Home » Life & Style » Timp liber » Cei mai tineri conducători din istorie. Avea 6 zile când a fost înscăunat

Cei mai tineri conducători din istorie. Avea 6 zile când a fost înscăunat

Alexandru Cazacu / 09.06.2022, 12:57
Cei mai tineri conducători din istorie. Avea 6 zile când a fost înscăunat

Cu siguranță, atunci când eram copii, mulți dintre ne-am dorit să devenim mari conducători. De fapt, ce copil nu și-ar dori să poată desființa ora de culcare și să comande dulciuri pentru cină? Totuși, în viața reală, a fi conducător nu este atât de simplu. Istoria este plină de povești despre regi, regine, împărați și țari minori care au aflat că nu este chiar atât de ușor să conduci o națiune. Iată o listă cu câțiva dintre cei mai tineri conducători din istorie.

Cei mai tineri conducători din istorie. Regina care avea doar 6 zile când a urcat pe tron

Maria Stuart avea doar șase zile când a devenit regină. Evident, un nou născut nu putea conduce Scoția, așa că mama sa a preluat luat frâiele, în timp ce fiica ei a crescut în Franța. După împlinirea vârstei de 18 ani, Maria s-a reîntors în Scoția, însă lucrurile s-au complicat. Ea s-a căsătorit, iar apoi a fost suspectată că și-a ucis soțul, fiind destituită. Ea a fugit în Anglia, unde a sperat că va fi protejată de verișoara ei, regina Elisabeta I.

Cu toate acestea, Elisabeta a ținut-o pe Maria în captivitate, în Turnul Londrei, pentru următorii 18 ani. În cele din urmă, ea a fost acuzată că ar fi complotat pentru asasinarea Elisabetei și a fost executată în 1587, la vârsta de 44 de ani.

Henric al VI-lea, cel mai tânăr monarh britanic din istorie

În anul 1422, Henric avea doar 9 luni, când i-a succedat tatălui său ca rege al Angliei. După ce a început să conducă singur, două case regale rivale au început o luptă pentru putere pentru tron: The Lancaster (casa lui Henry) și York. Acea luptă a devenit cunoscută drept Războiul Trandafirilor, iar casa lui Henry a pierdut în cele din urmă. Ulterior, el a fost închis în Turnul Londrei și ucis la vârsta de 50 de ani.

Ivan cel Groaznic a devenit țar la vârsta de 3 ani

În 1533, imediat după moartea tatălui său, Ivan a preluat tronul Rusiei. La vremea respectivă, el avea doar 3 ani și a fost numit marele prinț al Moscovei și moștenitor de drept al tronului. Câțiva ani mai târziu, după ce și mama acestuia a murit, Ivan a rămas pe mână unui grup de aristocrați.

Aceștia l-au abuzat pe tânărul Ivan, care a crescut flămând, supărat și izolat. În cele din urmă, la 16 ani, Ivan i-a chemat pe aristocrați la o întâlnire, iar pe unul dintre aceștia l-a aruncat între niște câini de vânătoare, fiind mâncat de viu. A fost o demonstrație eficientă de autoritate, iar restul boierilor au renunțat la puteri, Ivan devenind țar al Rusiei.

Cei mai tineri conducători din istorie - Ivan cel Groaznic
Cei mai tineri conducători din istorie – Ivan cel Groaznic

Cei mai tineri conducători din istorie – Regina Isabella a II-a a Spaniei

În anul 1833, imediat după moartea tatălui său, Isabella a fost numită regină a Spaniei. La vremea respectivă, unii oameni își doreau ca unchiul fetei, Carlos, să fie rege. Aceștia au refuzat să recunoască o femeie ca monarh,, iar astfel s-a ajuns la unele conflicte. Isabella a fost încoronată oficial la 13 ani, însă domnia sa a fost foarte scurtă, iar după o revoltă ea a fost exilată la Paris.

Ioan I al Franței

În 1316, imediat după nașterea sa, tânărul Ioan a devenit rege, deoarece tatăl său murise cu doar câteva luni mai devreme. Din păcate, domnia lui a fost extrem de scurtă, pentru că a decedat cinci zile mai târziu. Se pare că Ioan avea doar câteva luni, iar unii speculează că unchiul său John, succesor la tronul Franței, l-ar fi otrăvit.

Regele Tutankhamon

Tutankhamon a ajuns la putere în jurul anului 1333 î.Hr., pe când avea aproximativ 8 ani. Din nefericire, faraonul a murit zece ani mai târziu, însă nu se știu foarte multe lucruri despre cum a s-a întâmplat acest lucru. Cert este că acest tânăr rege a ajuns mult mai faimos după ce a murit. Descoperirea mormântului său intact, în 1922, rămâne una dintre cele mai importante realizări arheologice din istorie.