Home » Life & Style » Timp liber » Ceașca ideală de cafea ar putea fi creată de matematicieni

Ceașca ideală de cafea ar putea fi creată de matematicieni

George Stanciu / 16.11.2016, 12:16
Ceașca ideală de cafea ar putea fi creată de matematicieni

Matematicienii sunt cu un pas mai aproape de a înțelege de ce este nevoie pentru o ceașcă perfectă de cafea. 

O serie de calcule complexe au dezvăluit o parte din secretele proceselor care stau în spatele extracției cafelei de către un filtru. Asta i-ar putea ajuta pe băutorii de cafea să își creeze o băutură cât mai optimizată.

Cafeaua are aproximativ 1.800 de componente chimice și este una dintre cele mai savurate băuturi din lume, câteva miliarde de cești fiind băute de oameni zilnic. Cu toate că termenul de ”cafea perfectă” este subiectiv, doi matematicieni de la University of Limerick și de la University of Portsmouth oferă o înțelegere mai bună asupra parametrilor ce influențează produsul final.

Experimentul lor a analizat efectul boabelor de cafea asupra gustului cafelei, și aceștia au descoperit că există două procese de extracție: unul presupune ca extracția să se facă la suprafața boabelor și este rapid, iar celălalt, mai lent, asigură extracția cafelei din interior, arată bbc.co.uk.

Se știe deja că mărunțirea prea fină a cafelei rezultă în cafea foarte amară, deoarece foarte multă cafea este extrasă din boabele măcinate. Măcinarea mai grunjoasă conduce la o cafea slabă și chiar apoasă. Aceste observații au fost transformate într-unele cantitative de către echipă.

Astfel, conform cercetătorilor, nu ar trebui să mai spui că ”o să macin cafeaua atât de fin”, ci o să afirmi că ”vreau atât de multă cafea extrasă din boabe, iar asta e mărimea exactă de fragmente pe care o doresc”. Astfel, băutorii de cafea ce își macină singuri boabele vor reuși să optimizeze modul în care își prepară băutura, dimineața.

Experimentul ar avea și aplicații industriale, deoarece filtrele de carea ar putea optimizate pentru o anumită mărime a boabelor măcinate. Fluxul de apă ce trece prin filtru ar putea fi ajustat pentru o extracție perfectă.

Următorul pas al cercetării este analiza formei vasului în care este așezată cafeaua într-un filtru, pentru a descoperi cum influențează asta gustul cafelei.