea florilor comestibile, cum ar fi panseluțele, pentru garnitură.

Pungile de plastic pentru închiderea legumelor

Luați o pungă de plastic reutilizabilă robustă, faceți câteva găuri în ea pentru drenare și creați fante pentru ventilație, apoi umpleți-o cu amestec organic de ghiveci. O puteți folosi pentru a planta roșii, ardei și chiar andive. Apoi puneți-o într-un colț însorit al casei, de preferință lângă o fereastră. Udați plantele în mod regulat pentru a menține solul umed (peste chiuvetă în caz de picurare).

Sfaturi pentru cultivarea plantelor comestibile
Sfaturi pentru cultivarea plantelor comestibile

Cutiile de tablă/conservele

Transformați conservele goale într-o „grădină” de plante comestibile. Folosiți-vă creativitatea pentru a le picta în cele mai frumoase culori. Umpleți-le cu sol bun și cultivați ierburi aromate pe un pervaz însorit.

Borcanele de sticlă

Este foarte simplu să înmuiați câteva linguri de semințe de fasole sau cereale în apă într-un borcan de sticlă acoperit cu muselină. Scurgeți apa și umpleți borcanul de două ori pe zi. Germenii vor fi vizibili în doar câteva zile. Aceștia vor fi adăugați în salate pentru a le oferi mai mulți nutrienți.

Sfaturi de udare pentru plantele de containere

Înainte de toate, nu uitați să plantați culturi sezoniere. De aceea, citiți cu atenție instrucțiunile de pe pachetele de semințe. Amintiți-vă că plantele cultivate în containere tind să se usuce mai repede decât acele puse direct în pământ. Plantele din ghivece trebuie udate cu generozitate și temeinic.

În cele din urmă, rețineți că plantele din ghivece își pierd nutrienții mai repede decât cele plantate direct în pământ. Elementele nutritive sunt amestecate prin orificiile de drenaj în timpul udării, deci trebuie fertilizate în mod constant cu îngrășăminte comerciale sau organice.

Florile comestibile ne pot încânta papilele gustative și pupilele. Colorate, ele aduc bucurie și arome surprinzătoare în farfuriile noastre. De asemenea, sunt adesea foarte hrănitoare. Cu toate acestea, ar trebui folosite mai mult sub formă de condiment decât ca hrană. Într-adevăr, unele sunt bombe parfumate, încât o cantitate mică este suficientă. Altele ar trebui consumate cu măsură.

Ileana Mlădinoiu