Home » Life & Style » Timp liber » Ce s-ar putea întâmpla cu Bucureștiul în următorii 50 de ani. Avertismentul crunt al specialistului

Ce s-ar putea întâmpla cu Bucureștiul în următorii 50 de ani. Avertismentul crunt al specialistului

Alexandru Cazacu / 07.06.2022, 09:44
Ce s-ar putea întâmpla cu Bucureștiul în următorii 50 de ani. Avertismentul crunt al specialistului

Un cunoscut climatolog este de părere că, dacă nu se iau măsurile corespunzătoare de adaptare la schimbările climatice, în cel mult cinci decenii, Bucureștiul nu va mai putea fi locuit decent. Află în continuarea articolului curent ce s-ar putea întâmpla cu capitala României în următorii 50 de ani. Specialiștii spun că intensitatea furtunilor devine din ce în ce mai îngrijorătoare.

Ce s-ar putea întâmpla cu Bucureștiul în următorii 50 de ani

În această perioadă, furtunile sunt normale atât în București, cât și în alte orașe din România. Cu toate acestea, intensitatea lor devine din ce în ce mai îngrijorătoare, spune climatologul Roxana Bojariu, potrivit jurnaliștilor RFI. Expertul în climatologie susține că intensitatea furtunilor este mai mare față de cum era acum câteva decenii. Se pare că acest lucru se întâmplă din cauza schimbărilor climatice.

„Această intensitate sporită, cu episoade cu ploi foarte abundente, de exemplu, poate fi pusă în legătură cu schimbarea climei, pentru că o atmosferă mai caldă în medie conține o cantitate sporită de vapori de apă, vapori de apă care se evaporă din ce în ce mai mult de la suprafața mai caldă a mărilor, a oceanelor, dar și din solul încălzit din ce în ce mai mult, pe măsură ce intrăm în vară și atunci, pe această încărcătură sau disponibilitate de vapori de apă, în condiții specifice, evident că poți să ai ploi foarte abundente”, a declarat pentru sursa citată Roxana Bojariu.

În 50 de ani, Bucureștiul nu va putea fii locuit în mod decent

În plus specialistul atrage atenția că, în cel mult 50 de ani, în Capitală nu se va mai putea duce o viață decentă, din cauza poluării. În opinia climatologului, principalii factori sunt, printre altele, dezvoltarea haotică, izolarea solului, traficul, dar și spațiile verzi din ce în ce mai mici.

„Cu dezvoltarea haotică, cu izolarea asta a solului, cu suprafețe de spații verzi din ce în ce mai mici și cu traficul ăsta, pentru că și el vine cu probleme, pentru că pe lângă aportul de căldură, care poate fi mai mult sau mai puțin important, avem de-a face și cu poluarea locală, care împreună cu stresul termic, multiplică de fapt efectele stresului termic și ai probleme de sănătate publică foarte mari”, explică climatologul.

Ce s-ar putea întâmpla cu Bucureștiul
Ce s-ar putea întâmpla cu Bucureștiul până în 2070

„Infrastructura risipește mai mult decât efortul cetățeanului”

În plus, Roxana Bojariu este de părere că locuitorii Capitalei trebuie să aibă posibilitatea de a alege și o cale mai „verde” de a trăi. Cu toate acestea, dacă încercăm să facem economie la energie sau la apă, vom observa că infrastructura risipește mai mult decât efortul cetățenilor, mai spune expertul în climatologie.

„Pe urmă, transportul public e o mare problemă. Nu poți să silești omul doar pentru o chestie abstractă să se chinuie într-un transport public care nu este bun, nu este cel necesar unui astfel de mare oraș, deci omul poate să aleagă transportul public, dar dă-i condițiile și posibilitatea să aleagă”, a adăugat specialistul.

Deși au început să se rezolve unele dintre aceste probleme și în București, deceniile din urmă și-au spus cuvântul. Conform spuselor climatologului, deși am avut o șansă a dezvoltării mai armonioase, am ales să mergem pe calea unui urbanism haotic.