Home » Life & Style » Timp liber » Ce nu e bine să faci când fulgeră. 7 lucruri pe care e important să le știi

Ce nu e bine să faci când fulgeră. 7 lucruri pe care e important să le știi

Violeta Badea / 16.03.2021, 15:21
Ce nu e bine să faci când fulgeră. 7 lucruri pe care e important să le știi

Ce nu e bine să faci când fulgeră. 7 lucruri pe care e important să le știi. O furtună poate face victime, mai ales dacă este însoțită de fulgere și tunete. De aceea, este bine să știi ce ai de făcut în aceste situații extreme. În acest articol vă vom prezenta câteva sfaturi utile.

Evita campurile deschise
Evita campurile deschise

Ce nu e bine să faci când fulgeră

Îți este frică de tunete și de fulgere? Ei bine, ai și de ce! În fiecare an, mii de oameni își pierd viața din cauza acestor fenomene meteo extreme. Cei mai expuși sunt oamenii surprinși în mijlocul câmpului, precum agricultorii. Cei care au trecut prin asemenea experiențe neplăcute si au reușit să supraviețuiască sunt mai puțini, dar au rămas cu anumite traume.

De aceea, e foarte bine să știi ce e de făcut atunci când ești în pericol iminent de a fi lovit de fulger, adică atunci când ești în câmp deschis pe furtună cu descărcări electrice. De asemenea, există riscul de a fi lovit chiar și în interorul unei clădiri, dacă există un geam deschis. În continuare îți vom arăta câteva sfaturi foarte utile, care îți pot salva viața în vazul unei furtuni violente.

7 lucruri pe care e important să le știi

Nu este bine sa folosesti umbrela
Nu este bine sa folosesti umbrela

1. Verifică prognoza meteo

În medicină se spune că cel mai bun tratament este prevenția. Ei bine, același lucru este valabil și aici. Este foarte important să verifici prognoza meteo și apoi să pleci de acasă. Dacă se anunță furtună, atunci este mai bine să eviți deplasările.

Pentru cei care se ocupă cu agricultura este recomandat să nu meargă pe câmp la lucrări. În cazul în care nu ai acces la internet sau la prognoza meteo, privește cerul și dacă sunt nori serioși, pare că va ploua. Astfel, e mai bine să nu ieși din casă și să amâni puțin treburile pe care le aveai de făcut.

2. Evitați obiectele de metal

Dacă ești deja pe stradă și începe o furtună, trebuie să ai mare grijă să nu ai la tine obiecte de metal. Nu sunt indicate umbrelele, cheile, undița sau orice alt obiect de acest gen. De asemenea, nu sta pe lângă utilaje, mașini sau garduri.

3. Evită conductorii de electricitate

Nu e bine sa atingi echipamente electrice în timpul furtunii, deoarece aceasta este calea cea mai simplă de a ajunge la tine. De asemenea, nu este recomandat să folosești telefonul mobil în timpul furtunii, deoarece reprezintă o problemă de sănătate publică.

4. Evitați apa sau înotul

Este bine să eviți contactul cu apa în timpul furtunii, deoarece aceasta reprezintă un excelent conductor și electricitatea din trăsnet poate ajunge imediat la tine. De asemenea, nu este recomandat sub nicio formă înotul sau pescuitul.

5. Adăpostește-te undeva

Dacă ești pe stradă și a început furtuna, atunci trebuie să alergi imediat spre un adăpost. Dacă ești undeva la înălțime este indicat să cobori. În cazul în care ești în mijlocul câmpului și nu există ceva mai înalt, atunci este recomandat să te ghemuiești. De asemenea,în cazulîn care ești într-un grup, depărtează-te de ceilalți oameni, deoarece acest lucru îți poate salva viața. Explicația este accea că electricitatea nu se va mai transfera de la unul la altul.

6. Nu te adăposti niciodată sub un copac

Cei mai mulți dintre noi avem tendința să fugim sub copaci când începe furtuna. Acest lucru este eronat, mai ales dacă aceasta este însoțită de tunete și fulgere. Trebuie să găsești un adăpost mult mai sigur, copacul este cel mai periculos loc. Specialiștii ne spun că aceștia nu fac altceva decât să atragă descărcările electrice.

7. Fii atent la părul tău

Dacă ești pe stradă și te-a prins furtuna, primul lucru la care trebuie să fii atent este părul tău. Da, ai auzit bine! Explicația este următoarea: părul se ridică în creștetul capului și se electrizează, astfel orice fulger reprezintă un pericol uriaș pentru viața ta.