Home » Life & Style » Timp liber » Ce spun ursitoarele la botez și ce semnificație are apariția lor

Ce spun ursitoarele la botez și ce semnificație are apariția lor

Bucur Ioana / 25.11.2020, 13:32
Ce spun ursitoarele la botez și ce semnificație are apariția lor

Se crede că destinul copilului este dictat de ce spun ursitoarele la botez. Născute din mitologia românească, domnițele în rochii de zâne sunt nelipisite de la petrecerile de creștinare a bebelușilor. Ce semnificație are apariția lor.

Ce spun ursitoarele la botez

Se spune că viața, destinul, norocul unui bebeluș sunt influențate de ceea ce spun ursitoarele la botez. Figuri născute din mitologia româneasă, ursitoarele au devenit apariții aproape obligatorii la petrecerile de creștinare ale copiilor. Costumele colorate, dansurile sunt un simplu „ambalaj” pentru adevăratul cadou.

Spectacolul oferit de ele aduce un strop de magie unuia dintre cele mai emoționante evenimente dintr-o familie, iar toți ochii invitaților sunt ațintiți asupra zânelor colorate. De aceea, ce spun ursitoarele la botez este unul dintre cele mai importante părți ale show-ului. Mesajele ursitoarelor sunt construite în funcție de dorințele părinților, textul conținând detalii din viața familiei, cu glume și dezvăluiri ce să-I amuze pe invitați.

Actrițele de la BluParty au dezvăluit, pentru qbebe.ro, cum aleg mesajele, dând câteva exemple de urări în versuri pe care le fac celor mici:

Ursitoare 1: Eu îi ursesc așa, acela ce veșnic o va iubi să fie frumos foc! Inima să-ți stea în loc împreună când îi vezi.
Ursitoare 2: Da… ai sărit la frumusețe. Eu îi dărui bunătate, s-o călăuzească-n toate!
Ursitoare 3: Bunătatea nu-i completă dacă generoasă nu e și să aibă și cu ce! O avere ca-n povești!

Ce spun ursitoarele la botez pentru a alunga răul din viața bebelușului

În  general, mesajele dau glas gândurilor bune, legate de înțelepciune, abilități sociale, frumusețe, profesie, respect, sănătate, iubire sau familie. Însă nu tot ce spun ursitoarele la botez sunt lucruri pozitive. De cele mai multe ori, își va face apariția și o ursitoare rea. Ea are replici răutpcioase, dar care aduc mereu zâmbetul pe buzele invitaților. De fiecare dată, este redusă la tăcere, pentru că, la fel ca în basme, binele trebuie să învingă mereu. Alungarea ursitoare rea de la petrecere reprezintă alungarea răului din viața celui mic.

Tradiția spune că nașa este cea care cheamă ursitoarele la pătuțul celui mic
Tradiția spune că nașa este cea care cheamă ursitoarele la pătuțul celui mic

Ce semnificație are apariția ursitoarelor

În afară de ceea ce spun ursitoarele la botez, chiar și apariția lor are o semnificație aparte. Potrivit tradiției populare, cele trei ursitoare simbolizează cele trei aspecte din viața copilului: cea mică reprezintă luna în care s-a născu, cea mijlocie, ziua, iar cea mare, ora la care a venit pe lume.

În mitologia românească, ursitoarea avea darul de a hotărî soarta omului, chiar de la naștere. Ele au fost preluate din mitologia greacă, unde poartă numele de Moirae. Ursitoarele erau văzute ca fiind înlocuitoare ale memei, spirite ce pot fi auzite, câteodată, dar care nu se arătau niciodată.

Nașa copilului este cea care cheamă ursitoarele

Tradiția spune că nașa este cea care cheamă ursitoarele la pătuțul celui mic. În a treia noapte de viață a copilului, nașa trebuie să le aștepte pe ursitoare cu o masă pe care care să așeze prăjituri, bomboane, vin, apă, flori și orice altceva crede că le-ar plăcea zânelor. Ele apar mereu noaptea, la poarta casei în care dorm mama și bebelușul și prezic viitorul nou-născutului. În următoarea dimineață, nașa întreabă mama despre visul său și îi zice dacă au venit ursitoarele, și ceea ce au prezis. Obiceiul se păstrează și în zilele noastre, dar adaptat noii realități. Astăzi, ofrandele se așează la fereastra salonului maternității.

După unele credințe, ursitoarele se numesc

  • Ursitoarea – cea mai mare dintre ele, este cea care ține fusul și furca,
  • Soarta – cea care-i prezice destinul pruncului,
  • Moartea – cea care-i curmă firul vieții. Se spune că „firul vieții” le este dat ursitoarelor de Dumnezeu, iar acestea trebuie să îl așeze pe pământ, punând pe el toate întâmplările pe care le va avea omul de-a lungul vieții, de la care acesta nu se va putea abate cu niciun chip.