Home » Life & Style » Timp liber » Cascada Vadu Crișului, una dintre cele mai spectaculoase cascade din România. Cum se ajunge aici și ce mai poți vizita în zonă

Cascada Vadu Crișului, una dintre cele mai spectaculoase cascade din România. Cum se ajunge aici și ce mai poți vizita în zonă

Alexandru Cazacu / 28.06.2021, 11:17
Cascada Vadu Crișului, una dintre cele mai spectaculoase cascade din România. Cum se ajunge aici și ce mai poți vizita în zonă

În România există nenumărate obiective turistice cu peisaje spectaculoase pe care le poți vizita. Printre acestea se află și Cascada Vadu Crișului, din Munții Pădurea Craiului. Află mai departe cum poți ajunge aici, dar și ce mai poți vizita în această zonă.

Cascada Vadu Crișului, una dintre cele mai spectaculoase cascade din România

Situată într-un într-un cadru natural deosebit din Munții Pădurea Craiului, Cascada Vadu Crișului se află pe malul stâng al Crișului Repede, aproape de intrarea în peștera Vadu Crișului. Aceasta are o cădere de 9 metri, care ajunge într-un bazin spectaculos săpat de apă în calcar, după care ajunge în Crișul Repede.

Fiind declarată împreună cu peștera cu același nume rezervație naturală, Cascada Vadu Crișului este una dintre cele mai frumoase din țara noastră și datorită cadrului natural incredibil în care este situată.

Cum se poate ajunge la Cascada Vadu Crișului

Ei bine, la baza cascadei se poate ajunge pe o cărare destul de abruptă, de unde turiștii pot admira de aproape căderea de apă. Ba chiar mai mult de atât, Cascada Vadu Crișului poate fi admirată și de turiștii care călătoresc cu trenul pe ruta Oradea-Cluj. Mai exact, puteți ajunge la cascadă în următoarele moduri:

  • Cu trenul pe ruta Cluj-Oradea, până la halta Peștera
  • Tot cu trenul până la Vadu Crișului sau Șuncuiuș, apoi pe jos pe lângă calea ferată (aproximativ 2 km), până la halta Peștera.
  • Cu mașina dinspre Vadu Crișului. Vizitatorii își pot lăsa mașina lângă terenul de fotbal din Vadu Crișului și pe urmă să meargă pe lângă calea ferată sau să urmeze noul traseu turistic Cerc Roșu.
  • De asemenea, se poate ajunge cu mașina dinspre Șuncuiuș: puteți lăsa mașina în fața gării din Șuncuiuș și pe urmă să mergeți pe jos pe lângă calea ferată (aproximativ 2 km), până la halta Peștera.

De asemenea, cei care doresc să ajungă în această zonă, trebuie să știe că în Vadu Crișului mai pot vizita peștera sau pot face trasee de via ferrata. În zonă există pensiuni, campinguri, dar și posibilitatea de cazare la cort, în pădure.

Cascada Vadu Crișului, una dintre cele mai spectaculoase din România
Cascada Vadu Crișului, una dintre cele mai spectaculoase din România

Cascada Vadu Crișului ar putea să ia locul cascadei Bigăr

După ce cascada Bigăr s-a prăbușit parțial, Vadu Crișului ar putea să-i ia locul în preferințele turiștilor, fiind puțin mai înaltă dar la fel de spectaculoasă. Între Bigăr și cascada Vadu Crișului din Bihor există asemănări, însă când vine vorba despre clasamente, oamenii au păreri diferite. Unii sunt de părere că Bigărul este mai spectaculos, chiar dacă nu este atât de înalt. Pe de altă parte, alții susțin că Cascada Vadu Crișului este cea mai frumoasă cascadă din țara noastră. Cu toate acestea, cert este faptul că amândouă sunt deosebite și merită vizitate.

După cum spuneam și mai sus, accesul către cascadă se poate face pe un traseu marcat, pe malul stâng al Crișului Repede, prin pădure. Acesta este prevăzut cu lanțuri, pentru ca turiștii să îl poată parcurge în siguranță. Cei care vizitează cascada sunt de părere că traseul este foarte ușor și interesant, având de toate.