Home » Tehnologie & Știinta » Mumia unui important faraon, „despachetată” digital după 3.000 de ani. Descoperirea i-a uimit pe cercetători

Mumia unui important faraon, „despachetată” digital după 3.000 de ani. Descoperirea i-a uimit pe cercetători

Cojocaru Cristian / 29.12.2021, 14:36
Mumia unui important faraon, „despachetată” digital după 3.000 de ani. Descoperirea i-a uimit pe cercetători

Mumia unui important faraon a fost cercetată în mod digital. Oamenii de știință au putut afla astfel nenumărate informații despre viața pe care o duceau faraonii în timpul Egiptului Antic. Totodată, aceștia au descoperit un detaliu uimitor cu privire la modul de conservare al faraonului. Află ce au găsit oamenii de știință și cum ajută aceste informații în viitoarele cercetări.

Mumia unui cunoscut faraon a fost analizată în mod digital

Mumia faraonului egipteam Amenhotep I era decoradă cu ghirlande de flori și îngropată cu o mască. La aproximativ 3.000 de ani de la înmormântarea lui Amenhotep, o echipă de cercetători a folosit pentru prima dată scanări CT pentru a-i desfășura digital corpul, uitându-se practic prin numeroasele straturi pentru a dezvălui cum ar fi arătat când era în viață.

De asemenea, au descoperit că faraonul, care a domnit din aproximativ 1525 î.Hr. până în 1504 î.Hr., avea 35 de ani și 1,69 înălțime când a murit. A fost, de asemenea, circumcis și avea dantura foarte bună, după cum au spus cercetătorii. Sub împachetări se aflau 30 de amulete, precum și „un brâu unic de aur cu margele de aur”, așa cum a declarat într-un comunicat coautorul studiului Sahar Saleem, profesor de radiologie la Facultatea de Medicină a Universității Cairo.

Este posibil ca acest brâu să fi avut „un înțeles magic”, iar amuletele „aveau fiecare o funcție de a ajuta regele decedat în viața de apoi”, a afirmat Zahi Hawass, fostul ministru al antichităților din Egipt și coautor al noului studiu, publicat marți (dec. 28) în jurnalul Frontiers in Medicine, a spus Live Science într-un e-mail.

Egiptul s-a extins în nordul Sudanului în perioada în care a domnit Amenhotep I în timpul dinastiei a XVIII-a. Faraonul a inițiat un program de construcție care a văzut construirea sau extinderea a numeroase temple. Nimeni nu știe cum a murit faraonul sau unde a fost îngropat inițial.

mumia faraon
Mumia lui Amenhotep I a fost analizata in detaliu

Amenhotep I semăna cu tatăl său, Ahmose I

O echipă condusă de egiptologul francez Gaston Maspero a găsit mumia lui Amenhotep în 1881, împreună cu alte câteva mumii într-un mormânt de pe malul de vest al Tebei, Luxorul de astăzi. Mumia sa a fost plasată în mormânt cândva în jurul anului 1070 î.Hr. până la 945 î.Hr., după ce a fost jefuit în vremuri străvechi.

Cercetătorii au descoperit că tâlharii au deteriorat corpul faraonului. „Imaginile CT arată gradul de deteriorare a mumiei lui Amenhotep I care a implicat fracturi ale gâtului și decapitare, un defect mare în peretele abdominal anterior și dezarticularea extremităților”, inclusiv mâna și piciorul drept, după cum au scris Saleem și Hawass în articolul lor de jurnal.

Cercetătorii au descoperit că preoții reparaseră mumia punând membrele detașate înapoi la locul lor, folosind rășină pentru a ajuta la ținerea unor părți ale mumiei împreună și împachetând părți ale mumiei cu bandaje proaspete. Cu toate acestea, încă nu se știe cauza morții cunoscutului faraon.

„Amenhotep I pare să fi semănat din punct de vedere fizic cu tatăl său, Ahmose I. Acesta avea o bărbie îngustă, un nas mic și îngust, păr creț și dinții de sus ușor proeminenti”, a spus Saleem.

Majoritatea mumiilor faraonice au fost desfăcute fizic sau studiate pe larg folosind scanări CT, au spus cercetătorii, remarcând că Amenhotep I a fost una dintre puținele mumii regale care nu au fost examinate în detaliu.