Home » Life & Style » Timp liber » Cea mai bună ruladă de batal. Rețeta unui expert în alimentație publică

Cea mai bună ruladă de batal. Rețeta unui expert în alimentație publică

Ileana Mladinoiu / 11.04.2021, 12:48
Cea mai bună ruladă de batal. Rețeta unui expert în alimentație publică

Gătitul este o artă care, pe lângă talent, cere multă muncă, pasiune și, înainte de toate, dorința de a învăța. Un vechi proverb românesc sună  convingător: “Nimeni nu s-a născut învățat”.

Aducem în prim-plan rețeta ruladei de batal, pentru că tot se apropie sărbătorile pascale. Poate că tinerelor gospodine termenul batal le este mai puțin cunoscut. În cazul acesta, le explicăm că batalul este în realitate berbecul castrat în vederea îmbunătățirii calității cărnii și a lânii.

Multe persoane spun că nu iubesc nici carnea de miel, darămite să se mai gândească la cea de berbec/batal. Rețeta de mai jos, rulada din carnea acestui animal, le va schimba complet părerea, mai ales că aparține profesorului Stere Stavrositu, specialist cu o experiență de șase decenii în alimentația publică.

Cum se pregătește rulada de batal

Sunt specificate și cele 10 porții ce se pot găti din 2 kg de carne de batal.

Rulada de batal
Rulada de batal

Ingredientele necesare:

-2 kg carne (pulpă);

-100 ml ulei sau untură;

-100 ml vin;

-50 g usturoi;

-piper, foi de dafin, cimbru după gust

Pentru sos:

-1 kg ceapă;

-1 kg rosii;

-400 g ardei gras;

-150 ml ulei;

-50 ml vin;

-piper și sare după gust

Mod de preparare:

Se spală carnea (pulpa) și se lasă să se zvânte. Se desface apoi cu cuțitul, se bate cu ciocanul de șnițele. După ce se întinde, se sărează și se condimentează cu piper, cimbru și usturoi după gustul fiecăruia.

Urmează presatul cu palma, rulatul și legatul în spirală cu sfoară, bucată mare, sau în câteva locuri. Se așează preparatul într-o tavă cu ulei și adaos de apă. Se introduce la cuptor, iar în timpul înăbușirii se stropește cu sosul format.

Spre sfârșit se adaugă foile de dafin și vinul pe care-l stropiți pe toata suprafața cărnii. Când este gata înăbușită și bine pătrunsă, se scoate din cuptor, se lasă la rece, acoperită. Se îndepărtează sfoara, se porționează și se menține în sosul format.

Sosul pentru ruladă

Se curăță ceapa, se spală și se taie mărunt. La fel procedați cu ardeiul gras, numai că-l veți tăia în felli subțiri în lungime. Se înăbușă totul în ulei cu adaos de apă. Adăugați roșiile tăiate sferturi, avâng grijă să fie roșii de calitate, piperul și apă. Se aduce la fierbere pentru aproximativ 15-20 de minute.

Când sosul este gata, se pune peste rulada porționată. Se pun împreună la fiert încă 10 minute. La sfârșit, se verifică gustul.

Când se va așeza masa, pe fiecare farfurie, depinde câte porții folosiți, se pune porția de ruladă cu sos. Ea poate fi asezonată cu diverse garnituri de legume și orez, după preferință.

Conform libertatea.ro, în 1975, Richard Nixon a răspuns invitaţiei lansate de Nicolae Ceauşescu de a vizita România şi de a lua prânzul împreună.

Richard Nixon l-a servit pe Nicolae Ceauşescu, în 1969, în timpul vizitei preşedintelui României în SUA, cu muse de crab şi friptură de vită, iar când a vizitat ţara noastră a mâncat cremă de ciuperci şi ruladă de berbec castrat/batal.