Home » Life & Style » Timp liber » Care este de fapt secretul pentru o viață fericită. Un studiu al Universității Harvard, care a durat 80 de ani, dezvăluie totul

Care este de fapt secretul pentru o viață fericită. Un studiu al Universității Harvard, care a durat 80 de ani, dezvăluie totul

Alexandru Cazacu / 06.08.2021, 16:34
Care este de fapt secretul pentru o viață fericită. Un studiu al Universității Harvard, care a durat 80 de ani, dezvăluie totul

Universitatea Harvard a realizat un studiu vreme de 80 de ani, iar rezultatele au scos la iveală care ar putea fi secretul pentru o viață fericită. Află în următoarele rânduri, care sunt cele mai importante aspecte din viața noastră la care trebuie să fim atenți.

Care este secretul pentru o viață fericită

Cele două studii, (Grant și Harvard) axate pe dezvoltarea adulților, au urmărit mai multe sute de persoane pe parcursul vieți lor, analizând toate aspectele acestora. şi au analizat diferite aspecte ale acestora. Iată ce au descoperit oamenii de știință.

Cu toate că răspunsul este mult mai complex, se pare că cei mai fericiți dintre participanții la studiu, pe parcursul vieții lor s-au concentrat pe trei aspecte: obținerea succesului pe termen lung, inteligența emoțională și relațiile, se arată într-un articol publicat de theladders.com.

Când a început proiectul și cum s-au desfășurat studiile

Proiectul a fost început în anul 1938 de către cercetătorul Dr. Arlie Bock, de la școala de medicină a Universității Harvard. Studiul a fost inițiat cu 268 de bărbați aflați în anul doi de studiu de la aceeași facultate, care au fost de acord să fie subiectul unor măsurători fizice și psihice, să răspundă unor chestionare și interviuri pe tot parcursul vieții lor. Toate acestea aveau ca scop să îi ajute pe cercetători să afle secretul pentru o viață mai bună.

Ei bine, se pare că schimbările cele mai mari au venit atunci când participanții aveau în jur de 40 de ani. De exemplu, unul dintre cei 268 de bărbați a devenit președintele Statelor Unite (John F. Kennedy), unul un autor de succes, iar alți patru dintre aceștia au candidat pentru Senatul SUA. Pe de altă parte, mulți alții s-au confruntat cu tragedii sau cu drame în dragoste.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că primul factor important pentru o viață mai bună era reprezentat de succesul bazat pe termen lung. Cercetătorii au observat că dacă se uitau la un anumit moment din viața oricăruia dintre participanți, studiul era înșelător. Așadar, cei care au participat la studiu, au trecut prin bune și rele pe parcursul vieții lor, iar eșecurile anterioare nu fost neapărat un indicator al unui viitor fără succes, potrivit Business Magazin. Ba chiar mulți dintre cei care au trecut prin greutăți s-au concentrat pe a merge mai departe și au ajuns oameni de succes.

Care este secretul pentru o viață fericită
Care este secretul pentru o viață fericită. Ce au descoperit cercetătorii de la Harvard

Inteligența emoțională și relațiile apropiate

De asemenea, studiul a arătat că cei care puteau răspunde problemelor din viață într-un mod optimist erau mai sănătoși atât emoțional, cât și fizic, față de cei care s-au împotmolit în problemele cotidiene.

Unii dintre participanții la studiu s-au chinuit cu răspunsurile la emoțiile lor în tinerețe, însă cercetătorii au demonstrat că inteligența emoțională poate fi îmbunătățită o dată cu trecerea anilor. Pe de altă parte, alți participanți au început cu o inteligență emoțională bună, însă mai târziu au dezvoltat obiceiuri distructive. Cu toate acestea, se pare că inteligența emoțională a avut un rol important în succesul personal și profesional.

Ulterior, studiile au demonstrat că relațiile cu însemnătate au rolul cel mai important pentru a avea o viață mai bună. De asemenea, se pare că există o legătură directă între nivelul de fericire din relațiile apropiate și sănătatea noastră. Adică, relațiile puternice pot să ajute la întârzierea declinului nostru fizic și psihic.