Home » Life & Style » Timp liber » Ce rugăciune e bine să spui în ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie. Alungă greutățile sufletești

Ce rugăciune e bine să spui în ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie. Alungă greutățile sufletești

Manolică Anca / 22.10.2021, 14:28
Ce rugăciune e bine să spui în ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie. Alungă greutățile sufletești

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este prăznuit în fiecare an pe 26 octombrie. În ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie, credincioșii țin post și înalță o rugăciune puternică, menită să le aducă iertarea păcatelor și alungarea greutăților sufletești.

De ce i se spune Izvorâtorul de Mir

Sfântul Dumitru este considerat în credința populară patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Acesta a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), după moartea tatălui său, devenind guvernator al Tesalonicului, datorită numeroaselor sale calități.

Imediat după moartea tatălui său, a fost chemat de împăratul Maximian și i-a fost încredințat Tesalonicul, cu porunca de a-l curăţa de creştini: „Păzeşte patria ta şi s-o cureţi de necuraţii creştini, ucigându-i pe toţi cei care cheamă numele lui Iisus Hristos Cel răstignit” (Vieţile Sfinţilor). Sfântul Dimitrie a încălcat acest ordin și a început să propovăduiască Evanghelia în cetate, Lucru ce l-a mâniat extrem de tare pe împăratul Maximian.

Mărturisind ferm că este creştin și defăimând închinarea păgânească, el a fost închis. În ziua de douăzeci şi şase octombrie au intrat ostaşii în temniţa în care fusese aruncat şi, găsindu-l stând la rugăciune, l-au împuns cu suliţele şi l-au ucis. În noaptea următoare, trupul Sfântului Mucenic a fost luat și îngropat de către creștini.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Deasupra mormântului au zidit o mică bisericuță în care se săvârşeau multe minuni. Aici a intrat prefectul Iliricului, Leontie, şi în timp ce se ruga, s-a vindecat de boala care îl chinuia de atât de multă vreme. Pentru aceasta, Leontie a mulţumit lui Dumnezeu şi Sfântului Mucenic Dimitrie şi, în locul acelei bisericuțe, a zidit una mai mare şi mai frumoasă.

În timp ce s-a săpat temelia, au fost găsite moaştele Sfântului Dimitrie, din care izvora mir bine mirositor, întreaga cetate umplându-se de mireasmă. De aceea, i se mai spune Sfântul Mucenic Dimitrie şi Izvorâtorul de Mir.

Rugăciune în ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de Mir

Rugăciunile către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir au adus numeroase împliniri în viețile creștinilor, alungând din preajma lor ura, răzbunarea și viclenia dușmanilor. La fel de puternică este și rugăciunea din ajunul sărbătorii Sfântului Dimitrie. Alină suferința sufletească și trupească și ajută spiritul să se apropie de Dumnezeu.

„O, răbdătorule de chinuri al lui Hristos, Izvorâtorule de mir, Sfinte Mare Mucenic Dimitrie, aceasta rugăciune pe care ți-o aduc acum ție, te rog să o primești și să mă păzești de bolile sufletești și trupești, de vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți, iar cu rugăciunile tale bineprimite de Dumnezeu, ajută-mă ca, împreună cu tine, în veacul ce va să fie, să-I cântăm Lui: Aliluia!

Sfinte Dimitrie, roagă-te pentru noi!

Te rog fierbinte pe Tine, Tată Ceresc, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pe Tine, Sfinte Duh, în fața Ta, Preasfântă Treime și a Maicii Preacurate, să mă ierți pentru tot ce am gresit cu gandul, cu vorba sau cu fapta, cu stiinta sau fara de stiinta, cu voie sau fara de voie, acum, in trecut sau altadata. Îi iert și îi binecuvântez pe toți cei ce mi-au greșit cu gandul, cu vorba sau cu fapta, cu stiinta sau fara de stiinta, cu voie sau fara de voie, acum, in trecut sau altadata. Facă-se Voia Ta, Doamne, pentru noi toți! Amin!”